Σαν σήμερα ανακαλύφθηκε ο Δίσκος της Φαιστού, η αρχαιότερη τυπογραφία στον κόσμο (17ος π.Χ. αιώνας)… - του Μ. Τσικριτσή

Σαν σήμερα ανακαλύφθηκε
ο Δίσκος της Φαιστού,
η αρχαιότερη τυπογραφία
στον κόσμο
(17ος π.Χ. αιώνας)…

Του καθηγητή Μηνά Τσικριτσή 

Σαν σήμερα στις 3 Ιουλίου 1908, ο αρχαιολόγος Λ. Περνιέρ ανακαλύπτει τον Δίσκο της Φαιστού στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλλατιού της Φαιστού, στη νότια Κρήτη παράλληλα στον χώρο αυτό βρέθηκε και μια επιγραφή με Γραμμική Α γραφή.

 Ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐτζι Περνιέ βρήκε αυτό τον εντυπωσιακά άθικτο δίσκο (17ος π.Χ. αι.). Ο Δίσκος χρονολογείται στην αρχή των Νεοανακτορικών χρόνων και φέρει Ιδεογράμματα σημεία και στις δύο όψεις, που αποτυπώθηκαν με σφραγίδες, όταν ο πηλός ήταν νωπός. Πρόκειται λοιπόν για την παλαιότατη ένδειξη τυπογραφίας στον κόσμο, αναπαραγωγής γραπτών κειμένων με καλούπια σημείων. Και οι δύο επιγραφές έχουν αποτυπωθεί σε σπειροειδή διάταξη, από την περιφέρεια προς το κέντρο.

Συνολικά τα σημεία στις δύο όψεις του δίσκου είναι 242. Αυτά διαρρυθμίζονται σε 61 ομάδες (λέξεις), πού η κάθε μία χωρίζεται από την άλλη με κάθετες εγχάρακτες γραμμές. Ο αριθμός των σημείων σε κάθε λέξη ποικίλλει από δύο έως επτά. Οι λέξεις στην Α πλευρά του δίσκου είναι 30 ενώ στην Β πλευρά του είναι 31.

Αναρίθμητες προσπάθειες έχουν γίνει για την αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού, χρησιμοποιώντας τελείως διαφορετικές μεθόδους και καταλήγοντας σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα για το σκοπό, το περιεχόμενο του, και τους δημιουργούς του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΦΑΙΣΤΟ, ΕΔΩ.

 Σας είναι γνωστό ότι μέχρι και σήμερα ο Δίσκος της Φαιστού παραμένει ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί με σιγουριά ούτε ο σκοπός της κατασκευής του ούτε και το νόημα των αναγραφομένων σε αυτόν. Στην συνέντευξη που ακολουθεί στη αρχή παρουσιάζω διάφορες απόψεις από επιστήμονες και ερασιτέχνες αρχαιολόγους που έχουν επιχειρήσει κατά καιρούς να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του, με τις θεωρίες να μην έχουν τέλος.

Με την ευκαιρία αυτή σας στέλνω την άποψη μου για τον Δίσκο της Φαιστού και την πιθανή ερμηνεία του ΕΔΩ.  

 Σας γνωρίζω ότι μετά την πολυφασματική ανάλυση του που κάναμε σε συνεργασία με το ΙΤΕ τμήμα Λέιζερ φαίνεται ότι η κατασκευή του έγινε απο δύο άτομα. Ένας που μάθαινε και ένας δάσκαλος του τον διόρθωνε (αυτό φαίνεται απο τις πολλές διορθώσεις που έχει και στις 2 πλευρές του).

Αυτή την περίοδο δουλεύω τα Κρητικά Ιερογλυφικά νομίζω ότι σύντομα προς το τέλος της χρονιάς θα έχω νέα στοιχεία για σας ενημερώσω για την πορεία αποκρυπτογράφησης του.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.7.2021.

Δισκος Φαιστου, αρχαιοτερη τυπογραφια, 17ος πΧ αιωνας, Τσικριτση, 3.700 χρονια πριν, 3 Ιουλιου 1908, αρχαιολογος Λουιτζι Περνιερ, Φαιστος, υπογειο, δωματιο XL-101, Μινωικο παλλατι, παλατι, Κρητη, επιγραφη Γραμμικη Α γραφη, Ιταλος αρχαιολογος, αθικτο, νεοανακτορικα χρονια, νεοανακτορικη, Ιδεογραμματα, Ιδεογραμμα, σφραγιδα, πηλος, τυπος, τυπογραφια, αναπαραγωγη γραπτο κειμενο, καλουπι σημειο, επιγραφες, σπειρα, 242, 61, εγχαρακτες γραμμες, 30, 31, εγχαρακτo, αποκρυπτογραφηση, μυστηριο, αρχαιολογια, πολυφασματικη αναλυση, ΙΤΕ Λειζερ, δασκαλος, διορθωση, διορθωσεις, Κρητικα Ιερογλυφικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ