Σημαντικά ευρήματα 4.000 χρόνων στα Ιωάννινα! - της Β. Ν. Παπαδοπούλου

Σημαντικά ευρήματα
4.000 χρόνων
στα Ιωάννινα!

 

Της Βαρβάρας Ν. Παπαδοπούλου,

δρ Αρχαιολόγου,

αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχ. Ιωαννίνων

 

Κατά την υλοποίηση του έργου "Οδός Σταύρου Νιάρχου" αποκαλύφθηκε προϊστορικό στρώμα κατοίκησης κοντά στη σύνδεσή της οδού με την Περιφερειακή Οδό. Συγκεκριμένα, ήρθαν στο φως λείψανα προϊστορικής εγκατάστασης που χρονολογούνται στην Εποχή Χαλκού (2000-1100 π.Χ.), τα οποία περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία, χειροποίητα, άβαφα λεπτότοιχα και χονδρότοιχα αγγεία, ορισμένα από τα οποία διακοσμούνται με εμπίεστα ή πλαστικά μοτίβα ("κομβία", "δισκία").

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκης "Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".


Πρόκειται για ένα ανασκαφικό σύνολο το οποίο μας προσφέρει πολύτιμα στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την κατοίκηση στις παραλίμνιες εκτάσεις του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αντίστοιχες αρχαιολογικές μαρτυρίες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, και για τον λόγο αυτό η αποκάλυψη και η μελέτη του συγκεκριμένου συνόλου θα συμπληρώσει την αποσπασματική εικόνα που έχουμε για την οικιστική οργάνωση στην ενδοχώρα της Ηπείρου κατά τους ύστερους προϊστορικούς χρόνους.

Η ανασκαφική έρευνα διενεργείται υπό την επίβλεψη της κ. Παρασκευή Γιούνη, Τμηματάρχη Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων και από την κ. Αγγελική Πανάτση, αρχαιολόγο του τμήματος Προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Υποέργου 6 "Αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες" του έργου "Οδός Σταύρου Νιάρχου" το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ''Ήπειρος 2014-2020".

ΠΗΓΗ: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.10.2021.


Σημαντικα ευρηματα 4.000 χρονια πριν, Ιωαννινα, Παπαδοπουλου, Αρχαιολογος, προιστορια κατοικηση λειψανα προιστορικη εγκατασταση Εποχη Χαλκου, 2000 1100 πΧ, λιθινα εργαλεια, χειροποιητα, αβαφα λεπτοτοιχα χονδροτοιχα αγγεια, διακοσμηση, εμπιεστα πλαστικα μοτιβα κομβια, δισκια, ανασκαφη παραλιμνια λεκανοπεδιο Ιωαννινων λιμνη Παμβωτις, Παμβωτιδα, αρχαιολογια οικισμος, Ηπειρος ανασκαφες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ