Λ. ΧΑΛΚΙΑΣ κατά λοιμωξιολόγου που αναφέρθηκε στα Τσάμικα και τα Καλαματιανά στις πλατείες… «Βαδίζουμε πολιτιστικά προς τον γκρεμό και ειδικά με το δημοτικό τραγούδι»…

Λ. ΧΑΛΚΙΑΣ κατά λοιμωξιολόγου
που αναφέρθηκε
στα Τσάμικα και τα Καλαματιανά
στις πλατείες…
«Βαδίζουμε πολιτιστικά προς τον γκρεμό
και ειδικά με το δημοτικό τραγούδι»…

Του Λάκη Χαλκιά

Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι,

Λυπάμαι που έρχομαι για άλλη μια φορά σε αυτή τη δύσκολη θέση, να διαμαρτυρηθώ έντονα, γιατί βαδίζουμε πολιτιστικά προς τον γκρεμό και ειδικά με το δημοτικό τραγούδι, που εδώ και χρόνια τώρα κακοποιείται βάναυσα, και πάει από το κακό στο χειρότερο.

Προχθές το βράδυ την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 στις ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, καθώς παρακολουθούσα τις ειδήσεις, η γνωστή παρουσιάστρια παρουσίασε έναν πολύ γνωστό καθηγητή της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων - δεν αναφέρω το όνομα του. Η συζήτηση ήταν για τον κορωνοϊό, τους εμβολιασμούς κλπ. και κάποια στιγμή άνοιξε η κουβέντα για τα «κορωνοπάρτι», που το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν πολλά. Αναφέρθηκαν στο τι μουσική παίζουν όλοι αυτοί οι… ακατονόμαστοι και αυτοί που την ακούνε. Αν μπορούμε να ονομάσουμε έτσι, τα διάφορα σκουπιδοτράγουδα. Ελληνικά και ξένα, είναι της ίδιας ποιότητας και της ίδιας συνομοταξίας. Και λέει με φοβερή πεποίθηση ο κύριος Καθηγητής, με όλο μου τον σεβασμό που του έχω, λες και γνώριζε πολύ καλά το αντικείμενο: «Σ’ αυτά τα πάρτι παίζονται ΤΣΑΜΙΚΑ και ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ»

Πετάχτηκα λες και με τσίμπησε φίδι. Δεν ήξερα τι να κάνω. Έμεινα άναυδος και σκεφτόμουν, εδώ γελάνε, ή κλαίνε; Μήπως έχει χαθεί η σοβαρότητα τελείως; Τι δουλειά είχε ένας επιστήμονας, με το κύρος αυτού του καθηγητού, να ξεστομίσει τέτοια λόγια άσχετα, όλο ασέβεια, για το δημοτικό μας τραγούδι;

 Γνωρίζω το βάρος που κουβαλά όλος αυτός ο ιατρικός και νοσηλευτικός κόσμος. Σέβομαι απόλυτα και αναγνωρίζω την μεγάλη ευθύνη που έχουν και το άγχος τους, για όλον αυτόν τον καθημερινό αγώνα τους, εδώ και ενάμιση χρόνο τώρα, γιατί παλεύουν με έναν πρωτόγνωρο και ισχυρότατο εχθρό, όπως ο Covid 19, που έχει θερίσει και εξακολουθεί να θερίζει τόσο κόσμο. Καλό όμως θα είναι να μη μιλάνε για πράγματα που δεν γνωρίζουν, γιατί συντείνουν με αυτά που λένε στην απόλυτη κακοποίηση, σε ένα μουσικό υλικό που ο λαός μας προσπαθεί να το διαφυλάξει με κάθε μέσον, γιατί είναι βγαλμένο από τα ίδια του τα σπλάχνα και την ιστορική του πορεία.

Έκλεισα την τηλεόραση, για να μη την σπάσω, γιατί αυτό που ειπώθηκε με αναστάτωσε κυριολεκτικά και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι…

Κύριε Καθηγητά,

λυπάμαι για το ατόπημά σας αυτό, γιατί μάλλον δεν γνωρίζετε τίποτε από την μουσική μας παράδοση και τους χορούς της, και συγκρίνετε, τον Αέναο Χορό ΤΣΑΜΙΚΟ και τον Αρχαίο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ, με την ηχορρύπανση και το ηχητικό ναρκωτικό, που παίζεται στα παράνομα αυτά πάρτι.

Λυπάμαι ειλικρινά που ένα μέρος της νεολαίας μας ακούει αυτού του είδους την μουσική, που είναι ηχητική χαβούζα ή μουσικά λύματα, μόνο που είναι άοσμα και ύπουλα, όπως και ο κορωνοϊός. Το καταλαβαίνουν όσοι γνωρίζουν τους γνήσιους παραδοσιακούς ήχους της πατρίδος μας, που έχει ο κάθε τόπος της.

Κύριε καθηγητά,

αυτούς τους χορούς, ευτυχώς, ο λαός μας τους χορεύει ακόμα και κρατά τις παραδόσεις και τα Ήθη και Έθιμά μας και, σε τελική ανάλυση, είναι όλοι αυτοί που σας ακούν με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια όλες τις οδηγίες σας και τηρούν όλα τα πρωτόκολλα Covid, προσέχουν και αγαπάνε τους δικούς τους και όλη την κοινωνία και ΕΥΤΥΧΩΣ!!! που είμαστε ακόμα οι πολλοί.

Δυστυχώς το κακό που ψάχνετε είναι αλλού, για το τόσο χαμηλό πνευματικό επίπεδο που έφτασε ένα μέρος της νεολαίας μας να συμπεριφέρεται τόσο άσχημα και ανυπάκουα. Αν προσέχατε λίγο περισσότερο και δίνατε περισσότερη προσοχή, ίσως καταλαβαίνατε πώς έφτασε σ’ αυτό το επίπεδο αυτός ο νέος κόσμος. Δεν θέλω να γίνω για άλλη μια φορά κακός. Δεν είναι τυχαίο αυτό που γίνεται. Είναι παιχνίδι καλοστημένο, διαχρονικό υπέρ του καταναλωτισμού, της ασυδοσίας, του τζόγου και άλλων μύριων κακών που έπονται. Αν αγαπάτε αυτόν τον τόπο και αυτόν τον λαό, μην κάνετε το λάθος και γίνεστε κι εσείς ένας ακόμη διαστρεβλωτής αυτής της μανίας να χάσει ο λαός μας, την γλώσσα του, τον πολιτισμό του, την παράδοσή του, την ιστορική του πορεία, την πολιτιστική του κληρονομιά τόσων αιώνων και τελικά την Εθνική του ταυτότητα.

Τώρα αν θέλετε να μάθετε και ποιος είναι ο γράφων, με λίγα λόγια, είμαι ένας απλός πολίτης, ο τελευταίος απόγονος της μεγαλύτερης μουσικής οικογενείας του τόπου μας, που οι ρίζες της φέτος φθάνουν στα 165 χρόνια συνεχούς προσφοράς, μεγάλων αγώνων και θυσιών από μέρους της, για την διαφύλαξη, την διάσωση και διάδοση της δημοτικής μας μουσικής και όχι μόνον. Δηλαδή πολύ κοντά με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης που φέτος γιορτάζει ολόκληρος ο Ελληνισμός και οι χοροί που αναφέρατε, φοβάμαι ότι, όσο εσείς τους γνωρίζετε, άλλο τόσο τους γνωρίζουν και αυτοί που πάνε και γλεντάνε σε αυτού του είδους τα πάρτι. Ζητώ χίλια συγγνώμη, για αυτή μου την παρέμβαση, αλλά θεώρησα καθήκον μου, αυτό το τραγούδι που με γαλούχησε, με νανούρισε, και με μεγάλωσε, να το υπερασπιστώ όπως κάνω πάντα.

ΠΗΓΗ: Λ. ΧΑΛΚΙΑΣ, 13.5.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.5.2021.

Λακης ΧΑΛΚΙΑΣ, λοιμωξιολογος, χορος, χοροι, Τσαμικος, Καλαματιανο, δημοτικο τραγουδι, κορωνοιος, κορονοιος, κορωνοπαρτι, ΣΚΑΙ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ