Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού φιλοξενεί ευρήματα από το κεντρικό τμήμα της αρχαίας Ορεστίδος που χρονολογούνται από την εποχή του Ομήρου ως τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Τα εκθέματα προέρχονται από εντοπισμούς και παραδόσεις απλών κατοίκων ή εκπαιδευτικών, καθώς και από πρόσφατες ανασκαφές σε όλη την έκταση του σημερινού νομού Καστοριάς, δηλαδή του κεντρικού τμήματος της αρχαίας Ορεστίδας. Στις εκθεσιακές του ενότητες περιλαμβάνονται περίτεχνα κοσμήματα που συνοδεύονται από τελετουργικά αντικείμενα, αιχμές δοράτων, κεραμικά σκεύη, αλλά και πλούσια έργα τέχνης, αγαλμάτια και ενεπίγραφα μνημεία. Στα σημαντικά εκθέματα συμπεριλαμβάνεται μία μοναδική φαλαγγιτική ασπίδα του παιονικού πεζικού, καθώς και το ψήφισμα των Βαττυναίων, τη σημαντικότερη επιγραφή με πολιτικό περιεχόμενο από την Δυτική Μακεδονία.
Η μόνιμη έκθεση παρακολουθεί
τους πολιτικούς και πολιτιστικούς μετασχηματισμούς του κεντρικού τμήματος της
Ορεστίδος σε τέσσερις διαδοχικές ενότητες ενότητες, μετά από μία εισαγωγή για
την γεωγραφική περιοχή και για τον τρόπο δημιουργίας της συλλογής του Μουσείου.
Στην πρώτη ενότητα (1100 - 550
π.Χ.) παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό σύνολο ορειχάλκινων κοσμημάτων και
τελετουργικών αντικειμένων, αιχμές δοράτων, κεραμικά σκεύη, καθώς και
αναπαραστάσεις ανδρικής γυναικείας και παιδικής ταφής.
Η δεύτερη ενότητα (Το βασίλειο της Ορεστίδος, 550 - 359 π.Χ.) ξεκινά με ένα αρχαϊκό αγαλματίδιο συμποσιαστή και περιλαμβάνει πρώιμα ενεπίγραφα μνημεία, μαρμάρινη σφίγγα και τμήμα επιτύμβιας στήλης, καθώς και κτερίσματα από τάφους των κλασσικών χρόνων. Από το 359 ως το 200 π.Χ. η Ορεστίδα αποτέλεσε τμήμα του βασιλείου της Μακεδονίας και οι Ορεστοί εντάχθηκαν στην μακεδονική φάλαγγα. Σε αυτή την ενότητα εκτίθενται αιχμή σάρισας και μία μοναδική φαλαγγιτική ασπίδα του παιονικού πεζικού, καθώς και ενεπίγραφα μνημεία. Στην τελευταία ενότητα παρουσιάζονται αρχαιότητες που χρονολογούνται από την υποταγή των Ορεστών στους Ρωμαίους, το 200 π.Χ., μέχρι την ίδρυση της Διοκλητιανούπολης, κοντά στο 300 μ.Χ.
Η περιοχή διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη διοικητική της αυτοτέλεια, όπως
αποδεικνύει η επιβίωση του Κοινού των Ορεστών ως τοπικής πολιτικής ένωσης, αλλά
και το ψήφισμα των Βαττυναίων, η σημαντικότερη επιγραφή με πολιτικό περιεχόμενο
από τη Δυτική Μακεδονία. Σε μεγάλο βαθμό διατηρούνται επίσης η πολιτιστική και
η θρησκευτική ταυτότητα των Ορεστών στα αφιερώματα προς τους θεούς και στα
επιτύμβια των απλών πολιτών ή των αφηρωισμένων νεκρών, τα οποία εντυπωσιάζουν
με την ποικιλία των μορφών τους.
Κι όμως, απ' όλον τον προαναφερόμενο πλούτο ευρημάτων των αρχαίων Μακεδόνων της περιοχής, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπ. Πολιτισμού, υπάρχει μόνο αυτή η εικονίτσα!!! Το λες και θάψιμο... |
ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Ελ. Βενιζέλου 9, Τ.Κ. 522 00, Άργος Ορεστικό (Νομός Καστοριάς).
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού εγκαινιάστηκε, το 2010. Πιστοποιήθηκε το 2024.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου χρονολογικά, διαρθρώνεται, σε 4 ενότητες, στις οποίες ξεδιπλώνονται οι πολιτικοί και πολιτιστικοί μετασχηματισμοί του κεντρικού τμήματος της Ορεστίδος, από μία ένωση συγγενικών γενών («εθνών») σε ανεξάρτητο βασίλειο, κατόπιν, σε τμήμα του μακεδονικού βασιλείου και, τέλος, σε υποτελή περιοχή στους Ρωμαίους, με πολλά και σημαντικά προνόμια.
Ιδιαίτερο στοιχείο
της μόνιμης έκθεσης είναι το ύφος των ενημερωτικών κειμένων, που έχουν την
μορφή ερωταποκρίσεων, όπως και η σκόπιμη απουσία λεζαντών.
Το Μουσείο διαθέτει εργαστήριο συντήρησης και πλήρως εξοπλισμένη αποθήκη. Το υπαίθριο αμφιθέατρο μικρής κλίμακας για θερινές εκδηλώσεις συμπληρώνει τις υποδομές του περιφερειακού αυτού μουσείου.
Με συστηματικό τρόπο εξελίσσεται από το Υπουργείο Πολιτισμού η διαδικασία Πιστοποίησης των Δημοσίων Αρχαιολογικών Μουσείων, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται τα δύο Μουσεία, ξεκίνησε τη διαδικασία της πιστοποίησης, τον Μάιο 2022. Έκτοτε, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα της Πιστοποίησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε την ενεργειακή αναβάθμιση των μουσείων της με την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών. Επιβεβαίωσε τη λειτουργία των συστημάτων πυροπροστασίας τους, αναβάθμισε τις υποδομές φυσικής προσβασιμότητας και καταχώρισε το σύνολο των εκθεμάτων και των δύο μουσείων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Ακόμη, μερίμνησε για την επιμόρφωση του προσωπικού τους, κάλυψε ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό, με προσλήψεις ή με αναθέσεις, αναδιοργάνωσε τις αποθήκες τους, φρόντισε, μεταξύ άλλων, για την επαναλειτουργία των ψηφιακών ερμηνευτικών μέσων και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού προβολής των δύο μουσείων. Τέλος, προχώρησε σε εκτύπωση σύντομων οδηγών και ενημερωτικών φυλλαδίων για τη διευκόλυνση των επισκεπτών.
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.8.2024.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook