ΑΣΤΡΟΜΥΘΟΛΟΓΙΑ – το νέο βιβλίο του Στράτου Θεοδοσίου

ΑΣΤΡΟΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
το νέο βιβλίο του Στράτου Θεοδοσίου

Ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου είναι ευρύτερα γνωστός στην ελληνική κοινωνία από τα πολλά βιβλία του πάνω σε θέματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Θετικών Επιστημών, αλλά και από τις εκπομπές του στην ΕΤ3 με τον Μάνο Δανέζη, όπως «Το Σύμπαν που αγάπησα» και «Έτσι βλέπω τον κόσμο».

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας, για άλλη μια φορά, με το νέο ογκώδες βιβλίο του, των 832 σελίδων, ισορροπώντας απόλυτα μεταξύ Μυθολογίας, Ιστορίας, Τέχνης και Επιστήμης, κατάφερε να δώσει μια νέα διάσταση στους ιδρυτικούς μύθους των σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών, των Μεσοποτάμιων, των Περσών και των Αιγυπτίων. Το καλαίσθητο, ογκώδες βιβλίο του, δίνει μια ψευδή αίσθηση και «τρομάζει» όταν το αντικρίζεις για πρώτη φορά, ωστόσο είναι απλό, κατανοητό και εύληπτο από όλους. Είναι καλογραμμένο, με στρωτή απλή γλώσσα, κατάλληλο για όλους μικρούς και μεγάλους και με σωστές, σαφείς πληροφορίες αποτελώντας έτσι έναν ενδελεχή αστρονομικό στοχασμό πάνω στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων και όλων των αρχαίων ανατολικών λαών, που δημιούργησαν τους σπουδαίους πολιτισμούς, στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Ο συγγραφέας, προσεκτικός αστρονόμος και ενδελεχής ερευνητής του έναστρου ουρανού, αναφέρει ότι στη διάταξη της ύλης ακολούθησε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Κάθε τι το μελετούσε και το διασταύρωνε πολλές φορές κατά τα δώδεκα συνεχή έτη συγγραφής του έργου. Με τον τρόπο αυτόν το κείμενο εμπλουτιζόταν συνεχώς, ενώ γινόταν πιο εύληπτο και τελικά απαλείφθηκαν τα πρώτα απλά σφαλματάκια, που υπεισέρχονται σε όλα τα βιβλία αρχικά. Τελικά η καταγραφή έγινε επιστημονικά άρτια και εικαστικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Τα Περιεχόμενα του βιβλίου και μόνο να τα διαβάσει κανείς, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Σας προτείνω να τα συμβουλευτείτε από την ανάρτηση του βιβλίου στο Site του εκδοτικού οίκου Δίαυλος. Αρχικά παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες οι απαραίτητες αστρονομικές γνώσεις, ένα σημαντικό επιστημονικό βοήθημα για όλους τους λάτρεις της επιστήμης της Αστρονομίας, για όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους και όχι μόνον. Στη συνέχεια αναλύονται οι αστρικές εποχές:

- του Ταύρου (4000 - 2000 π.Χ.),

- του Κριού (2000 π.Χ. - 1 μ.Χ.) και

- των Ιχθύων (1 μ.Χ. έως σήμερα),

σε όλους τους Μεσοποτάμιους λαούς, τους Πέρσες, τους Αιγύπτιους, τους Μινωίτες και τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες, που συσχετίζονται λεπτομερώς με πολλά δρώμενα της Μυθολογίας, κυρίως όμως με τη γλυπτική και με τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας, αφού ο Στράτος Θεοδοσίου θεωρεί ότι σαφώς και έχουν δεχτεί αστρονομική επίδραση, όπως ανέφερε ήδη το 2008 στην πρώτη επιστημονική του ανακοίνωση για τα θέματα αυτά. Πραγματικά, το 2008 προέκυψε η πρώτη εργασία του και η αντίστοιχη διάλεξή του «Αστρικές εποχές - Γλυπτική και Χρόνος» που παρουσιάστηκε στο Β΄ Διεθνές Συνέδριό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τίτλο «Επιστήμη και Τέχνη» (Αθήνα, 2008). Από τότε, εδώ και δώδεκα χρόνια συνεχώς, ενσκήπτει ενδελεχώς σε εμπεριστατωμένες μελέτες, εργασίες και βιβλία της αρχαιοελληνικής σκέψης, της Αρχαιοαστρονομίας, της Αστρονομίας και της Μυθολογίας, προσπαθώντας χρόνια τώρα – ως αστρονόμος – να εντοπίσει εκείνη την κρυφή γνώση που πάντα ελλοχεύει και ενυπάρχει, παρ’ ότι ερμητικά κλεισμένη, περιμένοντας την κατάλληλη εργασία και μελέτη για να «εμφανιστεί» και πάλι στο προσκήνιο. Με τον τρόπο αυτόν προέκυψαν πολλές εργασίες σε διεθνή αστρονομικά περιοδικά, αλλά και εξ ίσου πολλές διαλέξεις του τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή Συνέδρια.

ΔΕΙΤΕ σχετική τηλεοπτική εκπομπή του Γ. Λεκάκη

με τον Στρ. Θεοδοσίου, ΕΔΩ.

Στο τέλος του βιβλίου, συσχετίζεται με τις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων και η επερχόμενη και αναμενόμενη αστρική εποχή του Υδροχόου (New age), που ήδη έχει «εμφανιστεί» με τα αγάλματα του Υδροχόου-Γανυμήδη.

Όλα αυτά ιδωμένα από την οπτική γωνία του ερευνητή, συγγραφέα-αστρονόμου φαίνονται διαφορετικά, αφού αναλύονται με έναν τρόπο που δεν είναι ο συνηθισμένος, από έναν αστρονόμο. Αλλά, ο Στράτος Θεοδοσίου δεν είναι απλά ένας επιστήμονας αστρονόμος, αλλά ένας ενδελεχής μελετητής πολλών και διαφορετικών πεδίων της επιστήμης.

Προσωπικά εντυπωσιάστηκα, από το καλογραμμένο αυτό βιβλίο, το αλάνθαστο μπορώ να πω, που στα επί μέρους κεφάλαιά του και στις επί μέρους ενότητές του βρήκα πολλές απαντήσεις σε πολλές απορίες μου, αλλά και περίσσια γνώση τόσο για τους Μινωίτες όσο και για τους ανατολικούς λαούς και τους αρχαίους Αιγύπτιους.

Θεωρώ ότι η πρωτότυπη αυτή έρευνα πρέπει να γίνει κτήμα του φυσικού, του μαθηματικού, του αστρονόμου, του γεωλόγου, του αρχαιολόγου, του φιλοσόφου, του φιλολόγου, του ιστορικού, του θεολόγου ˗ειδικότερα για την αστρική εποχή των Ιχθύων˗, του ερασιτέχνη αστρονόμου, του κάθε μύστη του ελληνικού πολιτισμού και του ενδελεχή μελετητή της ελληνικής Αστρονομίας, Μυθολογίας και Ιστορίας.

Το ογκώδες και συναρπαστικό αυτό βιβλίο είναι ένα έργο ζωής, το opus Magnus του γνωστού συγγραφέα, και αποτελεί την κατάθεσή του στην υπέροχη ελληνική Μυθολογία και στην προαιώνια σχέση της με τη μητέρα των επιστημών την Αστρονομία!

Ο Στράτος Θεοδοσίου στη σοβαρή και εμπεριστατωμένη αυτή μελέτη του, χωρίς την παραμικρή ένδειξη αστρολογικών, αποκρυφιστικών ή μεταφυσικών παρερμηνειών προχωρά σε μια μεθοδική επιστημονική καταγραφή όλων των ελληνικών ‒ και όχι μόνον ‒ μύθων που συσχετίζονται με αστρονομικούς αποσυμβολισμούς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική Μυθολογία αποτελεί ένα διαβατήριο για τον έναστρο ουρανό και την τέχνη, όπως αυτή μεγαλούργησε στις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων. Σήμερα η επιστήμη παρουσιάζει πολλές εκφάνσεις της τότε ζωής του ανθρώπου, αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και δημοσιεύσεις, τα οικόσιτα δυναμικά ζώα, ιδιαιτέρως ο ταύρος και ο κριός, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ισχυροποίηση και την επιβίωση του ανθρώπου επί της Γης. Η ιστορία της εξημέρωσης των ζώων από τον άνθρωπο ανάγεται στις απαρχές του πολιτισμού, ενώ, ο Στράτος Θεοδοσίου επισημαίνει το γεγονός ότι η ανθρωπότητα εξελίχθηκε με τη σημαντική βοήθεια των βοοειδών.

Ο ερευνητής, αστρονόμος-συγγραφέας συνδύασε πρωτότυπα τη Μυθολογία, την Ιστορία και την Τέχνη με την Αστρονομία αναλύοντας ένα μεγάλο πλήθος μυθολογικών και ιστορικών αναφορών. Το βιβλίο εικαστικά είναι θαυμάσιο, αφού περιέχει ένα τεράστιο αριθμό κατάλληλων και αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών. Σημειώνω ότι σχεδόν όλες οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τις περιηγήσεις του συγγραφέα στα πολλαπλά ταξίδια του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και χώρες του εξωτερικού (Βιετνάμ, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη και αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες), επισκεπτόμενος παράλληλα και τα αντίστοιχα Μουσεία τους. Η ελληνική Μυθολογία ήταν ο καταλύτης για την καταγραφή αυτού του πρωτότυπου έργου. Όλο το βιβλίο διαπνέεται από το έντονο ελληνικό πνεύμα. Ο συγγραφέας εμπνεόμενος συνεχώς από την αμφίδρομη σχέση Μυθολογίας και Αστρονομίας δημιούργησε ένα πραγματικό και πολύ χρήσιμο βιβλίο αναφοράς με πλούσια Βιβλιογραφία, που σημειωτέον έχει διαβαστεί όλη από τον συγγραφέα, και ένα πολυσέλιδο και χρηστικό αλφαβητικό ευρετήριο ‒ ελληνικό και ξένο ‒ στο τέλος του βιβλίου. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούσε να προσφέρει ο συγγραφέας στους φανατικούς αναγνώστες του που χρησιμοποιώντας το χρηστικό ευρετήριο θα βρίσκουν αμέσως αυτό που θα ήθελαν να αναζητήσουν.

Το σημαντικό, 832 σελίδων, βιβλίο του Στράτου Θεοδοσίου είναι ένα αριστούργημα γραφής. Η «ΑΣΤΡΟΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» είναι ένα πρωτότυπο, πολυσέλιδο έργο, όπου ο συγγραφέας, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, κατάφερε να δέσει αρμονικά τη Μυθολογία με την Αστρονομία και όχι μόνον

Εν κατακλείδι, η «Αστρομυθολογία. Ο αστρονομικός αποσυμβολισμός των μύθων των Ελλήνων και των αρχαίων λαών στις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων», από τις Εκδόσεις Δίαυλος (Ιούνιος, 2021), αποτελεί ένα ογκώδες, εύληπτο όμως και κατανοητό από όλους, στο διάβασμά του, βιβλίο.

Θεωρώ πως πρέπει να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων και πιστεύω ότι θα αφήσει το στίγμα του τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή Βιβλιογραφία.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.6.2021.

ΑΣΤΡΟΜΥΘΟΛΟΓΙΑ βιβλιο Στρατος Θεοδοσιου, αστροφυσικος Ιστορια Αστρονομιας, Φιλοσοφια Αστρονομιας Θετικες Επιστημες, εκπομπη, ΕΤ3, Μανος Δανεζης, Το Συμπαν που αγαπησα, Ετσι βλεπω τον κοσμο, Μυθολογια, ιδρυτικος μυθος, αρχαιοι πολιτισμοι, Μεσοποταμια, Περσες, Αιγυπτιοι, αστρονομια, μυθοι, αρχαιοι ανατολικοι λαοι, ανατολικη Μεσογειος, εναστρος ουρανος, ερασιτεχνης αστρονομος, αστερισμος Ταυρου 4000 πΧ, 2000 πΧ, εποχη Ταυρου, ταυρος, κριος, εποχη Κριου αστερισμος Κριου, 2000 πΧ, αστερισμος ιχθυων, Ιχθεις, 1 μΧ, εποχη Ιχθυων Μεσοποταμιοι λαοι, Περσια, Αιγυπτος, Μινωιτες, αρχαιοι Ελληνες, γλυπτικη, μνημεια, Ευστρατιος Θεοδοσιου, 2008, Αστρικες εποχες, Γλυπτικη και Χρονος, Αρχαιοαστρονομια, κρυφη γνωση, αστρικη εποχη Υδροχοου New age, αστερισμος Υδροχοου, Υδροχοος, αγαλματα, αγαλμα, Γανυμηδης, αστρολογια, αποκρυφισμος, μεταφυσικη, αποσυμβολισμος, συμβολο, συμβολα, συμβολισμος, οικοσιτα ζωα, βοοειδη, Βιετναμ, Συρια, Ιορδανια, Ισραηλ, Κυπρος, Τουρκια, Αιγυπτος, Τυνησια, Λιβυη, Ευρωπη, ελληνικη Μυθολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ