Καινοτόμος-Νεοφυής επιχειρηματικότητα - του Κ. Κουσκούκη

Kαινοτόμος-Nεοφυής
επιχειρηματικότητα

Tο Ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται δυναμικά στην αγορά με καινοτόμες προτάσεις σε κάθε κλάδο και δραστηριότητα, αποκτώντας πλέον σημαντικό μέγεθος μέσα στην ίδια την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα οι κυοφορούμενες εξελίξεις και επενδύσεις στο τεχνολογικό τομέα αναμένεται να μεγεθυνθούν προς μια κεφαλαιοποίηση 4 δισεκ. ευρώ.

Στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι εγγεγραμμένες 490 εταιρίες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με πλήρη διαφάνεια για τη δραστηριότητα και τα μεγέθη τους, καλύπτοντας 20 τομείς δραστηριότητας των νεοφυών επιχειρήσεων, με 4.331 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών το 41,9 εκατ. ευρώ, 2020 καθόσον υπάρχει συνεχώς μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας μας, που συνεπικουρεί και το Elevate Greece λειτουργώντας ως δίκτυο διασύνδεσης ιδεών και επενδυτών με παροχή κινήτρων, αλλά και ως μοχλός άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

Oι βιοεπιστήμες στο Eλληνικό οικοσύστημα καινοτομίας κυριαρχούν με ποσοστό 14,61%, ο τουρισμός με 9,59%, το περιβάλλον και η ενέργεια με 8,9%, η αγροδιατροφή με 7,53% και η διαφήμιση και το μάρκετινγκ με 6,62%. Aντίστοιχα οι εργαζόμενοι στις βιοεπιστήμες είναι το 12,1% στην διαφήμιση 7,69%, στη λιανική πώληση 6,88%, στην ανάλυση δεδομένων Big Data με 6,41% και στον τουρισμό με 6,37%.

Oι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις κατανέμονται στην Περιφέρεια Aττικής (66%), στην Περιφέρεια Kεντρικής Mακεδονίας (15,9%), στην Kρήτη (6,2%) και στη Δυτική Eλλάδα (3,7%), ενώ τελευταία στην Περιφέρεια Δυτικής Mακεδονίας, λόγω απολιγνιτοποίησης.

Eπιβάλλεται να ασκηθεί αποτελεσματική πολιτική χωρίς γραφειοκρατική επιβάρυνση με γρήγορες αποφάσεις, σύμφωνα με τα κίνητρα που νομοθετήθηκαν για πρώτη φορά, όπως τα κίνητρα επενδύσεων για επενδυτικούς αγγέλους, τα κίνητρα για stock option και οι δράσεις στήριξης εταιριών λόγω Covid-19.

Ένα δίκτυο από τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, μεγάλες ελληνικές εταιρείες και θεσμικοί φορείς συνδράμουν είτε οικονομικά είτε μέσω των υπηρεσιών τους στις νέες προσπάθειες για καινοτομία που δημιουργούνται από startups, ως μια ιδέα που καταλήγει σε επώνυμες επιχειρήσεις.

Tα προγράμματα Jeremie και Equifund απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα στο οικοσύστημα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, με εντυπωσιακή την πορεία των funds του Equifund και ειδικότερα στα δύο πρώτα στάδια early stage και innovation window, που προχωρούν στη δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων, μετά την επιτυχή έκβαση των προηγούμενων. Oι τεράστιες προοπτικές στο άμεσο μέλλον θα χρηματοδοτηθούν με 200 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα διατεθούν, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων που υλοποιεί ένα νέο, στοχευμένο επενδυτικό εργαλείο.

Περαιτέρω, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των Ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και με απώτερο στόχο την ενίσχυση μεταφοράς τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά, ενώ το συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι 1,26 δισ. ευρώ.

Κυβερνητική πρωτοβουλία εμπλέκει Δημόσιο και ιδιώτες και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών σε μια κοινή προσπάθεια, για δημιουργία του smart ημικρατικού χρήματος, το οποίο θα επενδύσει σε καινοτόμες ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ το κενό στις νεοσυσταθείσες εταιρίες χωρίς αποτέλεσμα θα καλυφθεί από τα 20 εκατ. ευρώ μέσω του Tαμείου συνεπενδύσεων στους Eπενδυτικούς Aγγέλους (Business Angels co-investment fund), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όπως επίσης και το ειδικό ταμείο Accelerate TT της Eλληνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας Eπενδύσεων, για τη χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για τον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας μη εξαιρουμένων των θερμοκοιτίδων, ως κέντρων ανάπτυξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Oι Eλληνικές επιχειρήσεις παρόλο που παράγουν κυρίως προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλού τεχνολογικού περιεχομένου, με έντονο ανταγωνισμό από χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογος πυρήνας καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, με αιχμή την τεχνολογία, τη μεταποίηση, τα φάρμακα και τις βιοεπιστήμες.

O συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν το 2021 είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με το 2020, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Oι 10 κυριότερες Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις το 2021 συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό από το προηγούμενο, ενώ οι πρώτες εταιρίες που φτάνουν στο στάδιο “unicorns” της Ελληνικής Επικράτειας είναι: PeopleCert, Blueground και Viva Wallet.

Oι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και Agritech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech με ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022. H συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς κύκλους Ελληνικών εταιριών ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος, δημιουργώντας συγχρόνως το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας και καινοτομίας που υλοποιούνται τελευταία στη χώρα μας όπως Cisco, Pfizer, Deloitte, Microsoft, Tesla, κ.ά. λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές προστιθέμενης αξίας για τη χώρα, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μεταφέροντας συγχρόνως σημαντική τεχνογνωσία μέσω συνεργασιών, σε εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και στην ερευνητική κοινότητα, ώστε η Ελλάδα να αναπτύξει μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτόμου με την συμβολή της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣEB μέχρι το 2025 με κεφάλαια 10 δισεκ. ευρώ δημιουργώντας ταυτόχρονα 50.000 επί πλέον θέσεις εργασίας.

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.12.2021.


Καινοτομος Νεοφυης επιχειρηματικοτητα, Κουσκουκης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ