Το ΑΜΠΕΛΙ στην ΙΣΤΟΡΙΑ και στο ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ΑΜΠΕΛΙ στην ΙΣΤΟΡΙΑ
και στο ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πολύπτυχο επιστημονικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα με θέμα «Η διαχρονική παρουσία της αμπέλου στο μεσογειακό αστικό περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Σύλλογο των Αποφοίτων του, στο πλαίσιο του φετινού (2020-2021) εορτασμού των 100 χρόνων του ιστορικού ιδρύματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΜΠΕΛΙ, ΕΔΩ.

Την ημερίδα χαιρέτησε εκ μέρους των πρυτανικών αρχών του ΓΠΑ ο Καθηγητής Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης και ακολούθηκε το πρόγραμμα των διαλέξεων με ομιλητές τον Ομοτ. Καθηγητή Μανόλη Σταυρακάκη που ανέπτυξε το θέμα της συμβολής της αμπέλου στην αισθητική και την προστασία του περιβάλλοντος - αγροτικού και αστικού, την Πρόεδρο της Διεθνούς ομάδας εργασίας Νέων Επαγγελματιών Αρχιτεκτονικής Τοπίου – EPA/ IFLA, Δρα Αναστασία Νικολογιάννη, που αναφέρθηκε στη θέση της αμπέλου στο αστικό –περιαστικό τοπίο με παρατηρήσεις προσαρμογής στην κλιματική κρίση και ο ποιητής, αισθητικός της τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου που ανέγνωσε το ανέκδοτο δοκίμιό του «Η άμπελος, η ποίηση, η τέχνη» με ευσύνοπτες σημειώσεις της ιστορίας της αμπέλου ως θέματος της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας από την προϊστορική αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

ΔΕΙΤΕ το ρεπορτάζ του Γ. Λεκάκη για ΑΜΠΕΛΙ 35.000.000 χρόνων, ΕΔΩ.

Από αριστερά: Ευάγγελος Ανδρέου, Ρωξάνη Μάτσα,
Γιάννης Σπαντιδάκης (διοικ. σύμβουλος ΣΑΓΠΑ),
Γιάννης Χρονόπουλος (ομότιμος καθηγητής ΓΠΑ – πρόεδρος ΣΑΓΠΑ),
Σωτήρης Νικολογιάννης (αντιπρόεδρος ΣΑΓΠΑ),
Μανόλης Σαυρακάκης (ομότιμος καθηγητής ΓΠΑ)
και η ποιήτρια Μαριάνα Βλάχου, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Στη συνέχεια τα μέλη του προεδρείου της ημερίδας, ο Πρόεδρος και οι Διοικητικοί Σύμβουλοι του ΣΑΓΠΑ Γιάννης Χρονόπουλος, Σωτήρης Νικολογιάννης και Γιάννης Σπαντιδάκης, επέδωσαν τιμητική περγαμηνή «Εύφημης Μνείας» στην Ρωξάνη Μάτσα για «την από χρόνου μακρού διακεκριμένη προσφορά της στο πεδίο της αμπελουργικής παράδοσης και παραγωγής του ελληνικού οίνου, που εγνώρισε ευρεία κοινωνική εκτίμηση και διεθνή καταξίωση».

Ακολούθησε η βράβευση των αριστούχων μεταπτυχιακών του ΓΠΑ, Μ. Βαρβέρη και Β. Ίβρου, με χορηγία της Syngenta Hellas, και η ημερίδα έκλεισε με δεξίωση και μουσικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.12.2021.

 

ΑΜΠΕΛΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, αμπελος μεσογειος Γεωπονικο Πανεπιστημιο αισθητικη προστασια περιβαλλοντος - αγροτικο Αρχιτεκτονικη Τοπιου κλιματικη κριση κλιμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ