Ιχνηλατείται η Ιερά Οδός Ερέτριας - Αμάρυνθου Ευβοίας – Νέα ευρήματα προ του 6ου π.Χ. αιώνος

Ιχνηλατείται η Ιερά Οδός
Ερέτριας - Αμάρυνθου Εύβοιας
Νέα ευρήματα προ του 6ου π.Χ. αιώνος

Μετά από την ταύτιση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος το 2017 και την ανακάλυψη του υστεροαρχαϊκού ναού με ένα πλούσιο αποθέτη το 2020, το καλοκαίρι του 2021 συνεχίζονται οι Ελληνο-ελβετικές ανασκαφές ανατολικά της Αμάρυνθου στην Εύβοια. Το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει φέτος στην περαιτέρω αποκάλυψη του ναού, είναι μία συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, υπό την διεύθυνση της Δρ Αγγελικής Σίμωσι, με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του Καθ. Sylvian Fachard.

 

Ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας ανασκαφικής περιόδου ήρθαν στο φώς σημαντικά ευρήματα από το εσωτερικό του ναού, τα οποία συμπληρώνουν τα αναθήματα του β'  μισού του 6ου αι. π. Χ. τα οποία βρέθηκαν το 2020. Πρόκειται για μελανόμορφα αγγεία εισηγμένα από την Αττική, αγγεία τοπικών εργαστηρίων, πήλινα και χάλκινα ειδώλια, κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, μία χάλκινη ασπίδα και ένα σιδερένιο κράνος. Κάτω από τον υστεροαρχαϊκό ναό, από το οποίο μόνο τα θεμέλια σώζονται (10 × 30 μ.), εντοπίζονται κατάλοιπα τουλάχιστον δύο παλαιότερων αρχιτεκτονικών φάσεων, ανάμεσα σε αυτά και μία ημικυκλική εστία ή εσχάρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΜΑΡΥΝΘΟ, ΕΔΩ.

Συμπληρωματικές τομές ανασκάφηκαν και σε άλλα σημεία του ιερού. Σε μία από αυτές, στην βόρεια άκρη του τεμένους, βρέθηκε μαζί με άλλες κεραμίδες ενός κτιρίου μια πήλινη υδρορροή με λεοντοκεφαλή σε άριστη κατάσταση. Στην ίδια περιοχή αποκαλύφθηκε επίσης αρχαϊκός ή κλασικός τοίχος ο οποίος εκείνη την περίοδο περιόρισε το τέμενος προς Βορρά.

 

Ταυτόχρονα, κατά την φετινή ανασκαφική περίοδο, ξεκίνησε και η έρευνα στις παρυφές του διπλανού λόφου Παλαιοεκκλησιές, με στόχο την κατανόηση του λόγου της μετατόπισης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από το λόφο στην πεδιάδα και της μετατροπής του προϊστορικού οικισμού σε ιερό. Σημειώνεται ότι ο προϊστορικός οικισμός στην κορυφή του λόφου ήταν ήδη γνωστός από παλαιότερες ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και αναφέρεται σε πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από το ανάκτορο της Θήβας. Αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους εντοπίστηκε ένα μεσαιωνικό κτίριο, ενώ βαθύτερα, το τμήμα ενός κτιρίου της Εποχής του Χαλκού με άφθονη μυκηναϊκή κεραμική.

 

Ένας τρίτος ερευνητικός άξονας είναι η επιφανειακή έρευνα ανάμεσα στην Ερέτρια και την Αμάρυνθο, η οποία αποσκοπεί στην ιχνηλάτηση της ιεράς οδού που αναφέρεται στις αρχαίες πηγές και η οποία συνέδεε την μητρόπολη με το σημαντικότερο ιερό της. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΡΕΤΡΙΑ, ΕΔΩ. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο αυτοψίες στο πεδίο αλλά θα γίνει χρήση και σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων, όπως αεροπορικές εικόνες LiDAR.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 12.8.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.8.2021.


Ιερα Οδος Ερετριας Αμαρυνθου Ευβοιας αρχαια ευρηματα 6ος πΧ αιωνας, ταυτιση, ιερο Αμαρυσιας Αρτεμιδος 2017 υστεροαρχαικος ναος αποθετης 2020, 2021 ελβετια ανασκαφες Αμαρυνθος Ευβοια, Εφορεια Αρχαιοτητων Ευβοιας, Σιμωσι, Ελβετικη Αρχαιολογικη Σχολη Fachard, Φασαρντ, ανασκαφη, αναθημα, μελανομορφο αγγειο Αφιαλη, ταυρος ττικη, εργαστηριο, πηλινο χαλκινο ειδωλιο, κοσμημα, σφραγιδολιθος, χαλκινη ασπιδα σιδερενιο κρανος, αρχαικος ναο, θεμελια αρχιτεκτονικη ημικυκλικη εστια εσχαρα σχαρα, ιερον τεμενος, κεραμιδα κτηριο, πηλινη υδρορροη λεοντοκεφαλη αρχαικος κλασσικος τοιχος λοφος Παλαιοεκκλησιες, προιστορια προιστορικος οικισμος πινακιδα Γραμμικη Β γραφη ανακτορο Θηβας θηβα, μεσαιωνικο κτιριο, Εποχη Χαλκου, μυκηναικη κεραμικη, Ερετρια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ