80ή Επέτειος Μνήμης του διπλού Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου Κοζάνης: 315 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς! Επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν την αγροτική τους παραγωγή… Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν…

80ή Επέτειος Μνήμης
του διπλού Ολοκαυτώματος
του Μεσόβουνου Κοζάνης:
315 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς!
Επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν
την αγροτική τους παραγωγή…
Όσα χρόνια κι αν περάσουν,
όσοι διέπραξαν εγκλήματα
κατά της Ανθρωπότητας
πρέπει να πληρώσουν…

«Στο Μεσόβουνο, το μαρτυρικό ορεινό χωριό στην περιοχή της Κοζάνης, στο οποίο μετά την ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκαν ξερριζωμένοι Πόντιοι πρόσφυγες, αναπτύχθηκαν μέσα από τον πυρήνα των εξόριστων αριστερών του Μεσοπολέμου ήδη από τις πρώτες ημέρες της ναζιστικής εισβολής αντιστασιακές ομάδες με αξιοσημείωτη δράση. Μία από τις χαρακτηριστικότερες αντιστασιακές πράξεις ήταν η μαζική άρνηση της παράδοσης της αγροτικής παραγωγής του χωριού στις δοσιλογικές Αρχές κατοχής το φθινόπωρο του 1941.

ΔΕΙΤΕ και ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης τα έργα του Γ. Λεκάκη για την ΚΑΤΟΧΗ, ΕΔΩ.

 Ως απάντηση στο δικαίωμα των κατοίκων του χωριού να κρατήσουν στη ζωή τα παιδιά τους, αντιστεκόμενοι στην επιβεβλημένη πείνα, στις 23 Οκτωβρίου 1941 εισέβαλε στο Μεσόβουνο μία γερμανική φάλαγγα με στρατιωτικές δυνάμεις της Βέρμαχτ, σε συνεργασία με τον κατοχικό νομάρχη Κοζάνης Γεωργαντά. Ο τραγικός απολογισμός ήταν η εκτέλεση των 165 ανδρών του χωριού και η καταστροφή του με εμπρηστικές βόμβες. Οι επιζήσαντες κάτοικοι διασκορπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή για ‘’παραδειγματισμό’’.

 Το Μεσόβουνο επανακατοίκηθηκε το 1942, όταν οι κάτοικοι επέστρεψαν χτίζοντας στοιχειώδεις κατοικίες, για να καταστραφεί για δεύτερη φορά από τη ναζιστική λαίλαπα των ένοπλων Ες Ες στις 22 Απριλίου του 1944, με ενορχηστρωτή του εγκλήματος τον συνταγματάρχη Καρλ Σύμερς, τον διαβόητο σφαγέα της Κλεισούρας και του Διστόμου. Ο αριθμός των θυμάτων αυτή τη φορά ξεπέρασε τα 150 άτομα.

 Σήμερα το Μεσόβουνο ως μαρτυρικό χωριό αποκτά στη συλλογική μνήμη τη θέση που του αξίζει. Η παραγνωρισμένη από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις διπλή σφαγή και το τραύμα της κοινότητας θα συμβολίζουν για πάντα τη ναζιστική βία και τρομοκρατία.

 Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκιρρας, ως απόγονος θυμάτων, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Εορδαίας, κ. Παναγιώτη Πλακεντά:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

 Με τιμή, ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκιρρας, Ιωάννης Σταθάς».

Ο δε  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΑΣ στην 80η ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.

ΠΗΓΗ: ΕΣΔΟΓΕ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2021.

Επετειος Μνημης διπλο Ολοκαυτωμα Μεσοβουνο Κοζανης εκτελεσθεντες Γερμανοι, αγροτικη παραγωγη, εγκλημα κατα της Ανθρωποτητας μαρτυρικο ορεινο χωριο Κοζανη, ανταλλαγη πληθυσμων Ποντιοι προσφυγες, ποντος, εξοριστος αριστερος Μεσοπολεμος ναζι ναζιστικη εισβολη αντισταση αρνηση αγροτες δοσιλογος, κατοχη 1941, πεινα, 23 Οκτωβριου 1941 γερμανικη φαλαγγα στρατος Βερμαχτ, κατοχικος νομαρχης Γεωργαντας εκτελεση καταστροφη εμπρησμος, εμπρηστικες βομβες επιζησαντες παραδειγματισμος, 1942, ναζισμος Ες Ες SS 22 Απριλιου 1944, συνταγματαρχης Συμερς, Σιμερς, σφαγεας Κλεισουρα Διστομο Βοιωτιας, συλλογικη μνημη σφαγη ναζιστικη βια τρομοκρατια, Εορδαια Πλακεντας εγκληματα Σταθας ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ