Μακροβούτια, αγώνες με βενζινάκατους και για πρώτη φορά, το άγνωστο… μπάσκετ στα... 400 αθλήματα των... "Ολυμπιακών Αγώνων" του 1904, στις ΗΠΑ… Καθιερώνονται τα μετάλλια… Χρυσό η Ελλάδα στην άρση βαρών... Αμερικανός απατεώνας μαραθωνοδρόμος έτρεξε με… αυτοκίνητο!!! - του Α. Γ. Λεκάκη

Μακροβούτια,
αγώνες με βενζινάκατους
και για πρώτη φορά,
το άγνωστο… μπάσκετ
στα... 400 αθλήματα
των... "Ολυμπιακών Αγώνων"
του 1904, στις ΗΠΑ…
Καθιερώνονται τα μετάλλια…
Χρυσό η Ελλάδα στην άρση βαρών...
Αμερικανός απατεώνας μαραθωνοδρόμος
έτρεξε με… αυτοκίνητο!!!

Του αθλητικογράφου Ανδρέα Γ. Λεκάκη

Το 1904 είχε έρθει η ώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φύγουν για πρώτη φορά από την Ευρώπη και να μεταφερθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Αρχικά επρόκειτο να διεξαχθούν στο Σικάγο, όμως ο Πρόεδρος Ρούζβελτ επέλεξε το Σεντ Λούις, στα πλαίσια και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την παραχώρηση της Λουιζιάνας από τον πρώτο Ύπατο Βοναπάρτη στη Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δυστυχώς βέβαια, οι Αγώνες αυτοί είχαν την ίδια τύχη με τους προηγούμενους. Όπως έγινε και στο Παρίσι, συνέπεσαν με την Αμερικανική Διεθνή Εμπορική Έκθεση, διεξήχθησαν σε διάστημα τεσσάρων μηνών και η απήχηση ήταν μικρή. Λόγω της μεγάλης απόστασης η Ευρώπη δεν εκπροσωπήθηκε από πολλούς αθλητές και οι περισσότεροι που συμμετείχαν στα αγωνίσματα ήταν Αμερικανοί, ενώ έλαβαν χώρα και πολλά περίεργα αθλήματα (μακροβούτι, αγώνες με βενζινάκατους κ.ά.), με τη ΔΟΕ να αναγκάζεται να αναγνωρίσει μοναχά 88 αγωνίσματα από 15 διαφορετικά αθλήματα, σε σχέση με τα περίπου 400 που διεξήχθησαν!

Και άλματα μέσα από... βαρέλια είχε το μενού...

Στους Ολυμπιακούς αυτούς πάντως είχαμε μια πολύ σημαντική καινοτομία αφού για πρώτη φορά καθιερώθηκε η απονομή χρυσών, αργυρών αλλά και χάλκινων μεταλλίων στους τρεις πρώτους κάθε αγωνίσματος.

Οι αθλητές των ΗΠΑ, όπως ήταν φυσικό, θριάμβευσαν στην πλειοψηφία των αθλημάτων, με τους Άρτσι Χαν, Τζέιμς Λάιτμπόντι, Χάρι Χίλμαν και Ρέι Ιούρι να διακρίνονται ιδιαίτερα στο στίβο.

Στους Αγώνες αυτούς, μάλιστα, έγινε και μια πρώτη επίδειξη του άγνωστου για την Ευρώπη μέχρι εκείνη την εποχή αθλήματος, του μπάσκετ. Επίσης, στο αθλητικό πρόγραμμα προστέθηκε και η πυγμαχία, όπου εκεί είχαμε την πολύ... ιδιαίτερη περίπτωση του Όλιβερ Κιρκ. Ο Αμερικανός πυγμάχος κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε δύο κατηγορίες, αυτήν του... πετεινού και αυτή του φτερού. Αυτό έγινε γιατί μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο αγώνων και εκείνος εν τω μεταξύ είχε αλλάξει βάρος και κατηγορία!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΕΔΩ.

Στον μαραθώνιο με... αυτοκίνητο


Ένα από τα πιο απίστευτα περιστατικά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σημειώθηκε στο αγώνισμα του μαραθωνίου, εκεί που ο δρομέας Φρεντ Λορζ τερμάτισε πρώτος αλλά με μια σημαντική λεπτομέρεια. Μετά τα πρώτα δέκα χιλιόμετρα εγκατέλειψε τον αγώνα λόγω εξάντλησης και επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε. Από έναν παράλληλο δρόμο, το όχημα προσπέρασε όλους τους υπόλοιπους αθλητές αλλά δέκα χιλιόμετρα πριν το σημείο τερματισμού έπαθε βλάβη, με τον Λορζ να αναγκάζεται να κατέβει και να έχει τη φαεινή ιδέα να συνεχίσει από εκείνο το σημείο το αγώνισμα. Έτσι, φρέσκος-φρέσκος έφτασε πρώτος στο τέρμα μέσα στις επευφημίες του πλήθους, όμως γρήγορα η απάτη του αποκαλύφθηκε και την πλήρωσε ακριβά. Η Αμερικανική Αθλητική Ομοσπονδία τον διέγραψε διά παντός και το χρυσό μετάλλιο δόθηκε στον Τομ Χικς, που τερμάτισε δεύτερος.

 

Στο πρόγραμμα... "Ανθρωπολογικές μέρες" των Ολυμπιακών του 1904 αγωνίστηκαν διάφορες φυλές, Ινδιάνων, κ.ά. Εδώ βλέπετε έναν Αϊνού (δεξιά) και έναν Πυγμαίο, να αγωνίζονται στο αγώνισμα της τοξοβολίας...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΑΪΝΟΥ (< ΙΩΝΕΣ;) της Ιαπωνίας, ΕΔΩ.

Ο ταχυδρόμος απ' την Κούβα


Στο μαραθώνιο αυτό πήρε μέρος και ένας αθλητής από την Κούβα με το όνομα Φέλιξ Καρβαγιάλ, ταχυδρόμος στο επάγγελμα. Ο Καρβαγιάλ είχε βάλει ως στόχο ζωής να τρέξει στο μαραθώνιο, παραιτήθηκε από την υπηρεσία του και οι συμπατριώτες του συγκέντρωσαν χρήματα για να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Χρήματα όμως που έχασε στα ζάρια όταν έφθασε στη Νέα Ορλεάνη. Έτσι, συνεχίζοντας πεζός και ζητιανεύοντας, έφτασε μέχρι το Σεντ Λούις όπου αθλητές τον περιέθαλψαν και του εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους.

Ο Κουβανός τελικά όχι απλά κατάφερε να πάρει μέρος στο μαραθώνιο, αλλά τερμάτισε και τέταρτος, παρά το γεγονός πως ούτε σωστή προετοιμασία είχε κάνει, ούτε εμπειρία είχε αλλά και ούτε ήταν ντυμένος κατάλληλα (οι αναφορές λένε πως φορούσε βαριά παπούτσια και μακρύ παντελόνι και χρειάστηκε ο Αμερικανός αθλητής Σέρινταν να πάρει ένα ψαλίδι και να του κόψει τα μπατζάκια και τα μανίκια του). Μάλιστα, λέγεται πως στη διάρκεια της διαδρομής σταματούσε που και που για να συζητήσει με τους θεατές και να κάνει αστεία.

Όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, μόλις δύο αθλητές μας πήγαν στις ΗΠΑ αλλά ήταν εξαιρετικά πετυχημένοι:

- Ο Περικλής Κακούσης πήρε το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών σηκώνοντας 111,67 κιλά και σημειώνοντας νέο ολυμπιακό και παγκόσμιο ρεκόρ και

- ο Νίκος Γεωργαντάς κατέλαβε την τρίτη θέση στη δισκοβολία με επίδοση 37,68 μ.


ΠΗΓΕΣ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.5.2021.

Μιχαηλίδης Τ. “Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Αθλητισμού”, εκδ. Δρακόπουλου, 1961.

Νάτσιος Αντ. “Ένας αιώνας Ολυμπιακοί Αγώνες”, 1997.

Συρράκος Κ. “Ολυμπιακοί Αγώνες: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”, εκδ. ΕΥΡΩΤΥΠ, 1984.

Αρχαίοι και σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες”, εκδ. Promote, 1972

Billioud Jean-Michel, “40 Πρωταθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων”, εκδ. ΜΙΝΩΑΣ, 2020.

 

Σεντ Λουις, Σαιντ Λουις, ΗΠΑ, Ολυμπιακοι Αγωνες, Σικαγο, Ρουζβελτ, Βοναπαρτης, Διεθνης Εμπορικη Εκθεση, Χαν, Λαιτμποντι, Χιλμαν, Ιουρι, Λορζ, Χικς, Καρβαγιαλ, Κουβα, Νεα Ορλεανη, Σερινταν, Περικλης Κακουσης, Νικος Γεωργαντας, αρση βαρων, δισκοβολια, μαραθωνιος, πυγμαιος, αινου, ainou, τοξοβολια, πυγμαιοι, Ιαπωνια, Ιωνες, βενζινακατος, μπασκετ, πυγμαχια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ