Ανακαλύφθηκαν ζυμαρικά 4.000 χρόνων στην Λαΐα! Ήταν χυλοπίττες / noodles από κεχρί!

Ανακαλύφθηκαν ζυμαρικά
4.000 χρόνων στην Λαΐα!
Ήταν χυλοπίττες / noodles από κεχρί!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα αγγείο ηλικίας 4.000 χρόνων που ανακαλύφθηκε στην Κίνα είναι το αρχαιότερο δείγμα που βρέθηκε, ποτέ από ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον κόσμο, τα ζυμαρικά, ανέφεραν οι επιστήμονες. Oι οποίοι προτείνουν έτσι την ασιατική προέλευσή τους.

Από το 1999, και για έξι χρόνια, ο Ye Maolin, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, εργάζεται στον χώρο της Lajia.

Σημαντικά αποτελέσματα έρευνας από τη Lajia ακολουθούν το ένα μετά το άλλο.

Στις 22.11.2002, οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν ανασκαφές στην ανατολική περιοχή της Lajia.

Αυτή η περιοχή ήταν πολύ ξεχωριστή. Στην επιφάνεια του σκληρού εδάφους βρέθηκαν πολιτιστικά στρώματα της Qijia.

Ο Cai Linhai του Επαρχιακού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας του Κινγκχάι έφερε στο φως ένα πορτοκαλί-κεραμικό αγγείο. Περιείχε ζυμαρικά νουντλ που παρέμεναν τα ίδια, με μήκος δεκάδων εκατοστών. Ο έμπειρος ερευνητής Ye Maolin τα πήγε στο Πεκίνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΕΔΩ.

Ο Lu Houyuan από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών με φυτικό πυριτικό άλας αναγνώρισε αυτά τα λείψανα: Ήταν πράγματι χυλοπίττες! Αλλά όχι με αλεύρι σίτου, που χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά με κεχρί!

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το αγγείο με τις χυλοπίττες μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για θυσίες. Τοποθετήθηκε στον τελετουργικό χώρο στην πλατεία. Όταν σημειώθηκε σεισμός, το κεραμικό μπολ ανεστράφη στο έδαφος, σφράγισε και απομονώθηκε ο αέρας. Έτσι τα ζυμαρικά διατηρήθηκαν καλά.

Αυτές είναι οι αρχαιότερες χυλοπίττες ή… μανέστρα, αν προτιμάτε, στον κόσμο, μέχρι σήμερα…

Κατά την ελληνική παράδοση, τα μακαρόνια (< μακαρία η αιωνία) είναι εύρεση-προσφορά του θεού Ηφαίστου στους ανθρώπους. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχουν βρεθεί ακόμη αρχαία μακαρόνια μέχρι στιγμής…

ΠΗΓΗ: “Nature”, Οκτώβριος 2005. «4,000-Year-Old Noodles Found in China», στο National Geographic, 12.10.2005. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.10.2005.

αρχαια ζυμαρικα 4.000 χρονια πριν, χυλοπιττες / noodles noodle κεχρι, αγγειο 2000 πΧ, Κινα ζυμαρικο, 1999, Lajia, Λαια, Λαγια, 2002, αρχαιολογος Qijia, Κιιγια, κεραμικο αγγειο, νουντλ νουντλς, χυλοπιτες, αλευρι σιτου, σιτος, κεγχρι, κεχρι, χυλοπιττα, θυσια, τελετουργια, σεισμος, χυλοπιτα, μανεστρα, μακαρονια μακαρια η αιωνια, εφευρεση προσφορα θεος Ηφαιστος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ