Η Σπάρτη σε εικόνα του 1496!!!

Η Σπάρτη σε εικόνα του 1496!!!

 Του Γιώργου Λεκάκη

Με τίτλο «Λακεδαιμονία / Lacedemonia», ο Johann Schonsperger παρουσίασε την χώρα των «φωτεινών δαιμόνων» (= Λακεδαιμονίων) στο Liber Chronicarum του. Εντύπωση προκαλεί ότι δεσπόζει χριστιανικός ναός και όχι μουσουλμανικό τέμενος!!!

Χρώμα στο χέρι! Αυτό το ωραίο φύλλο περιείχε την ιστορία της Ελλάδος με μια φανταστική (;) θέα, στην αρχαία πόλη της Λακεδαίμονος, την πόλη-κράτος με πρωτεύουσα την Σπάρτη, όπως λέει, και όχι τον Μυστρά!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΠΑΡΤΗ, ΕΔΩ.

Στην πίσω πλευρά, είναι πορτραίτα τοπικών θεών (Ερμής, Ίρις, Βάκχος, Ομαγύριος Ζευς - ο τελευταίος ανήκει στην αχαϊκή μυθολογία), κ.ά. τριών Αμαζόνων (ή ένοπλων γυναικών πολεμιστών), αλλά και του Φορωνέως και του Ινάχου (από την μυθολογία του Άργους).

Σε φύλλο με γερμανικό κείμενο, διαστάσεων 7 x 9,8". Αυτό το φύλλο προέρχεται από μια σπάνια περιληπτική έκδοση του «Χρονικού της Νυρεμβέργης», που συχνά ονομάζεται «Mini-Schedel» ή «Augsburg Chronicle».

Το Χρονικό της Νυρεμβέργης του Hartmann Schedel, που δημοσιεύθηκε το 1493. Επαρουσίαζε την ιστορία του κόσμου σε μια εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια. Μεταξύ των εικονογραφήσεων υπήρχαν προβολές πόλεων από όλην την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή αλλά και τεράστιο αριθμό άλλων θεμάτων, όπως της Δημιουργίας, κομητών, οικογενειακών δένδρων, πορτραίτων και βιβλικών σκηνών. Το folio Chronicle ήταν πολύ ακριβό και έτσι ο Johann Schonsperger, ο οποίος ειδικευόταν στις ανατυπώσεις, βρήκε την ευκαιρία να δημοσιεύσει μια μικρότερη και λιγότερο δαπανηρή έκδοσή του. Δημοσίευσε τις γερμανικές εκδόσεις το 1496 και το 1500 και μια λατινική έκδοση το 1497. Αυτές συχνά αναφέρονται ως «πειρατικές εκδόσεις» επειδή δημοσιεύθηκαν χωρίς την συγκατάθεση του Schedel ή του αρχικού τυπογράφου, Anton Koberger.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2021.

Σπαρτη εικονα 1496, Λακεδαιμονια / Lacedemonia, Johann Schonsperger , φωτεινοι δαιμονες Λακεδαιμονιοι, Liber Chronicarum, χριστιανικος ναος μουσουλμανικο τεμενος, χρωμα ιστορια Ελλαδα Λακεδαιμων, αχαια, πολη κρατος πρωτευουσα θεος Ερμης, θεα Ιρις, Βακχος, Ομαγυριος Ζευς, Αμαζονες ενοπλες γυναικες πολεμιστριες, Φορωνευς Ιναχος αργιτικη μυθολογια Αργους, Αργος, μυστρας, γερμανικα σπανια εκδοση Χρονικο της Νυρεμβεργης, Νυρεμβεργη, Mini Schedel Augsburg Chronicle, Χρονικο του Άουγκσμπουργκ, Hartmann Schedel, Σεντελ, 1493, εικονογραφημενη εγκυκλοπαιδεια, εικονογραφηση, Ευρωπη Εγγυς Ανατολη, Δημιουργια, κομητης, οικογενειακο δενδρο, πορτραιτο βιβλος, Σονσπεργκερ, ανατυπωση, γερμανικες εκδοσεις 1496 1500 λατινικη εκδοση 1497, πειρατικες εκδοσεις, τυπογραφος, Anton Koberger, Κομπεργκερ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ