Μοναδική αρχαία μακεδονική ασπίδα της φάλαγγας του πεζικού των Παιόνων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού Καστοριάς! Και ευρήματα των Ορεστών Μακεδόνων 3.100 χρόνων!

Μοναδική αρχαία μακεδονική ασπίδα
της φάλαγγας του πεζικού
των Παιόνων
στο Αρχαιολογικό Μουσείο
του Άργους Ορεστικού Καστοριάς!
Και ευρήματα των Ορεστών Μακεδόνων
3.100 χρόνων!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού φιλοξενεί ευρήματα από το κεντρικό τμήμα της αρχαίας Ορεστίδος που χρονολογούνται από την εποχή του Ομήρου ως τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Τα εκθέματα προέρχονται από εντοπισμούς και παραδόσεις απλών κατοίκων ή εκπαιδευτικών, καθώς και από πρόσφατες ανασκαφές σε όλη την έκταση του σημερινού νομού Καστοριάς, δηλαδή του κεντρικού τμήματος της αρχαίας Ορεστίδας. Στις εκθεσιακές του ενότητες περιλαμβάνονται περίτεχνα κοσμήματα που συνοδεύονται από τελετουργικά αντικείμενα, αιχμές δοράτων, κεραμικά σκεύη, αλλά και πλούσια έργα τέχνης, αγαλμάτια και ενεπίγραφα μνημεία. Στα σημαντικά εκθέματα συμπεριλαμβάνεται μία μοναδική φαλαγγιτική ασπίδα του παιονικού πεζικού, καθώς και το ψήφισμα των Βαττυναίων, τη σημαντικότερη επιγραφή με πολιτικό περιεχόμενο από τη Δυτική Μακεδονία.

Η μόνιμη έκθεση παρακολουθεί τους πολιτικούς και πολιτιστικούς μετασχηματισμούς του κεντρικού τμήματος της Ορεστίδος σε τέσσερις διαδοχικές ενότητες ενότητες, μετά από μία εισαγωγή για τη γεωγραφική περιοχή και για τον τρόπο δημιουργίας της συλλογής του Μουσείου.

Στην πρώτη ενότητα (1100-550 π.Χ.) παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό σύνολο ορειχάλκινων κοσμημάτων και τελετουργικών αντικειμένων, αιχμές δοράτων, κεραμικά σκεύη, καθώς και αναπαραστάσεις ανδρικής γυναικείας και παιδικής ταφής.

Η δεύτερη ενότητα (Το βασίλειο της Ορεστίδος, 550-359 π.Χ.) ξεκινά με ένα αρχαϊκό αγαλματίδιο συμποσιαστή και περιλαμβάνει πρώιμα ενεπίγραφα μνημεία, μαρμάρινη σφίγγα και τμήμα επιτύμβιας στήλης, καθώς και κτερίσματα από τάφους των κλασικών χρόνων. Από το 359 ως το 200 π.Χ. η Ορεστίδα αποτέλεσε τμήμα του βασιλείου της Μακεδονίας και οι Ορεστοί εντάχθηκαν στη μακεδονική φάλαγγα. Σε αυτή την ενότητα εκτίθενται αιχμή σάρισας και μία μοναδική φαλαγγιτική ασπίδα του παιονικού πεζικού, καθώς και ενεπίγραφα μνημεία.Στην τελευταία ενότητα παρουσιάζονται αρχαιότητες που χρονολογούνται από την υποταγή των Ορεστών στους Ρωμαίους, το 200 π.Χ., μέχρι την ίδρυση της Διοκλητιανούπολης, κοντά στο 300 μ.Χ. Η περιοχή διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη διοικητική της αυτοτέλεια, όπως αποδεικνύει η επιβίωση του Κοινού των Ορεστών ως τοπικής πολιτικής ένωσης, αλλά και το ψήφισμα των Βαττυναίων, η σημαντικότερη επιγραφή με πολιτικό περιεχόμενο από τη Δυτική Μακεδονία. Σε μεγάλο βαθμό διατηρούνται επίσης η πολιτιστική και η θρησκευτική ταυτότητα των Ορεστών στα αφιερώματα προς τους θεούς και στα επιτύμβια των απλών πολιτών ή των αφηρωισμένων νεκρών, τα οποία εντυπωσιάζουν με την ποικιλία των μορφών τους.

Κι όμως, απ' όλον τον προαναφερόμενο πλούτο ευρημάτων
των αρχαίων Μακεδόνων της περιοχής,
στην επίσημη ιστοσελίδα του υπ. Πολιτισμού,
υπάρχει μόνο αυτή η εικονίτσα!!!
Το λες και θάψιμο...

ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Ελ. Βενιζέλου 9, Τ.Κ. 522 00, Άργος Ορεστικό (Νομός Καστοριάς), τηλέφωνο: +30 24670 44616, τηλ/πο: +30 24670 44421.

Μοναδικη αρχαια μακεδονικη ασπιδα φαλαγγα πεζικο Παιονες Αρχαιολογικο Μουσειο Αργους Ορεστικου νομος Καστοριας ευρηματα Ορεστες Μακεδονες 3.100 χρονια πριν, Αργος Ορεστικο, αρχαια Ορεστιδα, Ομηρος αυτοκρατορας Διοκλητιανος, εκθεματα ανασκαφη Ορεστις, εκθεση περιτεχνα κοσμηματα τελετουργικα αντικειμενα, αιχμη δορατος, κεραμικα σκευη, εργα τεχνης, αγαλματια ενεπιγραφα μνημεια, κοσμημα τελετουργικο αντικειμενο, δορυ, κεραμικα αγαλματιο ενεπιγραφο μνημειο, επιγραφη, φαλαγγιτικη ασπιδα παιονικο πεζικο, ψηφισμα Βαττυναιων, Βαττυναιοι, πολιτικη Δυτικη Μακεδονια, 1100 πΧ, 550 πΧ, ορειχαλκινο κοσμημα, τελετουργια, αιχμες δορατων, κεραμικη, ανδρικη γυναικεια παιδικη ταφη, βασιλειο της Ορεστιδος, 550 πΧ, 359 πΧ, αρχαικο αγαλματιδιο συμποσιαστη συμποσιαστης, συμποσιο, πρωιμα ενεπιγραφα μνημεια, μαρμαρινη σφιγγα σφιγξ, επιτυμβια στηλη, βασιλειον, κτερισματα ταφος κλασσικοι χρονοι, 200 πΧ βασιλειου της Μακεδονιας Ορεστοι Ορεστες, μακεδονικη φαλαγγα, αιχμη σαρισας σαρισα, Ρωμαιοι, Διοκλητιανουπολη, Διοκλητιανουπολις, 300 μΧ, διοικητικη αυτοτελεια, Κοινο των Ορεστων πολιτικη ενωση, ομοσπονδια, θρησκεια, αφιερωμα, θεοι, αφηρωισμενος νεκρος, Εφορεια Αρχαιοτητων Καστοριας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ