Ο Ναύσταθμος Σαλαμίνος ΔΕΝ επιτρέπει την επίσκεψη στον αρχαίο ναό της Αθηνάς, που βρίσκεται εντός των ορίων του!!!

Ο Ναύσταθμος Σαλαμίνος
ΔΕΝ επιτρέπει την επίσκεψη
στον αρχαίο ναό της Αθηνάς,
που βρίσκεται
εντός των ορίων του!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η εφημερίδα Σαλαμινίων Βήμα στις 14 Οκτωβρίου 2020 εζήτησε επισήμως άδεια να εισόδου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να επισκεφθεί το αρχαίο ιερό των Ελλήνων, αφιερωμένο στην θεά Αθηνά, και το οποίο δυστυχώς, κακώς και παρανόμως, ευρίσκεται εντός των ορίων του Ναυστάθμου. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί τρόπος απρόσκοπτης επισκέψεώς του, ή έσω συνοδεία ναυτών ή αξιωματικών του Ναυστάθμου. Αλλιώς συντελείται το αδίκημα της γενοκτονίας.

Η επιστολή έλεγε:

«Κύριοι,

Κοντά στο τέρμα της βόρειας περίφραξης του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, σε ορεινή και απόκρημνη τοποθεσία, κοντά στον οικισμό Μπατσί, βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην θεά Αθηνά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΕΔΩ.

Επειδή ο ναός ευρίσκεται εντός του χώρου του Ναυστάθμου δεν είναι επισκέψιμος από το κοινό.

Η δικτυακή εφημερίδα μας ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ, ευαίσθητη ούσα στην ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς μας, θερμά παρακαλεί να μας δοθεί η άδεια εισόδου στον Ναύσταθμο επι σκοπώ την πρόσβαση στα ερείπια του αρχαίου ναού και την φωτογραφική καταγραφή του.

Σε ενδεχόμενη θετική, όπως ελπίζουμε, απάντησή σας οι άδειες εισόδου θα εκδοθούν στα ονόματα των συνεργατών μας: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ και ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ, οι οποίοι και θα επιδείξουν τις πολιτικές ταυτότητές τους αλλά και τις ταυτότητες διαπίστευσης απο το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ όπου αυτά τους ζητηθούν.

Οίκοθεν νοείται πως θα συνοδέψει τους συνεργάτες μας στέλεχος του Ναυστάθμου, ωστε να επιβλέψει την αυστηρά καθορισμένη πορεία προς τον αρχαίο ναό.

Επίσης εννοείται πως το φωτογραφικό υλικό που θα συλλέξουμε θα είναι στην διάθεση των αρμοδίων, άμα τη επιστροφή μας, ώστε να μας δοθεί η έγκριση δημοσιοποίησής τους, ώστε να αποφευχθεί δημοσιοποίηση διαβαθμισμένου υλικού και τοποθεσίας.

Ήδη αρχές του έτους κάναμε αντίστοιχη παρουσίαση υπό τους όρους που αναφέρθηκαν ανωτέρω, για το νησί του Αγίου Γεωργίου (στην περιοχή του Ναυστάθμου) και τα ερείπια του πρώην λοιμοκαθαρτηρίου, το οποίο ενδεικτικά μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Πάντα με σεβασμό στην ασφάλεια του Ναυτικού μας, παρακαλούμε να μας δοθεί η άδεια πρόσβασης όπως περιγράφεται στην παρούσα επιστολή.

Αναμένοντας την απάντησή σας,

Με Εκτίμηση

Φίλιππος Καρακώστας - Μάνος Κιλημάντζος

ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ».

 

Η απάντηση ήρθε στις 2 Νοεμβρίου 2020:

«ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ/ΤΔΣ/ΓΡΚΔ

Κύριε Κιλημάντζο,

Σας γνωρίζουμε, σε συνέχεια σχετικού σας αιτήματος που αφορά στην επίσκεψη σε ερείπια αρχαίου ναού εντός του Ναυστάθμου Σαλαμίνος ότι, το ΥΠΕΘΑ εξέτασε το αίτημά σας και απεφάνθη πως δε δύναται να το ικανοποιήσει.

Γραφείο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων

ΤΠΔΜΔΣΣΚ/ΔΙΣΤΥ/ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ».

Πότε θα καταλάβει ο κάθε διοικητής στρατοπέδου ή όποιου άλλου χώρου πως παρατύπως «κατέχει» το στρατόπεδό του αρχαιολογικό χώρο – και μάλιστα έναν αρχαίο ναό, όπως της θεάς Αθηνάς, και δη της ιεράς νήσου Σαλαμίνος; (Την «κατάρα της Αθηνάς» του λόρδου Βύρωνος την θυμάστε;)… Στον οποίο μάλιστα ΔΕΝ επιτρέπει την πρόσβαση σε πολίτες;.. 

Τα περί ασφαλείας του χώρου πάνε πλέον περίπατο, αφού αν μπει κανείς στο Google Earth τα βλέπει όλα με κάθε λεπτομέρεια…

Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι χώροι που κάποιοι διοικητές / αξιωματούχοι / δημόσιοι υπάλληλοι / (έως και) ιδιώτες, νομίζουν ότι τους ανήκουν...

Ερωτώ: Πόσο ηθικό και νόμιμο είναι

- να παρεμποδίζεται,

- να αρνείται

- ή/και να απαγορεύεται

η πρόσβαση πολιτών στους αρχαιολογικούς χώρους των προγόνων τους;

Θα επανέλθω…

(Υπάρχει και άλλος αρχαιολογικός χώρος εντός του Ναυστάθμου)...

Μέχρι τότε, ας φροντίσουν οι διοικούντες τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος να υπάρχει διαθέσιμος ναύτης ή αξιωματικός εις εκάστην ζήτηση αδείας επισκέψεως στον αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ο Ναύσταθμος «κρατεί» μακριά από την γνώση των Ελλήνων…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.12.2021.

Ναυσταθμος Σαλαμινος, αρχαιος ναος θεας Αθηνας, εφημεριδα Σαλαμινιων Βημα 2020 Ναυσταθμος Σαλαμινας, νησι Αγιου Γεωργιου, νησακι νησιδιο μικρονησι Αγιος Γεωργιος, αρχαιο ιερο Ελληνων, θεα Αθηνα, γενοκτονια, Σαλαμινα, Σαλαμις, οικισμος Μπατσι, ερειπια αρχαιος ναος θεα Αθηνα, αρχαιοι ναοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ