Ο ''ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΧΑΙΡΟΔΟΝΤΑΣ'' τίθεται επί τάπητος - Επίσημη πρώτη για τον γιγάντιο Σμιλόδοντα και τα μικρότερα αδέλφια του – Τα ευρήματα στο Πικέρμι Αττικής - του Κ. Φάη

Ο ''ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΧΑΙΡΟΔΟΝΤΑΣ''
τίθεται επί τάπητος
Επίσημη πρώτη για τον γιγάντιο Σμιλόδοντα
και τα μικρότερα αδέλφια του
Τα ευρήματα στο Πικέρμι Αττικής

Του Κωνσταντίνου Φάη

 

Ο ''ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΧΑΙΡΟΔΟΝΤΑΣ'' τίθεται επί τάπητος...για να τα λέμε ΚΑΙ αυτά...

Διαβάστε με προσοχή και θα ανακαλύψετε μια δεύτερη... σαφώς παλαιότερη Ακρόπολη.

Είδατε πρόσφατα ένα άρθρο από την Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας, στο οποίο γίνεται η πρώτη αναφορά στο όλο ζήτημα. Η Ελλάδα παρουσιάζει πλουσιότατη παλαιοπανίδα και είναι γεγονός οτι ανεκτίμητης αξίας ευρήματα, έχουν μεταφερθεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα σε μουσεία όλου του κόσμου και αναφερόμαστε στην περίοδο των τελευταίων 10.000.000 χρόνων, περίοδος συγκλονιστικών παλαιογραφικών αλλαγών.

Το εικονιζόμενο πήλινο έργο τέχνης, βασίζεται στο περίφημο εύρημα του Γιγάντιου Μαχαιρόδοντα του Πικερμίου Αττικής. Γνάθος, κυνόδοντες και ένα μικρό μέρος του υπόλοιπου κρανίου, βρέθηκε στην εν λόγω περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα και ανήκε σε ένα θηριώδες αιλουροειδές, του οποίου οι τεράστιοι κυνόδοντες αποτελούν σημείο αναφοράς. Πολυ παλαιότερο αλλά και μεγαλύτερο από το σύγχρονα αιλουροειδή του Ελλαδικού χώρου, όπως οι πάνθηρες 7.000 χρόνων απο την Βραυρώνα Αττικής ή και τα σημερινά αφρικανικά λιοντάρια, αποτελούσε την κατηγορία κορυφαίων θηρευτών της εποχής του. 

Για το έγχρωμο, μήκους 23 εκατοστών μοντέλο, χρειάστηκαν σχεδόν 100 ώρες δουλειάς και αναπαριστά το γνήσιο εύρημα με κωδικό BSPG AS-II 605, το οποίο εκτίθεται στην Κρατική αρχαιολογική Συλλογή στο Μόναχο (Staatliche Antikensammlungen). Αρχικά περιγράφηκε από τους Roth & Wagner (1854) ως Machairodus leoninus και ήταν γνωστό και ως Machairodus cultridens, αλλά μετά από επακόλουθες συγκριτικές μελέτες και συστηματικές αναθεωρήσεις, οι περισσότεροι σημερινοί συγγραφείς το ορίζουν ως Amphimachairodus giganteus. Τα άλλα δύο αντίγραφα, ειδικά εκείνο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, το λεγόμενο M. Cultridens καθώς επίσης και εκείνο από το Μουσείο Ζωολογίας Grant του Λονδίνου με κωδικό LDUCZ-Z3259, χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για το πήλινο μοντέλο. Στόχος του όλου εγχειρήματος μου είναι η ανάδειξη, μέσω τέτοιων ευρημάτων, της πλούσιας Προϊστορίας οχι μονο του Ελλαδικού αλλα και του γενικότερου περιαιγαιακού χωρου. Ευρήματα τα οποια, κυριως τις τελευταιες χιλιετιες, ενδεχομένως να επηρέασαν, τους μύθους των προγόνων μας, οι οποιοι μεταδόθηκαν προφορικά απο γενιά σε γενιά μέσω των λεγόμενων ''μνημών''.

Περί Πικερμίου

Τα πρώτα ευρήματα στο Πικέρμι αποκαλύφθηκαν το 1836, όταν ο Σκωτσέζος ιστορικός George Finlay, βρέθηκε εκεί. Ρώτησε ένα χωρικό αν υπάρχουν αρχαίοι τάφοι στην περιοχή οπότε εκείνος τον οδήγησε σε ένα ρέμα όπου υπήρχαν οστά που οι χωρικοί αποκαλούσαν«κόκκαλα ελληνικά». Ο Finlay αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απολιθώματα, συνέλεξε μερικά και τα παρέδωσε στην τότε Φυσιογραφική Εταιρεία Αθηνών. Το 1838, ένας Βαυαρός στρατιώτης, βρήκε και συνέλεξε διάφορα απολιθωμένα οστά στις κοιλότητες των οποίων είχαν σχηματιστεί κρύσταλλοι, τους οποίους θεώρησε διαμάντια. Παρέδωσε τα οστά στον καθηγητή Andreas Wagner στο Μόναχο, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι οι κρύσταλλοι είχαν μηδενική οικονομική αξία, όμως εντόπισε και τμήμα κρανίου πιθήκου. Ο καθηγητής δημοσίευσε τις πρώτες του παρατηρήσεις για τον πίθηκο του Πικερμίου το 1839 και ένα χρόνο αργότερα, το 1840, δημοσίευσε και τις πρώτες απεικονίσεις του πιθήκου αυτού και των άλλων πικερμικών απολιθωμάτων. Επιστήμονες και συλλέκτες άρχισαν να συρρέουν στο Πικέρμι για να συλλέξουν υλικό, με πολλα απο αυτα να καταλήγουν σε μουσεία του εξωτερικού, έτσι το Πικέρμι γίνεται γνωστό πλέον στους ξένους ερευνητές ως «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας».

Την ελληνική παρουσία στην περιοχή εγκαινιάζει ο καθηγητής Η. Μητσόπουλος στα μέσα του 19ου αιώνα. Ακολουθεί ο καθηγητής Θ. Σκούφος στις αρχές του 20ού και πολύ αργότερα, από το 1971 έως το 1983, ο καθηγητής Ν. Συμεωνίδης.

Η ηλικία των εμφανίσεων στο Πικέρμι αγγίζει τα 7.000.000 χρόνια και αριθμεί περισσότερα από 40 είδη, όπως πρωτεύοντα, σαρκοφάγα, προβοσκιδωτά κ.α.

 Επίσημη Πρώτη

Επίσημη Πρώτη για τον Γιγάντιο Σμιλοδοντα και τα μικρότερα αδέλφια του, τον Γ. Αμφιμαχαιρόδοντα Πικερμίου, την Αρχαιοελληνική και την Ναυτιλιακή συλλογή, με την συμμετοχή να καταφθάνει από Διεθνή Ύδατα: ΗΠΑ, Αυστραλία, Αρμενία, Σερβία, Ιταλία και φυσικά εγχώριους παράγοντες.

Εγκάρδιες ευχαριστίες προς:

1) τον ομογενή Paul Kotrotsios της Hermes Expo International και Hellenic News of America από το New Jersey των ΗΠΑ για την παροχή Αιγίδας και πρώτης χορηγίας επικοινωνίας αντίστοιχα.

2) τον ομογενή John Paganis της Greek Media Group / ΤΑ ΝΕΑ από την Μελβούρνη, για την αμεσότατη αλλά και ένθερμη ανταπόκριση, τις συνεντεύξεις και φυσικά την χορηγία επικοινωνίας.

3) τον ομογενή και αδελφικό μου φίλο Δημήτρη Δρακόπουλο (Dim Kalamata) για την επίμονη προσπάθεια ανάδειξης του εγχειρήματος στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

4) τον ομογενή Kostas Alaveras από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για την άμεση ανταπόκριση του.

5) την ομογενή Lazareva Maria και την Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας για την χορηγία επικοινωνίας.

6) την Mantalena A. Kaili των S+T+ARTS και Made Group Co. αφ’ ενός για την χρηματοδότηση σάρωσης και ανάδειξης του Γιγάντιου Σμιλόδοντα, αφ’ ετέρου για την χορηγία επικοινωνίας

7) τον βραβευμένο οικονομολόγο Georgios Panos από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης για τις πολύτιμες συμβουλές του από την απαρχή μάλιστα της όλης προσπάθειας

8) τον Ercole Ammiraglia από την Ρώμη, ηθοποιό, σκηνοθέτη, συγγραφέα, καλλιτεχνικό διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Arcadia και πρόεδρο της Uni Roma Nord, για την παροχή χορηγίας επικοινωνίας.

9) τον γραφίστα Predrag Stamenković και την mediapress.rs από την Σερβία για τις καλλιτεχνικές αποτυπώσεις και την παροχή χορηγίας επικοινωνίας.

10) την Ελένη Καραπάνου Λίγκα, τον Ilias Ligas και τον Μάριος Μιχαήλ Λίγκας από την εφημερίδα ΄΄Τύπος της Ηπείρου’’ για την παροχή τεχνικής υποστήριξης της αφίσας και των προσκλήσεων, τις πολύτιμες συμβουλές για την οργάνωση και δικτύωση της έκθεσης και φυσικά την παροχή χορηγίας επικοινωνίας.

11) την Ελένη Σιαμίδου από το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας, για την αδιάκοπη επικοινωνία στα περί οργάνωσης αλλά και προώθησης της εκδήλωσης.

12) τον Βαλάντη Λιόλιο από την Naousanews.gr για την παροχή χορηγίας επικοινωνίας.

13) τον Δημήτρη Καρολίδη από την Verianet.gr για την παροχή χορηγίας επικοινωνίας.

14) τον Αγγελο Πολύζο των Agrinio24 και Nice Magazine από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας για την παροχή χορηγίας επικοινωνίας.

15) τον Michalis Michos της Energy Media Group από την περιοχή Πρέβεζας-Λευκάδας για την παροχή χορηγίας επικοινωνίας.

16) τον Γιώργο Λεκάκη και το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για την παροχή χορηγίας επικοινωνίας.

17) τον Kostas Kosmas σιδηρουργό από το Δροσοχώρι

Ιωαννίνων, ο οποίος αφιλοκερδώς, με αφοσίωση και επαγγελματισμό συνέβαλε στην αποπεράτωση της κατασκευής του Γιγάντιου Σμιλόδοντα.

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η εκδήλωση αφιερώνεται στην μνήμη του πιο διάσημου ορφανού της και μετέπειτα ''μυθιστορηματικού'' ομογενή, Λουκά Μιλτιάδη Μίλλερ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.6.2021.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΧΑΙΡΟΔΟΝΤΑΣ, γιγαντιος Σμιλοδοντας, ευρηματα, Πικερμι Αττικης, Φαης, ΜΑΧΑΙΡΟΔΟΥΣ, ΑΜΦΙΜΑΧΑΙΡΟΔΟΥΣ, ΑΜΦΙΜΑΧΑΙΡΟΔΟΝΤΑΣ, Ενωση Ελληνικων Κοινοτητων Αρμενιας, παλαιοπανιδα, 10.000.000 χρονια, παλαιογραφια, Αττικη, γναθος, κυνοδοντες, κρανιο, 19ος αιωνας, θηριο, αιλουροειδες, κυνοδοντες, αιλουροειδη, πανθηρας, 7.000 χρονια πριν, Βραυρωνα Αττικης, αφρικη, λιονταρι, θηρευτης, ευρημα, BSPG ASII605, Κρατικη αρχαιολογικη Συλλογη, Μοναχο Staatliche Antikensammlungen, Roth & Wagner 1854 Machairodus leoninus, Machairodus cultridens, Amphimachairodus giganteus, Μουσειο Φυσικης Ιστοριας Βιεννης, Βιεννη, M. Cultridens, Μουσειο Ζωολογιας Grant Λονδινο, LDUCZZ3259, Προιστορια, αιγαιο, μυθος μνημη, 1836, Σκωτσεζος, Σκοτια, ιστορικος George Finlay, Φινλευ, Φινλει, αρχαιοι ταφοι, ρεμα, κοκκαλα ελληνικα, απολιθωματα, Φυσιογραφικη Εταιρεια Αθηνων, 1838, Βαυαρος στρατιωτης, Βαυαρια, απολιθωμα, οστα, κρυσταλλος, διαμαντι, οστα, καθηγητης Andreas Wagner, κρυσταλλοι Βαγκνερ, κρανιο πιθηκου, πιθηκος, 1839, 1840, πιθηκος Πικερμιου, μουσεια, Παλαιοντολογια, Μητσοπουλος, Σκουφος, 20ος αιωνας, 1971 1983, Συμεωνιδης, 7.000.000 χρονια πριν, πρωτευοντα, σαρκοφαγα, προβοσκιδωτα, πρωτευον, σαρκοφαγο, προβοσκιδωτο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ