Θα ισοπεδωθούν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι! Σε ολέθριο κίνδυνο οι μοναδικές αρχαιότητες στα Στύρα Ευβοίας, εξ αιτίας της αυθαίρετης έγκρισης αιολικού πάρκου

Θα ισοπεδωθούν επισκέψιμοι
αρχαιολογικοί χώροι!
Σε ολέθριο κίνδυνο
οι μοναδικές αρχαιότητες
στα Στύρα Ευβοίας,
εξ αιτίας της αυθαίρετης
έγκρισης αιολικού πάρκου

Σε ερώτηση η οποία κατετέθη στην Βουλή ΠΡΟΣ     Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβάζουμε:

ΘΕΜΑ: «Σε ολέθριο κίνδυνο οι μοναδικές αρχαιότητες στα Στύρα της Ευβοίας, εξ’ αιτίας της αυθαίρετης έγκρισης αιολικού πάρκου» - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας των Στύρων αλλά και ειδικών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πραγματοποιείται μια πρωτοφανής απαξίωση των αρχαιολογικών χώρων των Στύρων δια της εγκατάστασης με διαδικασίες «εξπρές» αιολικού πάρκου στην περιοχή. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΣΤΥΡΑ, ΕΔΩ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις του περί σεβασμού και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων των Στύρων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, βάζοντας στην άκρη την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας για κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Νημποριού, επιχειρεί «εν μια νυκτί» και με επισπευσμένες διαδικασίες να δώσει την άδεια για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή. Ήδη, από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας είχε κινήσει τις διαδικασίες οριοθέτησης του λόφου Νημποριού και παράλληλα, είχε ζητήσει επιπλέον στοιχεία από την εταιρεία των αιολικών πάρκων, που δρομολογεί την εγκατάστασή τους στην περιοχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΝΗΜΠΟΡΙΟ, ΕΔΩ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όμως, σε μια επίδειξη αυταρχικότητας και αυθαιρεσίας, παρέκαμψε τις σχετικές διαδικασίες, καταστρατήγησε τον αρχαιολογικό νόμο και μεθόδευσε την έγκριση εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, βάζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών σταθμών στην ημερήσια διάταξη του «ΚΑΣ», που δημοσιεύθηκε στις 22.10.2021 και ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία αιολικών πάρκων δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται. Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον ανωτέρω αρχαιολογικό χώρο αποτελεί έγκλημα, καθώς ο εν λόγω θα υποβαθμιστεί και θα ισοπεδωθούν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα καταστραφεί μια περιοχή που έχει κριθεί αναδασωτέα, σημαίνοντας, παράλληλα, τον μαρασμό των οικισμών των Στύρων και των Νέων Στύρων. Αυτό που ζητούν αρχαιολόγοι και κάτοικοι της περιοχής είναι να σταματήσει η ανεπίτρεπτη ενέργεια της ως άνω εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, να γίνει άμεσα η κήρυξη του λόφου του Νημποριού ως αρχαιολογικού χώρου, να ορισθούν ζώνες απολύτου προστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους Άγιος Νικόλαος και λόφος Νημποριού και να αναδειχθούν οι εκεί αρχαιότητες.

Μπουλντόζες στο μονοπάτι για την Ακρόπολη των ΣΤΥΡΩΝ, το 2019...

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προς προστασία των ως άνω αρχαιολογικών χώρων των Στύρων της Εύβοιας;

2. Για ποιους λόγους, αγνοώντας προηγούμενες δεσμεύσεις σας και φωνές αρχαιολόγων και κατοίκων τις περιοχής, επιχειρείτε με συνοπτικές διαδικασίες να επιβάλετε στην ανωτέρω περιοχή ένα έργο, που θα προκαλέσει πολιτιστική και αρχαιολογική καταστροφή;

3. Η ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού της πατρίδας μας και η προστασία των αρχαίων μνημείων μας αποτελεί για σας θέμα ελάσσονος σημασίας σε σχέση με την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου;

4. Για ποιους λόγους δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από την πλευρά της νομοθεσίας περί αρχαιολογικών μνημείων, καθώς και η νομιμότητα στις διαδικασίες έγκρισης της εγκατάστασης αιολικών πάρκων πλησίον αρχαιολογικού χώρου, στην προκειμένη περίπτωση;».

Ερωτών ήταν ο βουλευτής Κυρ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ.

ΠΗΓΗ: ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ, αρ. πρωτ. 963, 8.11.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.11.2021.

H κ. Λ. Μενσώνη απάντησε στην Βουλή των Ελλήνων / Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων στον βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως εξής:

«Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 963/8.11.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι ισχυρισμοί του κ. Βουλευτή για “εγκατάσταση με διαδικασίες «εξπρές» αιολικού πάρκου στην περιοχή” των Στύρων δεν ευσταθεί: Τηρούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο ν. 3028/2002, με γνώμονα την προστασία των αρχαιοτήτων.

Στις 13-9-2021 διαβιβάστηκε από το ΥΠΕΝ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘ΤΣΟΥΚΚΑ ΔΕΜΕΝΙΤΗ’, ΙΣΧΥΟΣ 60 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘ΠΥΡΓΑΡΙ’ ΙΣΧΥΟΣ 70 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘ΛΙΟΥΤΣΑ’ ΙΣΧΥΟΣ 15 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘ΧΡΟΥΣΗ’ ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ‘ΚΕΛΙΑ’, ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΣΤΗ Δ.Ε ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΔΙΣΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΥΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ’’ του φορέα επένδυσης ΣΟΦΡΑΝΟ Α.Ε.Ε.

(αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/84583/5544/13-9-2021 έγγραφο).

H προτεινόμενη επένδυση, σε συνδυασμό με το συγκρότημα των ΑΣΠΗΕ της Κεντρικής Εύβοιας, ισχύος 285,6MW, έχει χαρακτηριστεί ως Στρατηγική Επένδυση κατά την έννοια του ν. 4608/2019, σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 62 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων «Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4ΜW του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε» στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 4608/2019 (ΦΕΚ984Β/12.03.2021).

Βάσει του άρθρου 1 παρ. 3 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167/Α/30-10-2019) ορίζεται προθεσμία σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών για την διατύπωση γνώμης, ενώ «Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας, η αρμοδιότητα έκδοσης κάθε άδειας μεταφέρεται στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων». Με δεδομένα τα ανωτέρω, το θέμα εισήχθη προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμον γνωμοδότηση. Στην με αρ. 42/26.10.2021 Συνεδρίαση το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της διενέργειας αυτοψίας από την Ολομέλειά του, προκειμένου να διευκρινιστεί η ακριβής θέση των αιολικών σταθμών και των συνοδών τους έργων σε σχέση με τα μνημεία στην περιοχή.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 26.11.2021, με αυτοψία στις θέσεις Εμποριός Πυργάρι, Δρακόσπιτο-Πάλλη Λάκκα και Τσούκκα Δεμενίτη. Στη συνέχεια, ακολούθησε σύσκεψη της Ολομέλειας στο Μουσείο της Αρέθουσας, όπου έγινε παράσταση εκπροσώπων του φορέα επένδυσης, καθώς και βουλευτών, τοπικών φορέων και εκπροσώπων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΑΣ και Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, το ΚΑΣ αποφάσισε να συμπληρωθεί ο φάκελος και να εισάχθει εκ νέου το θέμα στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση.

Σχετικά με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Νημποριού, διευκρινίζονται τα εξής:

Της διαβίβασης της εν θέματι ΜΠΕ έχουν προηγηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ήδη από τον Αύγουστο τρέχοντος έτους, η εκκίνηση των διαδικασιών πρότασης κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου του λόφου βορείως του οικισμού Νημποριού, Δ.Ε Στύρων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153 Α), όπως ισχύει “... πριν από την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 1, απαιτείται η γνώμη του καθ' ύλην αρμοδίου Υπουργού για υφιστάμενες δραστηριότητες της αρμοδιότητάς του, προκειμένου να καθοριστούν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας τους στο πλαίσιο του άρθρου 10. Η γνώμη αυτή διατυπώνεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την αποστολή του σχετικού ερωτήματος. Εάν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού εκδίδεται χωρίς τη γνώμη αυτή”.

Συνεπώς, οι συναρμόδιες οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ήταν υποχρεωμένες να αναμείνουν την παρέλευση διμήνου από την αποστολή των εν λόγω εγγράφων, για τυχόν υποβολή απόψεων από συναρμόδιους φορείς, και δεν την δυνατή η εισαγωγή του θέματος της κήρυξης της εν λόγω περιοχής στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου τ.έ., καθώς δεν είχε παρέλθει η οριζόμενη από το Νόμο προθεσμία, δηλαδή η 3η Νοεμβρίου 2021.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Εσωτερική Διανομή:

1. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού

2. ΓΔΑΠΚ

3. ΔΙΠΚΑ

4. ΔΒΜΑ

5. ΕΦΑ Εύβοιας».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ 3.12.2021, Α. Π.: 539652. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.12.2021.

αρχαιοτητες Στυρα Αγιος Νικολαος Ευβοιας, αυθαιρεσια αιολικο παρκο, ανεμογεννητριες, ακροπολη Στυρων, 2019, μπουλντοζα Ευβοια, Νημποριο ανεμογεννητρια, ΚΑΣ, ΤΣΟΥΚΚΑ ΔΕΜΕΝΙΤΗ, ΠΥΡΓΑΡΙ ΛΙΟΥΤΣΑ ΧΡΟΥΣΗ ΚΕΛΙΑ Δημος ΣΤΥΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Καρυστος, ΔΙΣΤΥΩΝ δυστος διστος ΤΑΜΥΝΕΩΝ ταμυναι, ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ Κυμη ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ αλιβερι ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ Αμαρυνθος ΕΡΕΤΡΙΑΣ ερετρια ΕΥΒΟΙΑΣ ευβοια, Εμπορεις Δρακοσπιτο Παλλη Παλλης Λακκα Τσουκα Δεμενιτη Δεμενιτης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ