ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η πρώτη ελληνική πόλη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO - του Κ. Κατσιγιάννη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Η πρώτη ελληνική πόλη
στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας
της UNESCO

Του Κώστα Κατσιγιάννη

 

Η πόλη της Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην τουριστική επικαιρότητα λόγω της 36ης έκθεσης «Φιλοξένια» 2021, της πιο σημαντικής τουριστικής έκθεσης της χώρας.

Ακόμη, θα πρέπει να αναφερθεί ότι έγινε η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Ουνέσκο, γεγονός οπωσδήποτε που θα συμβάλει, εφ’ όσον αξιοποιηθεί σωστά, στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η αφίσα του Λευκού Πύργου (1952),
που τύπωσε ο Μ. Πεχλιβανίδης
σε 7.500 αντίτυπα.
Και αυτή με τα μωσαϊκά 
του 5ου μ.Χ αιώνα,
του Αγ. Γεωργίου Θεσσαλονίκης,
σε εικαστική σύνθεση Φ. Ζαχαρίου.
Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Ε.Ο.Τ. ήδη από τη δεκαετία του ’50 πρόβαλε με διάφορες πρωτοβουλίες την Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα προχώρησε τότε στην έκδοση δύο αφισών, προβάλλοντας δύο εμβληματικά μνημεία το Λευκό Πύργο (αφίσα του 1952) και τον Άγιο Γεώργιο, πιο γνωστό ως Ροτόντα (το 1956). Να θυμήσουμε ότι η Ροτόντα (μαζί με άλλα ιστορικά μνημεία της πόλης) είναι ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1988.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.11.2021.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ελληνικη πολη Δικτυο Δημιουργικων Πολεων Γαστρονομιας UNESCO, μωσαικο, 5ος μΧ αιωνας, Ζαχαριου, Κατσιγιαννης, τουρισμος, 36η εκθεση Φιλοξενια 2021, Γαστρονομια Ουνεσκο, ΕΟΤ αφισα εμβληματικο μνημειο Λευκος Πυργος 1952 ΙΝ Αγιου Γεωργιου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Αγιος Γεωργιος Ροτοντα 1956, καταλογος μνημεια παγκοσμιας κληρονομιας 1988, τοπογραφειο Πεχλιβανιδη, Πεχλιβανιδης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ