Προσβάσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι ναού Αρείου Διός στο Ροδοτόπι Ζίτσας και ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου Μολοσσών

Προσβάσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι
ναού Αρείου Διός
στο Ροδοτόπι Ζίτσας
και ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου
Μολοσσών

Αεροφωτογραφία του αρχαίου ναού του Αρείου Διός.

Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Π.Ε. Ιωαννίνων βρίσκεται στο ύψωμα «Καστρί» Μεγάλου Γαρδικίου, όπου διατηρούνται τα κατάλοιπα μίας από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Μολοσσίας.

Η αρχαία ακρόπολις των Μολοσσών,
κοντά στο χωριό Μεγάλο Γαρδίκι Ιωαννίνων.

Στην θέση, η οποία έχει εξαιρετική θέα προς την λίμνη και το βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, η Εφορεία μας έχει πραγματοποιήσει κατά περιόδους ανασκαφικές έρευνες και εργασίες συντήρησης και ανάδειξης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκης "Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".


Σε απόσταση 3 χλμ. στα βορειοδυτικά της, στην περιοχή του Ροδοτοπίου, έχουν αποκαλυφθεί τα κατάλοιπα ενός ιωνικού ναού, που θεωρείται ότι πρόκειται για τον γνωστό από τις αρχαίες πηγές ναό του Αρείου Διός, τον σημαντικότερο λατρευτικό χώρο, μετά το Ιερό της Δωδώνης, στην ηπειρωτική ενδοχώρα.

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ευχαριστεί τον Δήμο Ζίτσας για την αγαστή συνεργασία για τη συντήρηση και ανάδειξη των σημαντικότατων αυτών αρχαιολογικών χώρων και τη συνδρομή του, με τη διάθεση προσωπικού και μέσων, στον καθαρισμό από τη βλάστηση, ώστε να είναι προσβάσιμα στο κοινό και επισκέψιμα.


ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.8.2021.


αρχαιολογικοι χωροι Ιωαννινων, Ναος Αρειου Διος Αρεος Διας, Αρειος Ζευς, Ροδοτοπι Ζιτσας Ζιτσα, ακροπολη Μεγαλο Γαρδικι, υψωμα Καστρι, Μεγαλου Γαρδικιου, Μολοσσια, Μολοσσος, Μολοσσοι, λιμνη Παμβωτις, Παμβωτιδα, λεκανοπεδιο Ιωαννινων, ανασκαφιη ιωνικος ναος, λατρεια, Δωδωνη, ηπειρος, Εφορεια Αρχαιοτητων Ιωαννινων, Δημος Ζιτσας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ