Εικαστική αναφορά στην ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Εικαστική αναφορά
στην ποίηση
του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Ο ΣΚΕΤΒΕ φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του με τίτλο: «Η εποχή των ισχνών αγελάδων» εικαστική αναφορά στην ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από την ποιητική συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου, η Εποχή των ισχνών αγελάδων (1950), που διακρίνεται για το προσωπικό ύφος της και για τις δημιουργικές επιρροές από τον Κ. Π. Καβάφη και τον Τ. Σ. Έλιοτ.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε 20 Μαρτίου 1931 και απεβίωσε 11 Αυγούστου 2020 στη Θεσσαλονίκη. Η σχέση του με τις τέχνες και την αρχαιολογία ήταν στενή. Το 1974 ίδρυσε τη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος», όπου διοργάνωνε εκθέσεις Θεσσαλονικιών, κυρίως, ζωγράφων.

Ο διορατικός Χριστιανόπουλος είχε προβλέψει σωστά την ανάγκη να δοθεί χώρος, αλλά κυρίως ευκαιρίες, σε νέους και φερέλπιδες καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφους της Θεσσαλονίκης, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΕΔΩ.

Σε όλη του τη ζωή ο ποιητής της Θεσσαλονίκης αυτά αναζητούσε: την ποίηση και τον έρωτα, την αυθεντικότητα των απλών ανθρώπων και το λαϊκό ένστικτο που γίνεται στίχος, μουσική, τραγούδι, εικόνα.

Οι εικαστικοί του συλλόγου σε μια γόνιμη σύμπραξη λέξεων και εικόνων, ορμώμενοι από την ποιητική συγγραφή και τη διορατικότητα του Χριστιανόπουλου, ερμηνεύουν τα ποιήματά του, ο καθένας με την δική του εικαστική γλώσσα, αποκτώντας έτσι μια δική τους ζωή, μια αυτονομία, μια νέα πνευματική υπόσταση.

Διάρκεια έκθεσης: 23.11.2021 – 19.12. 2021

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) είναι ένα πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1983 από ομάδα γνωστών εικαστικών. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη, αποφοίτους της Α.Σ.Κ.Τ., εικαστικούς, ιστορικούς τέχνης, κριτικούς τέχνης, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα. Η συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τον Σύλλογό μας ΣΚΕΤΒΕ, συμβάλλει στην προβολή των μελών του.

ΠΗΓΗ: ΣΚΕΤΒΕ, Αρχ. Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.11.2021.

Εικαστικη αναφορα ποιηση Χριστιανοπουλος, ΣΚΕΤΒΕ εκθεση εποχη των ισχνων αγελαδων ποιητικη συλλογη ισχνες αγελαδες 1950, Καβαφης Ελιοτ, 1931 2020 Θεσσαλονικη τεχνες αρχαιολογια 1974 Μικρη Πινακοθηκη Διαγωνιος Θεσσαλονικεις, ζωγραφος καλλιτεχνης, ζωγραφος, γλυπτης, χαρακτης φωτογραφος Θεσσαλονικης, ποιητης Θεσσαλονικιος ποιηση ερωτας, αυθεντικοτητα λαικο ενστικτο στιχος, μουσικη, τραγουδι, εικονα, εικαστικοι λεξεις εικονες, συγγραφεας ποιηματα εικαστικη γλωσσα, Συλλογος Καλλιτεχνων Εικαστικων Τεχνων Βορειου Ελλαδος 1983 ΑΣΚΤ εικαστικος, ιστορικος τεχνης, κριτικος τεχνης, Εικαστικο Επιμελητηριο Ελλαδας εικαστικες τεχνες Βορεια Ελλαδα Αρχαιολογικο Μουσειο Θεσσαλονικης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ