6 έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο: Κανένα για αρχαίο ελληνικό χώρο!!! Τρία για μονές, ένα για ρωμαϊκό, ένα για μουσείο και ένα για το φεστιβάλ χορού!

6 έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο:
Κανένα για αρχαίο ελληνικό χώρο!!!
Τρία για μονές, ένα για ρωμαϊκό, ένα για μουσείο
και ένα για το φεστιβάλ χορού!

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψαν σειρά Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης για έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

 

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της πολιτιστικής ανάπτυξης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού. Υποστηρίζει εμπράκτως όχι μόνο το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής δυναμικής.

 

Μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων εκτελούνται σημαντικά έργα και εκπονούνται μελέτες, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ωρίμανση για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Με την εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση του Αγίου Γεωργίου και του Ενετικού κτηρίου, στην καρδιά του Ναυπλίου, συμπληρώνεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού για την πόλη. Τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται το έργο στο Μπούρτζι, που εκτελεί το ΥΠΠΟΑ από το 2014. Έχει ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης και της συντήρησης του Αγίου Νικολάου, ενώ είναι σε εξέλιξη οι μελέτες για το κτήριο Βίγκα, το παλαιό Τελωνείο, την οικία Τερζάκη, ώστε τα αντίστοιχα έργα να χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

 

Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μείζονες παρεμβάσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, όπως στον τάφο του Ατρέως στις Μυκήνες, στα μνημεία του μυκηναϊκού οδικού δικτύου στην Αργολίδα, στους θολωτούς τάφους της Μεσσηνίας, στην Περιστεριά, στα Κάστρα της Μεθώνης, της Κορώνης, του παραλίου Άστρους στην Κυνουρία. Σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου».

 

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: «Η Λίνα Μενδώνη είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα ζητήματα του Πολιτισμού. Δίνει πρακτικές και γρήγορες λύσεις, επωφελείς πάντοτε για τον Πολιτισμό. Θεωρούμε καθήκον μας την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού να τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και με τον περιφερειακό προϋπολογισμό».

 

Συγκεκριμένα, οι Προγραμματικές Συμβάσεις που υπεγράφησαν, αφορούν:

 

- Στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με ποσό 1.890.000 ευρώ για τρία χρόνια. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις».

 

- Στην εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και του παρακείμενου ενετικού κτηρίου και λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 270.000 ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου

 

- Στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Κρίσσας Φοινικίου, του Δήμου Μονεμβασίας, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

 

- Στην αποκατάσταση προσκτίσματος (κελλιού), καθώς και άλλες εργασίες στην Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Ροϊτσας, στον δήμο Ανατολικής Μάνης, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης.

 

- Στην ανασκαφική έρευνα ρωμαϊκής έπαυλης στην Κατουνίστρα Λουτρακίου, Κορινθίας για το έτος 2021, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

- Στην τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, η οποία υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παρόντες στην υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων, ήταν ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Ακολούθησε σύσκεψη, με αντικείμενο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το οδικό έργο Τζάνε-Καλαμάκι μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, με την παράλληλη υλοποίηση του οδικού άξονα και την προστασία των αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο του Πεταλιδίου.

 

Η άμεση ένταξη των έργων Αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας Μεσσηνίας και της αποκατάστασης του Αρχοντικού Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2021 απασχόλησαν την Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

 

Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε, στο Δημαρχείο Τρίπολης, με τον Δήμαρχο Κώστα Τζιούμη, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα Πολιτισμού. Ο κ. Τζιούμης και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στη Λίνα Μενδώνη το σχέδιο του Δήμου για την αστική ανάπλαση της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης.

 

Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν στην Τρίπολη, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Κωνσταντίνος Κίσσας και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.


ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 14.8.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.8.2021.


Διεθνες Κεντρο Χορου Καλαματας Φεστιβαλ Χορου Καλαματας Δημος Καλαματας Καλαματα, Μητροπολιτικος Ναος Αγιου Γεωργιου Ναυπλιου ενετικο κτηριο Αγιος Γεωργιος Ναυπλιου, Αργολιδα Πελοποννησος, Ιερος Ναος Παναγιας Κρισσας Φοινικιου Μονεμβασιας, Μονεμβασια Σπαρτη, προσκτισμα κελλι, Ιερα Μονη Ζωοδοχου Πηγης Ροιτσας Ανατολικης Μανης, Μανη, ανασκαφη ρωμαικη επαυλη Κατουνιστρα Λουτρακιου Κορινθιας Αρχαιολογικο Μουσειο Σπαρτης Χορος Ναυπλιο, Παναγια Κρισσας Κρισσα Φοινικι, κελι, Ζωοδοχος Πηγη Ροιτσα, αρχαιολογικο μουσειο χωραςτριφυλιας, χωρα τριφυλιας, τριφυλια, αρχοντικο αντωνοπουλου δημητσανα αρκαδιας, αρκαδια, επαυλις Λουτρακι, Κορινθια πεταλιδι μεσσηνιας, μεσσηνια, Μενδωνη, ταφο Ατρεως Μυκηνες, μνημεια μυκηναικο οδικο δικτυο Αργολις, θολωτος ταφος Περιστερια, Καστρο Μεθώνης, καστρο Κορωνης, παραλιο Αστρος Κυνουριας, Ατρεας Μυκηναι, μνημειο Καστρα Μεθωνη, Κορωνη, παραλιο Αστρος Κυνουρια Μπουρτζι, 2014, ιερος ναος Αγιου Νικολαου Ναυπλιου, κτηριο Βιγκα, Τελωνειο Ναυπλιου, Αγιος Νικολαος Ναυπλιου, Τερζακης οικια Τερζακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ