Οι Ιταλοί μας δίνουν θραύσμα από την ζωφόρο του Παρθενώνος κι εμείς τους δίνουμε αγαλμάτιο της Αθηνάς και αγγείο, για 4+4 χρόνια… Όλα είναι... deal...

Οι Ιταλοί μας δίνουν θραύσμα
από την ζωφόρο του Παρθενώνος
κι εμείς τους δίνουμε
αγαλμάτιο της Αθηνάς και αγγείο,
για 4+4 χρόνια…
Όλα είναι... deal...


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο Ιταλίας, υπάρχει ένα γλυπτό, από τον Παρθενώνα των Αθηνών, που αναφέρεται σε άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Ο Τύπος το ονομάζει απλώς… «το θραύσμα του Παλέρμο». Η εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε από την Ελλάδα για την επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών της Ακροπόλεως και άλλων γλυπτών από τον Παρθενώνα που είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μουσεία σε όλον τον κόσμο, έγινε ευπρόσδεκτη στην Ιταλία.

Σημειώνω ότι στον απόηχο της λεηλασίας του λόρδου Έλγιν της Ακροπόλεως και του Παρθενώνα Αθηνών, το 1812, οι αποστολές του Angell και του Harris με τα κλεμμένα μπλοκαρίστηκαν στο Παλέρμο, όπου από τότε φυλάσσονται στο μετέπειτα ιδρυθέν Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο. Οπότε υπόκεινται στην ίδια απαίτηση επιστροφής, ως κλοπιμαία, όπως και του Βρετανικού, κ.ά. μουσείων.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, ο Ιταλός Πρόεδρος Giorgio Napolitano επέστρεψε, λοιπόν, το θραύσμα εκεί που ανήκει, στην πόλη των Αθηνών, με «προσωρινό δάνειο», και στο τέλος του οποίου, το 2010, το θραύσμα επέστρεψε στο Παλέρμο.

Τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Πολιτισμού, δρομολογείται ο ξαναδανεισμός του θραύσματος αυτού.

«​Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το περιεχόμενο του θέματος υπ΄ αριθμ. 27 της Ημερήσιας Διάταξης της υπ΄ αριθμ. 48 συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

Η επιστροφή ενός θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δρομολογείται με την εισαγωγή, για την κατά νόμον γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην προσεχή συνεδρίαση του.

Πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ν.Ι. 1546), το οποίο βρίσκεται στο Museo Archeologico Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Το Museo Archeologico Antonino Salinas προτίθεται να δανείσει για 4 συν 4 χρόνια το παραπάνω θραύσμα στο Μουσείο Ακρόπολης. Η διάρκεια του δανεισμού απορρέει από την ιταλική νομοθεσία.

Με προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το θραύσμα προγραμματίζεται να φθάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης εντός του 2021, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού. Ως αντιδάνειο, η Ελλάδα θα διαθέσει στο Museo Archeologico Antonino Salinas, ακέφαλο αγαλμάτιο Αθηνάς, το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο. Τα δύο αρχαία έργα που δανείζονται από το Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα εκτίθενται ταυτόχρονα στο Μουσείο του Παλέρμο, αλλά θα εναλλάσσονται. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, η διάρκεια του αντιδανείου είναι τέσσερα συν τέσσερα χρόνια.

Η επικοινωνία μεταξύ της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και μεταξύ των δύο Μουσείων, για τον μακροχρόνιο δανεισμό του θραύσματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021».

Όλα τείνουν να γίνουν ένα... deal...

ΠΗΓΕΣ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.11.2021.

«Arte: torna a Palermo il fregio del Partenone» στο Sfoglia l'archivio Adnkronos, 20.3.2010.

- Temple Decoration and Cultural Identity in the Archaic Greek World: The Metopes of Selinus, su Temple Decoration and Cultural Identity στο the Archaic Greek World: The Metopes of Selinus, 10.3.2020.


Ιταλοι, θραυσμα ζωφορος Παρθενωνος αγαλματιο θεα Αθηνα αγγειο, Αρχαιολογικο Μουσειο Παλερμο Σικελιας Ιταλιας, γλυπτο, Παρθενων Αθηνων, αγαλμα θεας Αθηνας Ελλαδα μπρους επιστροφη κλεμμενων λορδος Ελγιν γλυπτα Ακροπολις Παρθενωνας μουσεια Ιταλια 2008, Ιταλος Προεδρος ναπολιτανο, Napolitano Αθηνα δανειο 2010, σικελια, υπουργειο Πολιτισμου, επαναπατρισμος ΚΑΣ, 2021, Μουσειο Ακροπολης, Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο, θραυσμα λιθου VI ανατολικη ζωφορος Παρθενωνα ΝΙ 1546 Museo Archeologico Antonino Salinas Σαλινας δανεισμος, ιταλικη νομοθεσια, αντιδανειο, ακεφαλο αγαλματιο Αθηνας, πρωτογεωμετρικο αγγειο Περιφερειακη Κυβερνηση Σικελιας Υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη, Μουσεια torna fregio Partenone

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ