Σήκωσαν καμπαναριό επάνω σε αρχαίο τάφο, τύμβου στην Μακεδονία!!!

Σήκωσαν καμπαναριό
επάνω σε αρχαίο τάφο,
τύμβου στην Μακεδονία!!!

Σε απάντηση της υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, ερώτησης (*) με αριθμό πρωτοκόλλου 1534/29.11.2021 με θέμα: «Ανακάλυψη αρχαίας πόλης στο Κιλκίς», διαβάζουμε τα εξής:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στην ευρύτερη περιοχή, και βόρεια, της Τ.Κ. Τούμπας του Δήμου Παιονίας, Π.Ε. Κιλκίς, διατηρούνται κατάλοιπα αρχαίας πόλης, η οποία βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια από την αρχαία Ευρωπό και 26 χλμ. ΒΑ της πρωτεύουσας του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου Πέλλας.

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, από την ανωτέρω αναφερθείσα πόλη είναι γνωστή η θέση της οικιστικής εγκατάστασης στη θέση “Σημάδι”. Νότια της θέσης αυτής, σε απόσταση 250 μ., αναπτύσσεται νεκροταφείο, από την οποία ξεχωρίζουν τρεις επιφανείς ταφικοί τύμβοι. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται περί τα 900 μ. βόρεια του σύγχρονου οικισμού της Τούμπας (τύμβος Ι και ΙΙ), ενώ ο τρίτος βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, πάνω στον οποίο στα τέλη του 19ου αι. ανεγέρθηκε το καμπαναριό του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου.

Τα ταφικά μνημεία ανήκουν σε νεκροταφείο της αριστοκρατικής τάξης της αρχαίας πόλης και η θέση τους σηματοδοτεί την πορεία κεντρικού αρχαίου δρόμου επικοινωνίας της με άλλες πόλεις (όπως την αρχαία Ευρωπό) και πολίσματα της ευρύτερης περιοχής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δημιουργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, υποδομές για την ανάδειξη του Μακεδονικού τάφου του τύμβου Ι, καθώς πραγματοποιήθηκαν βασικές εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του θαλάμου του, που είχε υποστεί βανδαλισμούς. Εγκρίθηκε μελέτη αποκατάστασης, ενώ πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή ιδιωτικών αγροτεμαχίων με εκτάσεις του δημοσίου, προκειμένου να ελευθερωθεί ιδιοκτησιακά ο χώρος. Το 2010 και 2011 εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι μελέτες για την αποκατάσταση και ανάδειξη των ταφικών τύμβων.

Τα έργα ανάδειξης των Τύμβων Ι και ΙΙ επανεκίνησαν το 2020, με την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη των ταφικών τύμβων (Τ Ι και Τ ΙΙ) της Τ.Κ. Τούμπας του Δήμου Παιονίας, Π.Ε. Κιλκίς» (κωδικός MIS 5060277) εντάχθηκε στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με προϋπολογισμό 420.000,00€ (αρ. 4072/24-07-2020 Απόφαση ένταξης) και διάρκεια υλοποίησης τους 28 μήνες. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και συνεχίζονται απρόσκοπτα έως και σήμερα.

Άμεσο στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί η ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας και ανάδειξης των δύο ταφικών τύμβων και του περιβάλλοντος χώρου τους».

Εσωτερική Διανομή:

1. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού

2. ΓΔΑΠΚ

3. ΕΦΑ Κιλκίς.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 22.12.2021, Α. Π.: 580098 (κρατήθηκε η ανορθογραφία της υπουργού). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.12.2021.

Για την ιστορία η ερώτηση (που κατετέθη στις 29.11.2021, αρ. πρωτ. 1534) ήταν η εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Κιλκίς, αρχαιότητες βρέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή τους, οι οποίες αποκαλύπτουν τα απομεινάρια μιας άγνωστης αρχαίας πόλης. Αυτή βρίσκεται στην περιοχή της αγροτικής κοινότητας Τούμπας και ανήκει στον Δήμο Παιονίας. Η τοποθεσία βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια της διάσημης αρχαίας πόλης της Ευρωπού, της γενέτειρας του ιδρυτή της θρυλικής δυναστείας των Σελευκιδών, Σέλευκου Α' Νικάτορα, στρατηγού του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε περιοχή στην οποία άκμασε η αρχαία Βοττιαία, στους ύστερους κλασικούς/πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 4ου - αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.). 250 μέτρα νότια της εν λόγω αρχαίας πόλης, σε μια αγροτική περιοχή γεμάτη με σιτάρια, ελιές και ροδόδεντρα, υπάρχουν δύο κυρίαρχοι τύμβοι, ενώ, ένας τρίτος βρίσκεται 900 μέτρα μακριά, μέσα στην σύγχρονη κοινότητα. Τα ταφικά αυτά μνημεία υποδηλώνουν νεκροταφείο της αριστοκρατικής τάξης, που ως φαίνεται, υπήρχε εντός ή πέριξ της περιμέτρου της εν λόγω αρχαίας πόλης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεσθε να κινηθείτε, το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνεχίσει η αρχαιολογική διερεύνηση στην προαναφερθείσα έκταση, επί της οποίας κείτονται οι ως άνω τύμβοι, ώστε να αποκαλυφθούν συμπληρωματικά στοιχεία, εκ των οποίων, ενδεχόμενα, θα αποκαλυφθεί, ποια είναι η άγνωστη αρχαία πόλη, η οποία ανακαλύφθηκε, πρόσφατα, στο Κιλκίς;».

Ερωτών ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

καμπαναριο αρχαιος ταφος, Μακεδονια υπουργος Πολιτισμου, Μενδωνη, ερωτηση αρχαια πολη Κιλκις Τουμπα Δημος Παιονιας, Ευρωπος αρχαιο μακεδονικο βασιλειο Πελλας, πελλα, παιονια, Εφορεια Αρχαιοτητων Κιλκις, θεση Σημαδι νεκροταφειο, επιφανης ταφικος τυμβος Τουμπας τυμβοι 19ος αιωνας ανεγερση μεταβυζαντινος ναος Αγιου Αθανασιου ταφικα μνημεια αριστοκρατια δρομος πολισμα 2000 μακεδονικοι ταφοι θαλαμος βανδαλισμος 2010 2011 Υπουργειο Πολιτισμου ταφικοι τυμβοι 2020, αρχαιοτητες δυναστεια Σελευκιδων, Σελευκος Α Νικατορας, στρατηγος στρατος Μεγας Αλεξανδρος, Βοττιαια, κλασικα ελληνιστικα χρονια 4ος 3ος αιωνας πΧ σιταρι, ελια ροδοδεντρο, νεκροπολη, αριστοκρατικη ταξη αρχαιολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ