Δόντια-μενταγιόν 8.000 χρόνων φοριούνταν για να εκστασιάσουν χορευτές και θεατές!

Δόντια-μενταγιόν
8.000 χρόνων
φοριούνταν για να εκστασιάσουν
χορευτές και θεατές!

Του Γιώργου Λεκάκη


Συνολικά 177 τάφοι γυναικών, ανδρών και παιδιών ευρέθησαν στο αρχαίο νεκροταφείο Yuzhniy της νήσου Ωλένης (Oleniy) του Ostrov στην Μαύρη Θάλασσα της Βόρειας Σιβηρίας, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς περιείχαν διάφορα στολίδια από δόντια αλκών. Μερικά δε από αυτά, αποτελούνταν από περισσότερα από 300 μεμονωμένα δόντια! - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΙΒΗΡΙΑ, ΕΔΩ.

Αυτά τα «προϊστορικά» μενταγιόν από δόντια, 8.000 χρόνων, φοριούνταν από ανθρώπους, και φτιάχτηκαν για να συνοδεύουν αρχαίους χορούς, αφού κινούνταν με τις κινήσεις του σώματος!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΡΧΑΙΟ ΧΟΡΟ, ΕΔΩ.

«Τα στολίδια που αποτελούνται από δόντια αλκών, αιωρούνται και εκπέμπουν έναν δυνατό θόρυβο όταν κινούνται», λέει η ακουστικός αρχαιολόγος και ερευνητής της Ακαδημίας της Φινλανδίας, Riitta Rainio (Πανεπιστήμιο Ελσίνκι). «Το να φοράτε τέτοια “κρόταλα” ενώ χορεύετε, καθιστά ευκολότερο να βυθιστείτε στο ηχητικό τοπίο, αφήνοντας τελικά τον ήχο και τον ρυθμό να ελέγχουν τις κινήσεις σας. Είναι σαν να οδηγείται ο χορευτής στον χορό από κάποιον», λέει. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Μουσικής Μύησις".

Η Rainio έχει μεγάλη πείρα στο θέμα, καθώς χόρεψε, για ερευνητικούς σκοπούς, για 6 συνεχόμενες ώρες, φορώντας στολίδια δοντιών αλκών (πειραματική αρχαιολογία), που αναπαρήχθησαν σύμφωνα με το μοντέλο της Εποχής των Λίθων.

Η Rainio και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια «παράσταση» για να καταλάβουν τι είδους σημάδια φθοράς σχηματίζονται στα δόντια όταν χτυπιούνται μεταξύ τους, και κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο ήχος ενός «κουδουνίσματος» δοντιών μπορεί να είναι καθαρός και φωτεινός ή δυνατός και να χτυπά, ανάλογα με τον αριθμό και την ποιότητα των δοντιών, καθώς και την ένταση της κίνησης, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: University of Helsinki, Archaeological research shows prehistoric pendants used in dance, 3.6.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.6.2021.

Δοντια μενταγιον 8.000 χρονια πριν, 6000 πΧ, εκσταση, χορευτης, θεατης, ταφοι, ταφοι γυναικων, ταφοι παιδιων, αρχαιο νεκροταφειο Γιουζνιι, Yuzhniy, νησος Ωλενη, Ολενι, Oleni, Oleny, Oleniy, Ostrov, Οστροβ, Οστροφ, Οστρωβ, Οστρωφ, Gyda Peninsula, χερσονησος Γιδα, Γυδα, Μαυρη Θαλασσα, Σιβηρια, στολιδι, δοντι αλκη, προιστορια, χορος, θορυβος, κινηση, ακουστικος αρχαιολογος, Φινλανδια, Rainio, κροταλα, κροταλο, ηχος, ρυθμος, κινησεις, χορευτες, αρχαιος χορος, Ραινιο, στολιδια, Εποχη Λιθων, παρασταση, φθορα, κουδουνισμα, ενταση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ