Γερμανικά φιλελληνικά φυλλάδια και απομνημονευματα Γερμανών φιλελλήνων

Γερμανικά φιλελληνικά φυλλάδια
και απομνημονεύματα
Γερμανών φιλελλήνων

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), η παρουσίαση των γερμανικών φιλελληνικών φυλλαδίων και απομνημονευμάτων Γερμανών φιλελλήνων, μεταφρασμένων στα ελληνικά, τα οποία εξέδωσε η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ-ΕΙΜ) με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η έκδοση των κειμένων πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, και η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της ΙΕΕΕ-ΕΙΜ και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στην σειρά περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εκδόσεις:

- Johann Wilhelm August Streit «Η Κωνσταντινούπολη κατά το έτος 1821». Ο συγγραφέας μεταφέρει τα γεγονότα και τις διώξεις που υπέστη ο χριστιανικός-ελληνικός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από την είδηση της εισβολής του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία τον Φεβρουάριο του 1821.

- Adolph von Lϋbtow / Ludwig von Bollmann «Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων κατά το έτος 1822». Πρόκειται για το ημερολόγιο του Πρώσου αξιωματικού Adolph von Lϋbtow, με αναμνήσεις από τη συμμετοχή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, που δημοσιεύθηκε στη Βέρνη το 1823, σε διασκευή του Ludwig von Bollmann.

- «Οι περιπλανήσεις του Gustav Feldham». Με βάση μια πρωτότυπη επιστολή του Gustav Feldhann, υπασπιστή του στρατηγού Normann, ο συντάκτης του κειμένου καταγράφει τα γεγονότα των δύο πρώτων χρόνων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, εμπλουτίζοντάς τα με υλικό που αντλεί από διαφορετικές πηγές.

- Wilhelm Traugott Krug «Η αναγέννηση της Ελλάδας». Μετάφραση της δεύτερης εμπλουτισμένης έκδοσης του φυλλαδίου “Griechenlands Wiedergeburt. Ein Osterprogramm zum Auferstehungsfeste” του καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας Wilhelm Traugott Krug, το οποίο εκδόθηκε την 1η Ιουλίου του 1821.

- Wilhelm Traugott Krug «Η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής υπόθεσης». Πρόκειται για το φυλλάδιο “Neuester Stand der griechischen Sache” του καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας Wilhelm Traugott Krug, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1822.

- Carl Gerber «Η Ελλάδα και ο αγώνας της». Μετάφραση της δεύτερης έκδοσης του φυλλαδίου “Griechenland und dessen zeitiger Kampf in seinem Ausgang und seinen Folgen betrachtet” που εξέδωσε ο Carl Gerber το 1822.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τις ομιλίες:

- του καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου Μίλτου Πεχλιβάνου, για τη σειρά των γερμανικών φιλελληνικών εκδόσεων

- της καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου, σχετικά με το φιλελληνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία

- της μεταφράστριας των εκδόσεων Μαριάννας Χάλαρη, η οποία θα αναφερθεί στα ζητήματα απόδοσης των κειμένων που προέκυψαν κατά τη μετάφρασή τους.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση θα γίνει κατόπιν δήλωσης στο e-mail: ku-s1@athe.auswaertiges-amt.de έως τις 7 Οκτωβρίου 2021.

ΠΗΓΗ: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.10.2021.

Γερμανικα φιλελληνικα φυλλαδια απομνημονευματα Γερμανος φιλελληνας, Εθνικο Ιστορικο Μουσειο, γερμανικο φιλελληνικο φυλλαδιο, Γερμανοι φιλελληνες, μεταφραση, ελληνικα, Ιστορικη και Εθνολογικη Εταιρεια της Ελλαδος, Ελληνικη Επανασταση, εκδοση κειμενα Υπουργειο Εξωτερικων, Ελληνογερμανικο Ταμειο για το Μελλον, Γερμανια, Στρειτ, Streit, Κωνσταντινουπολη 1821, συγγραφεας διωξεις διωξη, χριστιανικος ελληνικος πληθυσμος Κωνσταντινουπολις, εισβολη Υψηλαντης Μολδοβλαχια Lϋbtow Bollmann, Λυμπτοβ, Μπολλμανν, απελευθερωτικος αγωνας Ελληνες ημερολογιο Πρωσος αξιωματικος Βερνη Ελβετιας Ελβετια 1823, Λιμπτοβ, Μπολμαν, περιπλανηση Φελνταμ, Feldham, επιστολη υπασπιστης στρατηγος Νορμαν, Normann, Κρουγκ Krug αναγεννηση της Ελλαδας Griechenland καθηγητης φιλοσοφιας Πανεπιστημιο Λειψιας Λειψια, ελληνικη υποθεση griechischen Sache 1822, Γκερμπερ, Gerber, Βερολινο Πεχλιβανος, φιλελληνικο κινημα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ