ΒΟΙΣΚΑ: Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άρτας

ΒΟΙΣΚΑ: Ανάδειξη
της πολιτιστικής κληρονομιάς
της Άρτας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, υλοποιεί πλείστα προγράμματα καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών. Ένα από τα προγράμματα αυτά είναι και η «Ανοιχτή καινοτομία για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα» με ακρωνύμιο Βοΐσκα (Voeska) χρηματοδοτούμενο μέσω της δράσης «Ανοιχτή καινοτομία στον Πολιτισμό», του Ε. Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και με συνεργαζόμενους φορείς το ¨Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά / ΙΕΛ Ξάνθης¨ και την εταιρεία Terracom πληροφορική ΕΠΕ.

Το έργο Βοΐσκα αποτελεί την πλέον τεχνολογική πρόταση για την προώθηση της ανοιχτής καινοτομίας στην τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην πόλη της Άρτας. Η δημιουργία του έχει ως σκοπό  να εισάγει μια νέα προσέγγιση στην περιήγηση του κοινού στον μουσειακό και αρχαιολογικό χώρο, η οποία θα είναι περισσότερο βιωματική και ανθρωποκεντρική. Αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός προηγμένου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές της ανοιχτής καινοτομίας και στο οποίο οι έννοιες  ιστορία και εμπειρία θα αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΤΑ, ΕΔΩ.


Την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η 2η, δια ζώσης, συνάντηση στο πλαίσιο του έργου, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του έργου, τα επερχόμενα παραδοτέα και η εξέλιξη της δημιουργίας των πλείστων εφαρμογών, που θα αποτελέσουν το τελικό παραδοτέο του έργου. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση ενός προσχεδίου του περιβάλλοντος χρήστη, του αποθετηρίου και της ψηφιακής πύλης (portal) του Βοΐσκα. Η συζήτηση είχε ως επίκεντρο την οργάνωση των επόμενων βημάτων υλοποίησης του έργου αλλά και διαδικαστικά ζητήματα για την άρτια ολοκλήρωσή του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκης "ΗΠΕΙΡΟΣ, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".


Κατά την παραμονή τους στην Άρτα τα μέλη των συνεργαζόμενων φορέων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της πόλης, καθώς και να απολαύσουν την έκθεση «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες», που φιλοξενείται σε ανακαινισμένο χώρο στην εσωτερική ακρόπολη του Κάστρου της Άρτας.

Τα μέλη της σύμπραξης δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένα αφενός από την έως τώρα συνεργασία, η οποία αποδεικνύεται αρμονική και δημιουργική και αφετέρου από την πορεία των εργασιών, που εξελίσσονται ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος. Η άρτια υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει αφενός ένα σημαντικό επιστημονικό ‘’εργαλείο’’ για την προηγμένη τεκμηρίωση και ανάδειξη των ανασκαφικών δεδομένων, των αρχαιολογικών καταλοίπων και των μουσειακών εκθεμάτων (για εξειδικευμένους χρήστες) και αφετέρου θα προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων να αποκτήσουν το βίωμα της «πολιτιστικής εμπειρίας». Η ανάπτυξη του καινοτόμου αυτού συστήματος θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή στην προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής της Άρτας, προσκαλώντας και ‘’προκαλώντας’’ τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν τα σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Άρτας.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας:

Άρης Βάσιος, Λαμπρινή Παπαστράτου

 

Για το Ερευνητικό Κέντρο ‘’Αθηνά’’/ ΙΕΛ Ξάνθης:

Δέσποινα Τσιαφάκη, Μελπομένη Κάρτα, Κατερίνα Σέρβη,  Νατάσα Μιχαϊλίδου, Μαρία Μποϊλέ, Μυρτώ Κουκούλη

 

Για την Terracom Πληροφορική ΕΠΕ:

Στέλιος Γκούσκος, Κωνσταντίνος Καλαμπόκης, Γεώργιος Γόγολος, Πετρίδης Κώστας.
ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.10.2021.

ΒΟΙΣΚΑ, πολιτιστικη κληρονομια Αρτας, Αρτα Voeska
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ