Θα ισοπεδωθούν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι! Σε ολέθριο κίνδυνο οι μοναδικές αρχαιότητες στα Στύρα Ευβοίας, εξ αιτίας της αυθαίρετης έγκρισης αιολικού πάρκου

Θα ισοπεδωθούν επισκέψιμοι
αρχαιολογικοί χώροι!
Σε ολέθριο κίνδυνο
οι μοναδικές αρχαιότητες
στα Στύρα Ευβοίας,
εξ αιτίας της αυθαίρετης
έγκρισης αιολικού πάρκου

Σε ερώτηση η οποία κατετέθη στην Βουλή ΠΡΟΣ     Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβάζουμε:

ΘΕΜΑ: «Σε ολέθριο κίνδυνο οι μοναδικές αρχαιότητες στα Στύρα της Ευβοίας, εξ’ αιτίας της αυθαίρετης έγκρισης αιολικού πάρκου» - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας των Στύρων αλλά και ειδικών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πραγματοποιείται μια πρωτοφανής απαξίωση των αρχαιολογικών χώρων των Στύρων δια της εγκατάστασης με διαδικασίες «εξπρές» αιολικού πάρκου στην περιοχή. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΣΤΥΡΑ, ΕΔΩ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις του περί σεβασμού και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων των Στύρων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, βάζοντας στην άκρη την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας για κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Νημποριού, επιχειρεί «εν μια νυκτί» και με επισπευσμένες διαδικασίες να δώσει την άδεια για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή. Ήδη, από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας είχε κινήσει τις διαδικασίες οριοθέτησης του λόφου Νημποριού και παράλληλα, είχε ζητήσει επιπλέον στοιχεία από την εταιρεία των αιολικών πάρκων, που δρομολογεί την εγκατάστασή τους στην περιοχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΝΗΜΠΟΡΙΟ, ΕΔΩ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όμως, σε μια επίδειξη αυταρχικότητας και αυθαιρεσίας, παρέκαμψε τις σχετικές διαδικασίες, καταστρατήγησε τον αρχαιολογικό νόμο και μεθόδευσε την έγκριση εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, βάζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών σταθμών στην ημερήσια διάταξη του «ΚΑΣ», που δημοσιεύθηκε στις 22.10.2021 και ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία αιολικών πάρκων δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται. Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον ανωτέρω αρχαιολογικό χώρο αποτελεί έγκλημα, καθώς ο εν λόγω θα υποβαθμιστεί και θα ισοπεδωθούν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα καταστραφεί μια περιοχή που έχει κριθεί αναδασωτέα, σημαίνοντας, παράλληλα, τον μαρασμό των οικισμών των Στύρων και των Νέων Στύρων. Αυτό που ζητούν αρχαιολόγοι και κάτοικοι της περιοχής είναι να σταματήσει η ανεπίτρεπτη ενέργεια της ως άνω εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, να γίνει άμεσα η κήρυξη του λόφου του Νημποριού ως αρχαιολογικού χώρου, να ορισθούν ζώνες απολύτου προστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους Άγιος Νικόλαος και λόφος Νημποριού και να αναδειχθούν οι εκεί αρχαιότητες.

Μπουλντόζες στο μονοπάτι για την Ακρόπολη των ΣΤΥΡΩΝ, το 2019...

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προς προστασία των ως άνω αρχαιολογικών χώρων των Στύρων της Εύβοιας;

2. Για ποιους λόγους, αγνοώντας προηγούμενες δεσμεύσεις σας και φωνές αρχαιολόγων και κατοίκων τις περιοχής, επιχειρείτε με συνοπτικές διαδικασίες να επιβάλετε στην ανωτέρω περιοχή ένα έργο, που θα προκαλέσει πολιτιστική και αρχαιολογική καταστροφή;

3. Η ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού της πατρίδας μας και η προστασία των αρχαίων μνημείων μας αποτελεί για σας θέμα ελάσσονος σημασίας σε σχέση με την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου;

4. Για ποιους λόγους δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από την πλευρά της νομοθεσίας περί αρχαιολογικών μνημείων, καθώς και η νομιμότητα στις διαδικασίες έγκρισης της εγκατάστασης αιολικών πάρκων πλησίον αρχαιολογικού χώρου, στην προκειμένη περίπτωση;».

Ερωτών ήταν ο βουλευτής Κυρ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ.

ΠΗΓΗ: ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ, αρ. πρωτ. 963, 8.11.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.11.2021.

αρχαιοτητες Στυρα Αγιος Νικολαος Ευβοιας, αυθαιρεσια αιολικο παρκο, ανεμογεννητριες, ακροπολη Στυρων, 2019, μπουλντοζα Ευβοια, Νημποριο ανεμογεννητρια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ