Χοιροκοιτία Κύπρου: Ο οικισμός με τα κυκλικά σπίτια, 9.000 χρόνων Άλεθαν σπόρους και έθαβαν τους νεκρούς τους σε λάκκους στο εσωτερικό των κατοικιών - Είχαν κτηνοτροφία, γεωργία, έφτιαχναν κοσμήματα

Χοιροκοιτία Κύπρου:
Ο οικισμός με τα κυκλικά σπίτια,
9.000 χρόνων
Άλεθαν σπόρους
και έθαβαν τους νεκρούς τους
σε λάκκους στο εσωτερικό των κατοικιών
Είχαν κτηνοτροφία, γεωργία,
έφτιαχναν κοσμήματα

Ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας Κύπρου περιλαμβάνεται από το 1998 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Άρχισε να ανασκάπτεται στα 1936 από τον τότε Έφορο του Τμήματος Αρχαιοτήτων Πορφύριο Δίκαιο, ενώ από το 1976 οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από γαλλική αρχαιολογική αποστολή υπό τη διεύθυνση του Alain Le Brun.

Ο οικισμός είναι κτισμένος στην απότομη πλαγιά ενός λόφου που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Μαρωνίου, σε απόσταση 6 χλμ. από τη θάλασσα. Αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα πρώιμης μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στο νησί. Στα δυτικά, όπου ο οικισμός δεν είναι φυσικά οχυρωμένος, ανεγέρθηκε ένας πλατύς τοίχος περίφραξης. Το κτίσιμό του προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια, γεγονός που υπονοεί σύνθετη κοινωνική οργάνωση.

Διακρίνουμε στο λίθινο σκεύος το σχήμα του σταυρού.

Οι κάτοικοι της Χοιροκοιτίας ζούσαν σε κυκλικά κτίσματα από τα οποία σώζεται το κάτω μέρος των τοίχων που ήταν λίθινο. Το πάνω μέρος ήταν φτιαγμένο από πηλό, άχυρο, πλίνθους και πέτρες. Οι στέγες ήταν επίπεδες και φτιαγμένες από ξύλα, κλαδιά, άχυρο και χώμα. Όπως προέκυψε από τις ανασκαφές, κατοικία ορίζεται ως η συγκέντρωση πολλών τέτοιων κυκλικών κτισμάτων γύρω από μια μικρή αυλή όπου βρίσκεται ένας μύλος για το άλεσμα των σπόρων.

Οι νεκροί θάβονταν σε λάκκους στο εσωτερικό των κατοικιών. Σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται από αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως λίθινα αγγεία και περιδέραια φτιαγμένα από θαλάσσια όστρακα και λίθινες χάντρες.

Οι διατροφικές ανάγκες των κατοίκων καλύπτονταν από την κτηνοτροφία, το κυνήγι, τη γεωργία και τη συλλογή άγριων καρπών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν φτιαγμένα από λίθο και οστά. Έχουν βρεθεί επίσης πολλά λίθινα σκεύη και ειδώλια που παριστάνουν κυρίως ανθρώπινες μορφές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.

Οι κάτοικοι του οικισμού επεξεργάστηκαν τον διαβάση, μια σκληρή πέτρα, για την κατασκευή των λίθινων αγγείων, που αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κυπριακής προκεραμεικής (7000 - 5200 π.Χ.) περιόδου. Για την κατασκευή κοσμημάτων χρησιμοποίησαν τον πικρόλιθο, μια πρασινωπή μαλακή πέτρα, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στην κοίτη του ποταμού Κούρη, δυτικά της Λεμεσού.

Ο οικισμός της Χοιροκοιτίας, όπως και άλλοι οικισμοί της προκεραμεικής, εγκαταλείφθηκε ξαφνικά. Με την πάροδο του χρόνου ο χώρος ξανακατοικήθηκε κατά τη νεολιθική περίοδο, όταν πλέον ο άνθρωπος γνώριζε την κεραμεική τέχνη (5000 - 3900 π.Χ.). Από την περίοδο αυτή δεν σώζεται κανένα αρχιτεκτονικό ίχνος στη Χοιροκοιτία.

Σε μια προσπάθεια να γίνει καλύτερα κατανοητός ο χώρος από τον επισκέπτη, αλλά και για προστασία του αρχαίου οικισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε σε αναπαράσταση πέντε κυκλικών κτισμάτων και τμήματος του οχυρωματικού περιβόλου με την είσοδό του. Χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά υλικά και τρόποι δόμησης, ενώ στο εσωτερικό των κτισμάτων τοποθετήθηκαν αυθεντικά νεολιθικά αντικείμενα.

ΠΗΓΗ: Τμ. Αρχαιοτήτων Κύπρου. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.3.2020.

Χοιροκοιτια Κυπρου, οικισμος, κυκλικα σπιτια, 9.000 χρονων, αλεσμα, σπορος, ταφη νεκρος λακκος, κατοικια, νεολιθικος οικισμος, νεολιθικη, 1998, ανασκαφη, 1936, Πορφυριος Δικαιος, 1976, γαλλικη αρχαιολογικη αποστολη, Γαλλια, Alain Le Brun, Μπρουν, ποταμος Μαρωνιος, οχυρωση, τοιχος, κυκλικα κτισματα, λιθινο, πηλος, αχυρο, πλινθος, στεγη, αυλη, μύυος, σποροι, νεκροι, λιθινο αγγειο, περιδεραιο, θαλασσιο οστρακο, λιθινη χαντρα, κτερισματα, κτερισμα, διατροφη, κτηνοτροφια, κυνηγι, γεωργια, αγριος καρπος, εργαλειο, λιθος, οστα, λιθινα σκευη, ειδωλια, διαβασης, σκληρη πετρα, λιθινα αγγεια, κυπριακη προκεραμεικη 7000 πΧ, 5200 πΧ, 9.000 χρονια πριν, κοσμημα, πικρολιθος, πρασινωπη μαλακη πετρα, σταυρος, ποταμος Κουρης, Λεμεσος, προκεραμικη, κεραμεικη τεχνη 5000 πΧ, 3900πΧ, αρχιτεκτονικη, κυκλικο κτισμα, κυκλικο σπιτι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ