«Η αιχμαλωσία μου στην Αλβανία του Χότζα (1947 – 1956)» του Αθ. Β. Καλουδιώτη

«Η αιχμαλωσία μου
στην Αλβανία του Χότζα
(1947 – 1956)»
του Αθ. Β. Καλουδιώτη
Μελέτη-μαρτυρία στρατιώτη του εθνικού στρατού της Ελλάδας, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος από το Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας. Μετήχθη στην Αλβανία και παρέμεινε αιχμάλωτος οκτώ χρόνια σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης έως το 1956, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα.

 «Είναι ένα ολοκληρωμένο βιβλίο-μαρτυρία της αιχμαλωσίας 217 ανθρώπων στην Αλβανία, θυμάτων σκοπιμοτήτων, για σχεδόν 10 χρόνια (1947-1956). Είναι γραμμένο με λιτότητα που ξαφνιάζει, χωρίς την ελάχιστη προσωπική οίηση (που είναι σχεδόν ο κανόνας στις προσωπικές μαρτυρίες), με ευρύτητα πνεύματος ακόμα και απέναντι στους βασανιστές του, με συμπόνια και τρυφερότητα για τους φίλους του, με χιούμορ πολλές φορές. Με διεισδυτική ματιά, που αναδεικνύει τη σημασία ενός από τα άγνωστα συμβάντα της σύγχρονής μας ιστορίας. Είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ενός ανθρώπου ο οποίος μπορεί να αίρεται πάνω από την προσωπική και δικαιολογημένη πικρία που γεννά μια τόσο κατάφωρη αδικία. Κι αυτό είναι απτό δείγμα των ανθρώπων που, ενώ πόνεσαν, διαθέτουν προσωπική μεγαλοσύνη». (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Εκδότης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ.Ι., ISBN13 9789602087039, 2003, σελ. 192. Γ. Λεκάκης «Ελληνική Βιβλιογραφία». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.8.2004.

εθνικος στρατος Ελλαδας, ελληνικος εμφυλιος πολεμος αιχμαλωτος ΔΣΕ Δημοκρατικος Στρατος Ελλαδος χοτζα χοτζια Αλβανια αιχμαλωσια στρατοπεδο συγκεντρωσης 1956, Ελλαδα βιβλιο μαρτυρια σκοπιμοτητες 1947 βασανιστες αγνωστα συμβαντα ιστορια αδικια Καλουδιωτης Καλουδι Αιτωλοακαρνανιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ