Ολλανδοί επέστρεψαν αρχαίο άγαλμα ιερέα στην Αίγυπτο!

Ολλανδοί επέστρεψαν
αρχαίο άγαλμα ιερέα
στην Αίγυπτο!

Του Γιώργου Λεκάκη


Ένα άγαλμα του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου, που απεικονίζει τον ιερέα Nikau-Ptah, επέστρεψε στην Αίγυπτο από μια γκαλερί τέχνης στην Ολλανδία.

Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, σε συνεργασία με την Αιγυπτιακή πρεσβεία στο Άμστερνταμ και τις αρμόδιες Αρχές στις Κάτω Χώρες, κατόρθωσε να επαναπατρίσει το αρχαίο αιγυπτιακό άγαλμα, το οποίο είχε κλαπεί και λαθραία εξαχθεί παράνομα από την χώρα της Αιγύπτου.

Το άγαλμα έφθασε με ασφάλεια στην Αίγυπτο και το υπουργείο Εξωτερικών το παρέδωσε στο υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Ο Shaaban Abdel-Gawad, γενικός επόπτης του Τμήματος Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, εξήγησε ότι το άγαλμα «κυκλοφόρησε» στην ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση Καλών Τεχνών, Tefaf, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Ανασκάφηκε παράνομα και δεν προήλθε από την συλλογή οποιουδήποτε μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου. 

Άρα το άγαλμα:

- ΔΕΝ ήταν καν γνωστό στις αιγυπτιακές Αρχές, και

- ΔΕΝ υπήρχε (φωτογραφικό) τεκμήριό του,

παρ' όλα αυτά, αναγνωρίσθηκε απλώς ως αιγυπτιακό και γι' αυτόν τον λόγο επαναπατρίσθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ, ΕΔΩ.

Το άγαλμα είναι χωρίς πόδια και εικονίζει τον ιερέα να στέκεται και να φορά κοντό φόρεμα (μεσοφόρι, σαν φούστα). Το όνομά του είναι χαραγμένο στο δεξί του χέρι.

ΠΗΓΗ: Ahram Online, 26.7.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.7.2021.

Ολλανδοι, επαναπατρισμος, λαθραια εξαγωγη αρχαιο αγαλμα Αιγυπτου, Παλαιο Βασιλειο, Αιγυπτος, ιερεας Νικαου Πταχ, Nikau-Ptah, γκαλερι τεχνη Ολλανδια, Αμστερνταμ Κατω Χωρες, αρχαιο αιγυπτιακο αγαλμα, Καλες Τεχνες, Τεφαφ, Tefaf, Μααστριχτ Ολλανδιας, Ανασκαφη παρανομη, συλλογη μουσειο, αρχαιολογικος χωρος, ποδια ιερευς, κοντο φορεμα μεσοφορι, φουστα, ονομα χερι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ