Ο Αλμπέρτο Εσκενάζη απαντά στην Λίνα Μενδώνη

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζη
απαντά στην Λίνα Μενδώνη

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Μετά τις δύο επιστολές της κ. Πιττακή και της κυρίας Καλογεροπούλου, για ομόφωνη συμφωνία και των πέντε μελών της επιτροπής για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή σε μία ομάδα τριών άξιων συναδέλφων και τελικά την εκλογή, του επίσης άξιου κ. Μόσχου, προφανώς από το γραφείο του Υπουργείου Πολιτισμού, είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ γιατί ήμουν και εγώ υποψήφιος.

Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτές οι δύο επιστολές αμφισβητούν την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας!!

Αφού, λοιπόν, θελήσατε να γίνει η εκλογή με δημοκρατικές διαδικασίες, γιατί δεν είχατε έναν άνθρωπο να κρατάει πρακτικά;!!

Εφόσον οι δύο κυρίες σας εφιστούν την προσοχή να επανεξετάσετε την υποψηφιότητα της ομαδικής συμμετοχής, γιατί να μην μάθετε και τις δικές μου θέσεις;;

Μίλησα για κέρδη στο Εθνικό Θέατρο και όχι για μια μόνιμη χρεωστική τρύπα, παρ' όλη τη γενναιόδωρη κρατική επιχορήγηση!!

Έθεσα μάλιστα και τους τρόπους, οι οποίοι είναι απλοί.

Για να μην σας κουράσω θα σταθώ σε δύο σημεία κι εσείς βγάλετε τα συμπεράσματά Σας.

Μίλησα για λαϊκή αποστολή του Εθνικού Θεάτρου, με μεγάλες περιοδείες, που και έσοδα θα φέρουν και ο κόσμος στην επαρχία θα απολαύσει το δικό του Εθνικό Θέατρο (η επιχορήγηση δίνεται από τα λεφτά του κοσμάκη) και οι ηθοποιοί θα παίρνουν τα εκτός έδρας τους και το θέατρο θα έχει έσοδα. «Και ο σκύλος χορτάτος, και η πίτα ολόκληρη»! Μάλιστα, έθεσα το ερώτημα γιατί το Εθνικό Θέατρο να δίνει δύο παραστάσεις στην Επίδαυρο και τρεις-τέσσερις σε μεγάλα θέατρα;! Οι υπόλοιποι; Αυτή είναι η αποστολή του πρώτου θεάτρου της χώρας;;!!

Επίσης ανέφερα την ιδέα μου του πλωτού θεάτρου, ο πρόεδρος δε της επιτροπής, καθηγητής κ. Αλεβιζάτος, με προέτρεψε με πολύ ενδιαφέρον να αναπτύξω τη θέση μου, η οποία είναι: Ένα οχηματαγωγό διαμορφωμένο σε θέατρο 800-1000 θέσεων στην πλατφόρμα του πάρκινγκ των αυτοκινήτων, ενώ στην πάνω αίθουσα των επιβατών θα δημιουργηθεί ένα μικρό μουσείο ελληνικού πολιτισμού. Θα ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου παρουσιάζοντας κατ' εξοχήν αρχαία τραγωδία και κωμωδία και θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στον οργανισμό του θεάτρου. Μίλησα και για χορηγούς γι’ αυτό το ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα του Εθνικού Θεάτρου.

............................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Η μετατροπή ενός οχηματαγωγού πλοίου σε... θέατρο είναι μια πολύ παλαιά (και) δική μου εκφρασθείσα άποψη και χαίρομαι που βλέπω να συμπίπτω με την ιδέα του εκλεκτού ηθοποιού. 

Μάλιστα, είχα πει, πως δεν πρέπει να μετατραπεί και να κυκλοφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες μόνον ένα φέρυ μποτ-θέατρο, αλλά καμμιά δεκαριά στις ελληνικές θάλασσες και άλλα τρία στην Μεσόγειο... και βλέπουμε...

.............................................................


Θα ήθελα να τοποθετηθώ και στην επιστολή της κ. Πιττακή.

Έγραφε πρώτον: «… για αποκατάσταση στη συνείδηση του κόσμου μετά τον τελευταίο οδυνηρό διασυρμό». Δεύτερον: «… η πλειονότητα των ενδιαφερομένων δεν έχουν προσωπικότητα τέτοιας εμβέλειας». Πολύ προσβλητική τοποθέτηση για όλους τους υποψήφιους, που θεωρώ αξιότατους!

Όταν εγώ μίλησα για επιτροπή δεοντολογίας σε συνεργασία με το Σ.Ε.Η., διέκρινα χαμόγελα αμφισβήτησης σε μερικά πρόσωπα.

Όσο για «προσωπικότητα εμβέλειας», τι ακριβώς εννοείτε κ. Πιττακή;

Έτσι, λοιπόν, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, πιστεύω ότι αν μιλάτε στη διεύθυνση επανεξέτασης των τριών (επιμένω αξιότατων συναδέλφων) θα πρέπει να δείτε αναλυτικά και τις δικές μου θέσεις.

Και αν επιμένετε στην εκλογή του (επιμένω αξιότατου) συναδέλφου κυρίου Μόσχου, προφανώς θα ακολουθήσετε τη λαϊκή ρήση: «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει».

Φιλικότατα,

Χωρίς ίχνος δυσαρέσκειας,
παρά μόνο με τη χαρά της δικαιοσύνης
και της προσφοράς,

Αλμπέρτο Εσκενάζη

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.10.2021.


Εσκεναζη Μενδωνη, εσκεναζυ, μοσχος, πιττακη, ΣΕΗ, επιχορηγηση επιχορηγησεις, εθνικο θεατρο, πλωτο θεατρο, φερυ μποτ φερρυ μποτ, φερι μποτ φερρι μποτ, οχηματαγωγο πλοιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ