Βρέθηκε η πύλη εισόδου στον Ναό του Διός Μαγνησίας - Σημαντικότατος ναός στην ιστορία της αρχιτεκτονικής! «Κομμάτια» του έκλεψαν οι Γερμανοί και βρίσκονται στο Βερολίνο…

Βρέθηκε η πύλη εισόδου
στον Ναό του Διός Μαγνησίας Σημαντικότατος ναός
στην ιστορία της αρχιτεκτονικής!
«Κομμάτια» του έκλεψαν οι Γερμανοί
και βρίσκονται στο Βερολίνο…

Του Γιώργου Λεκάκη


Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν την πύλη εισόδου του Ναού Διός της Μαγνησίας (νυν… Magnesia) στην περιοχή που σήμερα λέγεται Ortaklar / Ορτακλάρ στην νότια επαρχία Αϊδινίου της Ανατολίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Άγνωστη Μικρά Ασία".

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί το ιερόν της Αρτέμιδος, ένα στάδιο, ένας χώρος θεάτρου, 80 αγάλματα και διάφορα αντικείμενα στην αρχαία ελληνική πόλη. Επί κεφαλής των ανασκαφών είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, κ. Görkem Kökdemir.

Ο κ. Kökdemir είπε ότι η Μαγνησία ήταν μια εξέχουσα πόλη στην αρχαιότητα, με θρησκευτικές εορτές σε ναούς και ιερά.

«Νομίζουμε ότι ο ναός που βρήκαμε σε αυτήν την περιοχή, είναι τόσο σημαντικός στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, όσο και ο 4ος μεγαλύτερος Ναός της Αρτέμιδος στην Ανατολία. Είναι ναός αφιερωμένος στον Δία», είπε.

Η αρχαία ελληνική περιοχή είχε ανασκαφεί προηγουμένως από Γερμανούς, οι οποίοι «επήραν» μερικά… κομμάτια του Ναού του Διός στην Γερμανία, τα οποία εκτίθενται ακόμη στο λεγόμενο «Μουσείο της Περγάμου» στο Βερολίνο.

«Όταν ξεθάψουμε εντελώς αυτόν τον ναό, τα μάτια της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας θα είναι εδώ», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Anadolu Agency (AA), Daily Sabah, 26.9.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.9.2021.


αρχαια πυλη εισοδου Ναος Διος Μαγνησιας αρχιτεκτονικη, κλοπη, Γερμανοι Βερολινο, αρχαιολογος εισοδος Διας Μαγνησια, Magnesia, Ortaklar / Ορτακλαρ Αιδινι Ανατολιας, ιερον θεα Αρτεμις, σταδιο, θεατρο, αγαλμα, αρχαια ελληνικη πολη, ανασκαφη θρησκευτικη εορτη ναοι ιερο, Ναος Αρτεμιδος Ανατολια, Ζευς, ανασκαφες Γερμανος, Γερμανια, Μουσειο Περγαμου αρχαιολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ