Αρχαίος αυλός και μεγάλο χειρουργείο βρέθηκε σε ναό του Μίθρα στο Κουρδιστάν! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαίος αυλός
και μεγάλο χειρουργείο
βρέθηκε σε ναό του Μίθρα
στο Κουρδιστάν!

Του Γιώργου Λεκάκη

Αρχαίος αυλός, 1.600 χρόνων, φτιαγμένος από ένα κόκκαλο βοοειδούς και ένα χάλκινο δακτυλίδι με ένα κλειδί ευρέθη στην νοτιοανατολική Ανατολία, στην θέση του Κάστρου Ζερζεβάν / Zerzevan, του Κουρδιστάν, στην έκταση που κατέχει σήμερα η Τουρκία.

Το κάστρο κατασκευάσθηκε επί αρχαίας ακροπόλεως 3.000 χρόνων, τον 4ο αιώνα μ.Χ. ως στρατιωτική βάση, επάνω σε έναν αρχαίο εμπορικό δρόμο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντίου). Η τοποθεσία του κάστρου περιλαμβάνει έναν ναό του Μίθρα, τείχη 1.188 μέτρων, ένα παρατηρητήριο, ένα διοικητικό κτήριο, ίχνη κατοικιών, αποθήκες για σιτηρά και όπλα, τάφους, στέρνες και κανάλια νερού.

Ο κ. A. Coşkun του Πανεπιστημίου Dicle είπε ότι η παρουσία του αυλού στο φρούριο υποδηλώνει ότι οι κάτοικοί του είχαν ενδιαφέρον για την τέχνη και την μουσική. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Μουσικής Μύησις".

«Το δακτυλίδι με το κλειδί, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να ανοίξει ένα σεντούκι με πολύ ιδιαίτερα αντικείμενα, χρονολογείται επίσης στον 4ο - 5ο αιώνα μ.Χ.», πρόσθεσε ο κ. Coşkun.

ΠΗΓΗ: «Ancient flute reveals interest in music», Hürriyet Daily News, 4.12.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.12.2021.

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο Ζερζεβάν και στο Ιερό του Μίθρα στην περιοχή Çınar / Τσινάρ του Ντιγιαρμπακίρ, βρέθηκαν και χειρουργικά υλικά, 1800 χρόνων. Ο δρ. A. Coşkun (Τμήμα Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Dicle / DU) και υπεύθυνος των ανασκαφών είπε ότι υπήρχε επίσης ένα μεγάλο χειρουργείο στην περιοχή:

«Συναντήσαμε σημαντικά ευρήματα κατά τις ανασκαφές του Κάστρου Zerzevan φέτος. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι τα χειρουργικά εργαλεία που ανακαλύψαμε πρόσφατα. Ήταν για μια ρωμαϊκή φρουρά 1,200 στρατιωτών, από την μονάδα της λεγεώνας που στάθμευε εδώ. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν ιατροί μαζί με τους στρατιώτες. Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνταν εδώ. Γιατί οι τραυματισμοί συμβαίνουν κάθε τόσο κατά την διάρκεια του πολέμου, όσο και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης. Εδώ πρέπει να υπήρχε μεγάλο χειρουργείο! Αυτά τα εργαλεία ανακαλύφθηκαν στο μιθραίο ιερό. Αυτά είναι μικρά όργανα και είναι μηκους 12 εκατ. Τα εργαλεία χρησιμοποιούνταν και από τις δύο πλευρές. Λόγω χρονικών περιορισμών, τα όργανα χειρουργείου κατασκευάζονταν και για τις δύο πλευρές. Η μία πλευρά χρησιμοποιείτο για τρύπημα και η άλλη ως σπάτουλα, για κοπή του δέρματος. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται σε σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτά είναι φτιαγμένα από μπρούτζο. Βλέπουμε ότι τόσο το μέρος διάτρησης, όσο και το μέρος κοπής είναι αρκετά αιχμηρά. Το έργο μας συνεχίζεται. Θα εμφανιστεί επίσης και το νοσοκομείο, όπου χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα υλικά. Καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται, θα βρούμε κι άλλα πολλά από αυτά τα εργαλεία. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε αυτή την περιοχήν όπου γίνονταν εγχειρήσεις», είπε.

ΠΗΓΗ: DHA, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.12.2023.

Αρχαιος αυλος ναος Μιθρα, αυλοι, 1.600 χρονια πριν, οστο οστουν κοκκαλο βοοειδη χαλκινο δακτυλιδι κλειδι Ανατολια, Καστρο Ζερζεβαν / Zerzevan Κουρδισταν, Τουρκια, αρχαια ακροπολη 3.000 χρονια πριν, 4ος αιωνας μΧ στρατιωτικη βαση, εμπορικος δρομος Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια βυζαντιο, Μιθρας, τειχη παρατηρητηριο, διοικητικο κτηριο, κατοικιες, αποθηκη σιτηρα οπλα, ταφος, στερνα καναλια νερο, τεχνη μουσικη δαχτυλιδι σεντουκι αντικειμενα, 5ος Ancient flute music Ιερο cınar / Τσιναρ Τσιναρι Ντιγιαρμπακιρ, Diyarbakır αρχαια χειρουργικα υλικα, 1800 χρονια πριν ανασκαφη χειρουργειο ευρηματα ανασκαφες χειρουργικο εργαλειο ρωμαικη φρουρα λεγεωνα σταθμος αρχαιος ιατρος ιατρικη στρατιωτες χειρουργικη επεμβαση τραυματισμος πολεμος εκπαιδευση χειρουργεια εργαλεια μιθραιο ιερον οργανα αμφιπλευρο οργανο αμφιπλευρα τρυπημα σπατουλα, κοπη δερμα τραυμα μπρουτζο διατρηση νοσοκομειο εγχειρηση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ