Χωματερή με ετοιμόρροπα κτίσματα και εγκατάλειψη στην ιστορική νησίδα Βίδο της Κέρκυρας!!!

Χωματερή με ετοιμόρροπα κτίσματα
και εγκατάλειψη
στην ιστορική νησίδα Βίδο
της Κέρκυρας!!!

«Σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, παρατηρείται εγκατάλειψη της νησίδας Βίδος, της Κέρκυρας. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΕΡΚΥΡΑ, ΕΔΩ.

Η εν λόγω είναι μια ιστορική νησίδα, συνδεδεμένη με την σύγχρονη ιστορία των Σέρβων και επισκέψιμη από αυτούς. Η νησίδα έχει μετατραπεί σε χωματερή με ετοιμόρροπα κτίσματα, διασκορπισμένα μεταλλικά απορρίμματα και ατημέλητο φυσικό περιβάλλον, ενώ παντού βρίσκονται διάσπαρτα σπασμένα κλαδιά και παραπεταμένα παγκάκια, συνθέτοντας μια παράταιρη εικόνα παραμέλησης που δεν τιμά την ιστορικότητά της. Στη νησίδα αυτή, ως γνωστόν, υπάρχει μαυσωλείο πεσόντων Σέρβων στρατιωτών, στο οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα οστά των νεκρών Σέρβων στρατιωτών, που απεβίωσαν στην Κέρκυρα από το 1915 μέχρι το 1918, όταν οι Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Σερβία, διωκόμενοι από τα αυστριακά στρατεύματα  και να έλθουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου η νησίδα Βίδος να ευπρεπιστεί προσεγμένα και να ανακτήσει την αίγλη του φυσικού της περιβάλλοντος, προκειμένου, εκτός των άλλων, να μετατραπεί σε χώρο που θα προσελκύει τους Σέρβους και θα προβάλει μια από τις σημαντικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας τους;».

Το παραπάνω ήταν ΕΡΩΤΗΣΗ στην Βουλή, του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, προέδρου κόμματος, βουλευτή Λάρισας, προς τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών, αρ, πρωτ. 9043, 15.9.2021. 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.9.2021.

Χωματερη εγκαταλειψη ιστορικη νησιδα Βιδο Κερκυρας, Βιδος, Κερκυρα Σερβοι, μαυσωλειο πεσοντων Σερβων στρατιωτων, οστα νεκρων Σερβοι στρατιωτες, 1915 1918, Σερβια αυστρια, Πτυχια, Μαντουκι, Λαζαρετο, Λαζαρεττο, προσφυγες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ