Ιστορία-αρχαιολογία μιας terra incognita στην Χίο: Του όρους της Αμανής… - της Ιω. Κουκούνη

Ιστορία-αρχαιολογία
μιας terra incognita στην Χίο:
Του όρους της Αμανής…

Το βιβλίο της Ιω. Κουκούνη (*) «Chios dicta est… et in Aegæo sita mari: Historical Archaeology and Heraldry on Chios» παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας για την μεσαιωνική περίοδο του νησιού, μια terra incognita στα σύγχρονα επιστημονικά αρχεία. Είναι το πρώτο που αφιερώνεται σε αυτό το θέμα 100 χρόνια και πλέον, μετά την δημοσίευση της Ιστορίας της Χίου από τον Γ. Ζολώτα, στην δεκαετία του 1920.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΙΟ, ΕΔΩ.

Το βιβλίο ασχολείται με την αρχαιολογία και την ιστορία της Χίου κατά την βυζαντινή και γενουατική περίοδο, εστιάζοντας στο όρος της Αμανής / Αμανή / Αμανί / Amani, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Σκληρό, μακρινό και φτωχό, το Όρος Αμανής είναι, ωστόσο, εκπληκτικά πλούσιο σε υλικό για τον αρχαιολόγο και τον μαθητή ιστορικής τοπογραφίας, αλλά άγνωστο στην επιστημονική λογοτεχνία. Διαφορετικοί τύποι αποδεικτικών στοιχείων - τόσο απτές όσο και άυλες - χρησιμοποιούνται για να συζητήσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, από την εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού, την αγροτική οικονομία, τις επικοινωνίες μέσω ξηράς και θάλασσας, μέχρι την γενεαλογία, την προσωπογραφία, και τα διακριτικά της τοπικής αριστοκρατίας (οίκοι και οικόσημα), με πολλά πέτρινα γλυπτά για πρώτη φορά.

Το βιβλίο έχει 330 σελ.; 18 εικόνες, 6 χάρτες, 125 πίνακες. ISBN 9781789697469. Epublication ISBN 9781789697476.

(*) Η Ιωάννα Ν. Κουκούνη είναι μεσαιωνικός αρχαιολόγος και ειδικός στην Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απόφοιτος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Συνέστησε το Centro degli Studi sui Genovesi στο Oltremare - NPO μαζί με τους καθηγητές Sandra Origone και Gabriella Airaldi, με στόχο την προώθηση και τη διάδοση της έρευνας σχετικά με το μεσαιωνικό δίκτυο των Γενοβέζων / Genoese στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: Archaeopress. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.6.2021.

Ιστορια, αρχαιολογια, τερα ινκογκνιτα, τερρα ινκογκνιτα, terra incognita Χιος, ορος της Αμανης, βιβλιο Κουκουνη Chios Aegæo Heraldry Chios, μεσαιωνας, Ζολωτας, 1920, βυζαντιο, γενουατες, ορος Αμανη / Αμανι / Amani, Αμανη, αυλη πολιτιστικη κληρονομια, αγροτικη οικονομια, γενεαλογια, προσωπογραφια αριστοκρατια, οικος, οικοσημο, πετρινα γλυπτα, Γενοβεζοι, Γενοβα, Γενοα, τζενοα, Genoese
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ