Το τελευταίο γεύμα ενός άνδρα, πριν αυτοκτονήσει ή θυσιασθεί, πριν 2.400 χρόνια…

Το τελευταίο γεύμα ενός άνδρα,
πριν αυτοκτονήσει,
ή θυσιασθεί,
πριν 2.400 χρόνια…

Του Γιώργου Λεκάκη

Η κ. Νίνα Νίλσεν του Μουσείου Σίλκεμποργκ / Silkeborg και οι συνεργάτες της επανεξέτασαν τα εντερικά περιεχόμενα του «Tollund Man», 2.400 χρόνων…

Ήταν φυσικά διατηρημένα υπολείμματα, ενός σκελετού που ανακτήθηκε από το έλος Tolland, στην κεντρική Δανία, την δεκαετία του 1950.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΔΑΝΙΑ, ΕΔΩ.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο Άνθρωπος του Tolland σκοτώθηκε κρεμώντας μια θηλιά πλεγμένη από ζωικές τρίχες (τριχιά), η οποία παρέμενε στον λαιμό του. Ωστόσο, το σώμα του ήταν τοποθετημένο στην μία πλευρά με κλειστά μάτια και ένα ελαφρύ χαμόγελο, σαν να κοιμόταν...

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ίχνη από το τελευταίο του γεύμα, ήταν ψαρι και ένα κουάκερ από κριθάρι, λινάρι και ωχρή persicaria / περσικαρία, η οποία αναπτύσσεται άγρια ​​στις καλλιέργειες κριθαριού. 

Η κ. Nielsen είπε ότι η περσικαρία (του γένους των Πολυγώνων) αφαιρείτο συνήθως από την συγκομιδή κριθαριού από τους αγρότες της Εποχής του Σιδήρου, κατά την διαδικασία του αλωνίσματος και αναρωτιέται αν ο Tollund Man είχε κάποια σχέση με αυτήν την διαδικασία στα αλώνια, και τον καθαρισμό τους από τα ουσίες που έπρεπε να αποβληθούν, ως μέρος ενός τελετουργικού πριν από την θυσία του.

Γενικά, τα συστατικά του τελευταίου γεύματος του Tollund Man:

barley seeds, pale persicaria, barley fragments, flax, black-bindweed, "fat hen" seeds, sand, hemp-nettles, camelina, corn spurrey, field pansy.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΔΩ.

Η κ. Nielsen και τα μέλη της ομάδας της εντόπισαν επίσης κομμάτια κρούστας, που πιθανόν να είχαν σχηματιστεί εάν το κουάκερ είχε μαγειρευτεί σε πήλινο δοχείο. Τα παράσιτα στα έντερά του περιελάμβαναν ταινίες, που πιθανώς αποκτήθηκαν μέσω μιας διατροφής από μαγειρεμένο κρέας και μολυσμένο νερό, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: NBC News, 21.7.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.7.2021.

γευμα ανδρας, αυτοκτονια, 2.400 χρονια πριν, 400 πΧ, Σιλκεμποργκ / Silkeborg εντερο, Tollund Man, σκελετος, ελος Τολαντ, Τολλαντ, Tolland, Δανια, 1950, κρεμαλα, θηλια ζωικες τριχες τριχια, λαιμος, χαμογελο, ψαρι κουακερ χυλος, κριθαρι, λιναρι ωχρη περσικαρια persicaria, αγρια φυτα, ​καλλιεργεια, Πολυγωνα, κριθη, αγροτης Εποχη Σιδηρου, διαιτα, παλαιοδιαιτα, αλωνισμα, αλωνι, τελετουργικο, θυσια, ανθρωποθυσια, κρουστα, μαγειρεμα, πηλινο δοχειο, παρασιτα εντερα, ταινια, διατροφη, μαγειρεμενο κρεας μολυσμενο νερο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ