Τιμητικός τόμος με την ποίηση του Ματθαίου Μουντέ

Τιμητικός τόμος
με την ποίηση
του Ματθαίου Μουντέ

 

«Καθένας πόθος του Θεού γίνεται,

κι από μια φωνή κι όλες μαζί

τα σκαλοπάτια κατεβαίνουνε των άστρων

και φτάνουνε κοντά μας.

Εμείς ριγώντας τις ακούμε

κι ύστερα τις κρύβουμε μέσ’ στην καρδιά.

Και γίνονται οι φωνές εκεί φως εκ φωτός.

Γίνονται μνήμη.

Έτσι ακριβώς καθώς ν’ αποστηθίσαμε ένα ποίημα».

(Απόσπασμα από το ποίημα Παρακαταθήκη)

«[…] Αυτός ο τιμητικός τόμος δεν θελήσαμε να λάβει τη μορφή φιλολογικής μελέτης ή εκτενούς μονογραφίας, ούτε βέβαια και «οριστικής» μεταθανάτιας ανθολογίας. Συνεπώς δεν προείχε τόσο, για εμάς, η αναβίωση του ποιητή μέσα στα όρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, οι εκλεκτικές συγγένειες και οι πάσης φύσεως επιδράσεις, όσο το να καταστήσουμε ορατή, μέσω κάποιων αντιπροσωπευτικών έργων, την πνευματική του κληρονομιά, γενικότερα, και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, σε καιρούς δίσεχτους. Κι ακόμη, να θυμηθούμε τον αγαπημένο μας Μαθιό – παραφράζοντας τον Καβάφη –, σαν ιδανική φωνή κι αγαπημένη, που «κάποτε μες στην σκέψι τες ακούει το μυαλό», και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ήχους, μουσικές, πρόσωπα, βιβλία, ολάκερη την ποίηση του παρελθόντος, που εξακολουθεί να αντιστέκεται στη λήθη».

Από τον πρόλογο του επιμελητή, Νίκου Δαββέτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΕΔΩ.

Ο ποιητής Ματθαίος Μουντές έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το 2000. Υπήρξε ένας πολυτάλαντος άνθρωπος και ένας ακάματος εργάτης του πνεύματος. Θεολόγος, ποιητής, ραδιοφωνικός παραγωγός. Στα ποιήματά του υμνεί την πενία, περιφρονεί τη νεορθοδοξία και ερμηνεύει ευαγγελικές μορφές με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο.

« […] Ο Μουντές ήταν η επιβίωση ενός μοναδικού performer που συνόψιζε μια Ελλάδα του καημού, που έβγαινε από πολέμους με πληγές, αλλά νικήτρια, αντιπροσώπευε μια δύναμη πνεύματος που μαχόταν τη σάρκα του κόσμου και κυρίως την ψευτιά των επαγγελματιών της πίστης ή των ιδεολογιών».

Ιωσήφ Βιβιλάκης, Η μέθοδος Μουντέ-Απόσπασμα από το βιβλίο

Οι εκδόσεις Πρώτη Ύλη και η οικογένεια του Ματθαίου Μουντέ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του θεολόγου και ποιητή με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, 7:00 μ.μ. στο Café στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

Για τον ποιητή, τη ζωή και το έργο του κλήθηκαν να μιλήσουν άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά και έχουν νωπές τις αναμνήσεις από την παρουσία του.

Στην παρέα μας [με αλφαβητική σειρά] θα συμμετέχουν οι:

- Μαριγώ Αλεξοπούλου, Φιλόλογος, Ποιήτρια

- Ιωσήφ Βιβιλάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

- Λάμπρος Γιώτης, Ψυχίατρος, Δραματοθεραπευτής, Σκηνοθέτης

- Σωτήρης Γουνελάς, Ποιητής, Δοκιμιογράφος

- Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας και επιμελητής του τόμου

και o

- π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Διδάκτωρ Θεολογίας, Θρησκειολογίας, Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά

Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Ιωσήφ Βιβιλάκης.

Θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα με τη συνοδεία κιθάρας και πιάνου από τη μουσικό Άλκηστη Ραφτοπούλου και τον ηθοποιό και ανιψιό του ποιητή, Σωτήρη Τσακομίδη.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.9.2021.

Τιμητικος τομος ποιηση Μουντες, ποθος Θεος φωνη, σκαλοπατι αστρο, φωνες φως μνημη, ποιημα, Παρακαταθηκη εκδοσεις βιβλιο φιλολογια ανθολογια μεταπολεμικη γενια, πνευματικη κληρονομια, ελληνικα γραμματα, ληθη, Δαββετας 2000 Θεολογος, ποιητης, ραδιοφωνο πενια, νεορθοδοξια ευαγγελιο πολεμος ψευτια επαγγελματιας πιστη ιδεολογια Βιβιλακης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ