Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα 47 αρχαία έργα τέχνης, παράνομης διακίνησης, από την συλλογή Steinhardt - Από Βοιωτία, Κρήτη, Πάρο, Νάξο, Σάμο, Ρόδο! Μινωική λάρνακα, κούρος, γρύπας, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια, ξίφη…

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα
47 αρχαία έργα τέχνης,
παράνομης διακίνησης,
από την συλλογή Steinhardt
Από Βοιωτία, Κρήτη, Πάρο, Νάξο, Σάμο, Ρόδο!
Μινωική λάρνακα, κούρος, γρύπας, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια, ξίφη…

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την αίσια έκβαση μιας πολύχρονης υπόθεσης, που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Manhattan στη Νέα Υόρκη και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση 47 αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, τεκμηριώθηκε ότι, μεταξύ των χιλιάδων αντικειμένων διαφόρων πολιτισμών που είχε στη Συλλογή του ο Michael Steinhardt, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο, 180 αντικείμενα ήταν προϊόντα παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από τις χώρες προέλευσής τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΕΔΩ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Ευχαριστώ τις αρμόδιες Αμερικανικές Αρχές, τα στελέχη τους, και ιδιαίτερα τον Εισαγγελέα κ. Matthew Bogdanos, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία συνέδραμαν στο εγχείρημα της τεκμηρίωσης και της ανάκτησης των παρανόμως εξαχθέντων από την Ελλάδα αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνονταν στην Συλλογή Steinhardt. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, που μάχεται καθημερινά και ακατάπαυστα εναντίον της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας, έναν στόχο που αποτελεί σταθερά υψηλή πολιτική μας προτεραιότητα».

Μαρμάρινος κορμός κούρου.
Χρονολογείται γύρω στο 560 π.Χ. Ύψος 78,8 εκατ.
Έργο πιθανότατα βοιωτικού εργαστηρίου. 
Μπρούντζινη προτομή γρύπα από τριποδικό λέβητα.
Χρονολογείται στα 660-630 π.Χ. Ύψος 31,24 εκατ.
Προέλευση από τη
Σάμο.
Τα αρχαία κινητά μνημεία που τεκμηριώθηκαν και στο άμεσο μέλλον θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν μία μινωική λάρνακα, ένας κορμός κούρου, μία χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη.

Εδώ και τρία χρόνια, η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ συνέδραμε αδιάλειπτα τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην τεκμηρίωση της προέλευσης και της παράνομης διακίνησης των αντικειμένων από την Ελλάδα. Αναζήτησε πληροφορίες σε πλήθος αρχείων που διαθέτει, συνεργάστηκε στενά με συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων και συντόνισε με επιτυχία το δύσκολο αυτό έργο. Το αποτέλεσμα δικαιώνει απολύτως την προσπάθεια των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.12.2021.

Μαρμαρινος κορμος κουρου 560 πΧ 6ος πΧ αιωνας, 7ος, βοιωτικο εργαστηριο, κουρος βοιωτια Μπρουντζινη προτομη γρυπα τριποδικος λεβητας 660 630 πΧ Σαμος, αρχαια κινητα μνημεια Ελλαδα, Στερεα Ελλαδα, Κρητη, Κυκλαδες Παρος, Ναξος, Ροδος μινωικη λαρνακα, χαλκινη κυκλαδικα αγγεια, ειδωλια χαλκινο ξιφος Εισαγγελια Μανχατταν, Μανχαταν, Manhattan Νεα Υορκη ΗΠΑ αποδοση αρχαια αντικειμενα, τεκμηριωση πολιτισμοι Συλλογη Σταινχαρντ, Σταινχαρτ, Michael Steinhardt, συλλεκτες εργο τεχνης παρανομη διακινηση εξαγωγη συλλεκτης, αρχαιοκαπηλια, επαναπατρισμος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ