Μια ΒΑΣΙΛΙΚΗ του 4ου μ.Χ. αιώνα, στην ΝΙΚΗΤΗ Χαλκιδικής! Κατεστράφη από σεισμό! - του Άγγ. Γουματιανού

Μια ΒΑΣΙΛΙΚΗ του 4ου μ.Χ. αιώνα,
στην ΝΙΚΗΤΗ Χαλκιδικής!
Κατεστράφη από σεισμό! 

Του αρχαιολόγου Άγγελου Γουματιανού

Σημαντικό παλαιοχριστιανικό μνημείο αποτελεί η βασιλική του επισκόπου Σωφρονίου, ανατολικά της Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας. Χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. Γειτνιάζει με μία ακόμα βασιλική, όπου το εξωκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΕΔΩ.

Αρχικά ο ναός κτίστηκε ως τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική με υπερώα και νάρθηκα. Στην αψίδα του ιερού διατηρείται το σύνθρονο με τον θρόνο του επισκόπου, ενώ βρέθηκαν ίχνη της Αγίας Τράπεζας και του κιβωρίου της. Ο χώρος του ιερού κοσμείται με  μαρμαροθετημένο δάπεδο και χωρίζεται από τον κυρίως ναό με μαρμάρινο χαμηλό τέμπλο. Τα κλίτη του ναού χωρίζονται με κιονοστοιχίες.  Ψηφιδωτό δάπεδο καλύπτει το κεντρικό κλίτος, όπου επιγραφή με το όνομα του χορηγού, επισκόπου Σωφρονίου. Στους τοίχους σώζονται ίχνη τοιχογραφιών.

Στα δυτικά της βασιλικής υπάρχει αίθριο και βαπτιστήριο. Η βασιλική καταστράφηκε από σεισμό. Τα ερείπια του αιθρίου επισκευάσθηκαν και ξανακατοικήθηκαν, όπως προκύπτει από την άφθονη χρηστική κεραμική, την ύπαρξη μαγειρείου, ληνών και άλλων αγροτικών εγκαταστάσεων.

Σήμερα η βασιλική έχει αναστηλωθεί μερικώς, έχει αποκατασταθεί το ψηφιδωτό δάπεδο, καλύπτεται με στέγαστρο και είναι επισκέψιμη στο κοινό.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά εκτός Τρίτης: 8.30-15.30.

ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, 28.9.2021. Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Νταράκης, Αρχαιολόγος. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.9.2021.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ 4ος μΧ αιωνας, ΝΙΚΗΤΗ Χαλκιδικης, Γουματιανος, παλαιοχριστιανικο μνημειο επισκοπος Σωφρονιος, Δημος Σιθωνιας, εξωκκλησιο Αγιου Γεωργιου, ξωκκλησι, Αγιος Γεωργιος, ναος τρικλιτη, ξυλοστεγη υπερωο, ναρθηκας αψιδα ιερου συνθρονο θρονος επισκοπου, Αγια Τραπεζα κιβωριο, ιερο μαρμαροθετημενο δαπεδο μαρμαρινο χαμηλο τεμπλο, κλιτη ναου κιονοστοιχιες, Ψηφιδωτο δαπεδο κλιτος, επιγραφη χορηγος, επισκοπου Σωφρονιου, τοιχογραφια αιθριο βαπτιστηριο, σεισμος, ερειπια κεραμικη, μαγειρειο, ληνος Χαλκιδικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ