Βρέθηκε χάρτης του ουρανού και γαλακτοκομικά 5.100 χρόνων!

Βρέθηκε χάρτης του ουρανού
και γαλακτοκομικά
5.100 χρόνων!

Του Γιώργου Λεκάκη


Γαλακτοκομικά λίπη έχουν εντοπιστεί σε κεραμικά, που ανακαλύφθηκαν στο νεολιθικό μνημείο Trellyffaint, στην νοτιοδυτική Ουαλία, όπου έχουν βρεθεί δύο ομόκεντρα μνημεία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΕΔΩ.


Το υπόλειμμα, που πιστεύεται ότι έχει μείνει από βούτυρο, τυρί ή γιαούρτι, χρονολογείται περίπου στο 3100 π.Χ., σύμφωνα με τον κ. George Nash του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα και είναι το αρχαιότερο γνωστό στοιχείο γαλακτοπαραγωγής στην Ουαλία (τουλάχιστον).

«Είναι απίστευτα σπάνιο να βρεθούν αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως οστά και αγγεία σε αυτό το μέρος της Ουαλίας, λόγω της οξύτητας του εδάφους», είπε. «Αυτοί οι πρώτοι αγρότες είναι πιθανόν να συνέχισαν να είναι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες από το περιβάλλον τους», πρόσθεσε. «Η κεραμική που ανακτήθηκε από αυτήν την ανασκαφή πιθανότατα αποκαλύπτει κάτι για την λατρεία της γης και τι θα μπορούσε να προσφέρει, εξ ου και η προσφορά γαλακτοκομικώνπροϊόντων σε ένα τελετουργικό τοπίο», υποθέτει ο κ. Nash.

Σημάδια σε πέτρα, που θεωρήθηκε χάρτης του ουρανού.
Ένας αρχαιοαστρονόμος θα μπορεί να μας πει περισσότερα...
Βρέθηκαν και σημάδια σε μια πέτρα του μνημείου που υποδηλώνουν νυχτερινό ουρανό, άρα είχαν και γνώσεις αστρονομίας.

 

ΠΗΓΗ: Prior N. «Trellyffaint: Proof unearthed of Neolithic dairy farming in Pembrokeshire», BBC News, 13.8.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.8.2021.


χαρτης ουρανου, γαλακτοκομικα 5.100 χρονια πριν, γαλακτοκομικα λιπη κεραμικα, νεολιθικη μνημειο Τρελιφεντ, Trellyffaint, Ουαλια, ομοκεντρα μνημεια, βουτυρο, τυρι γιαουρτι, 3100 πΧ, 5.000 χρονια, γαλακτοπαραγωγη, αρχαιολογια οστα αγγεια οξυτητα αγροτης κυνηγοι τροφοσυλλεκτες κεραμικη ανασκαφη λατρεια γης γη, γαλακτοκομικα προιοντα τελετουργια νυχτερινος ουρανος, αστρονομια, αρχαιοαστρονομια, Neolithic Pembrokeshire
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ