Η Γαλλία επαναπατρίζει 26 κλεμμένα έργα τέχνης στο Μπενίν

Η Γαλλία επαναπατρίζει
26 κλεμμένα έργα τέχνης
στο Μπενίν

Του Γιώργου Λεκάκη

Σε μια τελετή στην πόλη των Παρισίων, η κυβέρνηση της Γαλλίας παρέδωσε 26 έργα τέχνης (συμπεριλαμβανομένων των θυρών του Παλλατιού του Abomey, των βασιλικών θρόνων και των ράβδων με χορό πολεμιστών), στον κ. Patrice Talon, πρόεδρο του Μπενίν.

Αντί να δοθούν φωτογραφίες από τα κλεμμένα που επαναπατρίζονται,
δόθηκαν φωτογραφίες των πολιτικών...

Τα έργα τέχνης, που έκλεψαν οι Γάλλοι στρατιώτες, της εποχής της γαλλικής αποικιοκρατίας, το 1892, θα στεγαστούν σε ένα μουσείο στην πόλη Ouidah, μέχρι την ολοκλήρωση ενός νέου μουσείου στο Abomey, η κατοικία των βασιλιάδων της Δαχομέη /  Dahomey, οι οποίοι εβασίλευσαν μεταξύ 1600 και 1900.

«Αυτή η επιστροφή, αυτός ο επαναπατρισμός, είναι μια μαρτυρία για αυτό που ήμασταν, μια μαρτυρία ότι υπήρχαμε από πριν, μια μαρτυρία γι’ αυτά που γνωρίζαμε», είπε ο κ. Talon.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ, ΕΔΩ.

Σημειώνω, ότι το Μπενίν επιδιώκει την επιστροφή περίπου… 5.000 κλεμμένων έργων τέχνης του από την Γαλλία. Υπάρχει λοιπόν, ακόμη δρόμος πολύς για τους Γάλλους, αλλά η αρχή έχει γίνει και φαίνεται οι δηλώσεις του κ. Μακρόν να γίνονται πράξη (αν και με ρυθμούς χελώνας).

Και ο «χορός των επαναπατρισμών κλεμμένων έργων τέχνης» συνεχίζεται…

Τι γίνεται με την Ελλάδα; Τι θα επαναπατρισθεί; Ποιος θα αναλάβει πρωτοβουλία;

Θα επανέλθω

ΠΗΓΗ: France returns 26 looted artifacts and artworks to Benin, CNN, 12.11.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.11.2021.

Γαλλια επαναπατρισμος κλεμμενα εργα τεχνης Μπενιν, Παρισι, θυρα Παλλατι, παλατι Αμπομευ, Αμπομει Abomey, βασιλικος θρονος ραβδος χορος πολεμιστων πολεμιστης, κλοπη Γαλλοι στρατιωτες, γαλλικη αποικιοκρατια 1892, μουσειο Κινταχ Ouidah, βασιλιαδες Δαχομεη / Dahomey, 1600 1900, επιστροφη, επαναπατρισμοι Μακρον France return looted artifacts artworks Benin
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ