Παρουσίαση ενός από τα εμβληματικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, της 3.400 χρόνων Σαρκοφάγου της Αγίας Τριάδας

Παρουσίαση ενός
από τα εμβληματικότερα εκθέματα
του Αρχαιολογικού Μουσείου
Ηρακλείου Κρήτης,
της 3.400 χρόνων 
Σαρκοφάγου της Αγίας Τριάδας

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο, το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, με σκοπό την ανάδειξη του έργου των αρχαιολόγων και της συνεισφοράς της αρχαιολογίας στο κοινωνικό σύνολο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα συμμετάσχει στον φετινό εορτασμό με δύο θεματικές ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.


11:00-12:30

Ξενάγηση στην περιοδική φωτογραφική έκθεση «Φιλόξενη Αρχαιολογία», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, από την Προϊσταμένη του Μουσείου Στέλλα Μανδαλάκη.

Θυσία ταύρου, συνοδεία διαύλου.


12.30-13:30

Παρουσίαση ενός από τα εμβληματικότερα εκθέματα του Μουσείου, της Σαρκοφάγου της Αγίας Τριάδας, από την αρχαιολόγο του Μουσείου Ελένη Τζιράκη.

Άρμα που το σέρνουν γρύπες.


Η Σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας

 

Μοναδική στο είδος της λίθινη σαρκοφάγος, που βρέθηκε σε τάφο της Αγίας Τριάδας και περιείχε την ταφή κάποιου πρίγκηπα. Είναι επιχρισμένη με κονίαμα και ζωγραφισμένη με την τεχνική της τοιχογραφίας. Οι παραστάσεις, που καλύπτουν όλη την επιφάνειά της με τη μορφή ζωφόρου, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα έθιμα ταφής των ανώτερων αξιωματούχων στα χρόνια της μυκηναϊκής κατοχής της Κρήτης. Στη μία μακρά πλευρά παριστάνεται πομπή γυναικών, θυσία ταύρου υπό τους ήχους αυλού και προσφορές σε βωμό μπροστά από διπλό πέλεκυ, ιερό με επίστεψη κεράτων καθιερώσεως και ιερό δένδρο.
 
Στην άλλη μακρά πλευρά εικονίζονται δύο σκηνές: στο αριστερό μέρος ιέρειες μεταφέρουν το αίμα του θυσιασμένου ταύρου με τη συνοδεία μουσικού με λύρα, και το μεταγγίζουν σε άλλο αγγείο, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο διπλούς πελέκεις. Δεξιά, άνδρες ντυμένοι με δέρματα ζώων, σε πομπή, προσφέρουν ομοίωμα πλοίου και ζώα στο θεοποιημένο νεκρό, ο οποίος στέκεται μπροστά από ένα ναόμορφο κτήριο και δίπλα σε βαθμιδωτό βωμό και δένδρο. 

Στις στενές πλευρές της σαρκοφάγου εικονίζονται ανά δύο γυναίκες επάνω σε άρματα, που σέρνουν άλογα και γρύπες, αντίστοιχα. Το αριστουργηματικό αυτό έργο διακρίνεται για τη ζωντάνια των χρωμάτων και την κίνηση των μορφών.


Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1400 π.Χ.

Τόπος Εύρεσης: Αγία Τριάδα Ηρακλείου Κρήτης.

Διαστάσεις: μήκος: 1,37 μ.

Υλικό: Πωρόλιθος.

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

- Βασιλάκης Α., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αθήνα, χ.χ., 186-191

- Ελληνική Τέχνη, Η αυγή της ελληνικής τέχνης, Αθήνα, 1994, αρ. 95-100 212-217, 327

- Σακελλαράκης Ι.Α., Μουσείο Ηρακλείου, Αθήνα, 2003, 113-115.

 

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.10.2021.


Σαρκοφαγος Αγιας Τριαδας, λιθινη σαρκοφαγος, ταφος Αγια Τριαδα Ηρακλειου, ταφη πριγκηπας επιχρισμενη κονιαμα ζωγραφικη, τοιχογραφια, ζωφορος εθιμα μυκηναικη Κρητη πομπη γυναικων, θυσια ταυρου αυλος γυναικα, ταυρος, διαυλος, προσφορα βωμος διπλος πελεκυς, ιερο επιστεψη κερατα καθιερωσεως ιερο δενδρο, κερας, κερατο, καθιερωση, ιερεια αιμα θυσιασμενος ταυρος μουσικη λυρα, μεταγγιση, αγγειο, πελεκεις ανδρας ενδυση δερμα ζωου ομοιωμα πλοιου πλοιο, ζωα θεοποιημενος νεκρος, ναομορφο κτηριο βαθμιδωτος βωμος δεντρο αρματα, αρμα, αλογα γρυπας, χρωμα κινηση υστερη Εποχη Χαλκου, 1400 πΧ, 3.400 χρονια πριν, πωρολιθος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ