Ο Τρωικός πόλεμος έγινε πριν 5.000 χρόνια τουλάχιστον, βάσει ευρημάτων στην αρχαία Τενέα Κορινθίας

Ο Τρωικός πόλεμος
έγινε πριν 5.000 χρόνια
τουλάχιστον,
βάσει ευρημάτων
στην αρχαία Τενέα Κορινθίας

Στους χώρους του λουτρού επικεντρώθηκαν οι εργασίες της φετινής συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαίας Τενέας», υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρ. Έλενας Κόρκα και με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα ευρήματα του προγράμματος τεκμηριώνουν την οργανωμένη κατοίκηση στην περιοχή της Τενέας από την 3η χιλιετία.

…………………..............................................

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

- Οι πρώτοι κάτοικοι της Τενέας ήσαν Τρώες αιχμάλωτοι (ίσως εκ Τενέδου), στους οποίους ο Αγαμέμνων έφερε στην επικράτειά του και τους επέτρεψε να κτίσουν μια νέα πόλη. Εάν η Τενέα έχει κατοίκηση ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. αυτό σημαίνει πως ένας από τους Τρωικούς πολέμους - αυτός με τον Αγαμέμνονα - έγινε πριν από 5.000 χρόνια τουλάχιστον. Διότι πόλεμοι για την κατάκτηση της Τροίας έγιναν πολλοί και επί πολλές χιλιετίες...

- Επίσης, σύμφωνα με τον Βιργίλιο, η Τενέα και η Ρώμη ήταν οι δύο πόλεις που ιδρύθηκαν από Τρώες φυγάδες μετά τον Τρωικό πόλεμο. Και επειδή οι Τρώες είναι ελληνικό φύλο, ενισχύεται αυτό που έχω γράψει πολλάκις, πως η Ρώμη είναι ελληνικό ίδρυμα. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το και ΕΔΩ.

- Στην Τενέα υπήρχε ιερό της θεάς των τοκετών Ειλειθυΐας (Παυσανίας) και ιερό υπέρ Απόλλωνος (Στράβων).

- Σημειώνω πως στην Τενέα έχει βρεθεί το περίφημο άγαλμα κούρου του 6ου αιώνα π.Χ., που εκλάπη και ευρίσκεται στο μουσείο του… Μονάχου Βαυαρίας Γερμανίας! Πότε θα επαναπατρισθεί; Γι' αυτό έχει κάτι να πει το υπουργείο Πολιτισμού;

…………………………………………..

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΕΝΕΑ, ΕΔΩ.

Η ποιότητα, καθώς και η ποσότητα των ευρημάτων υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου οικισμού την περίοδο αυτή, τοποθετώντας για πρώτη φορά την Τενέα στο χάρτη των πρωτοελλαδικών οικισμών της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Σκοπός της φετινής έρευνας ήταν η ολοκλήρωση της ανασκαφής των επιμέρους χώρων του ρωμαϊκού λουτρού, που ανασκάφηκε το 2019 και το 2020, και αφετέρου η διερεύνηση πιθανής επέκτασης των χώρων εμπορικής δραστηριότητας που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, πίσω από την αψίδα του δυτικού caldarium αποκαλύφθηκαν οι βεσπασιανές των λουτρών. Εντοπίστηκαν υπερυψωμένο δάπεδο από πήλινες πλάκες και κτιστοί αγωγοί επενδυμένοι με πήλινες πλάκες και κεράμους, που εξυπηρετούσαν στην απορροή των λυμάτων. Στο χώρο βρέθηκαν οκτώ νομίσματα, εκ των οποίων το ένα χρονολογείται στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. με αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και τα υπόλοιπα στα τέλη 4ου αι. μ.Χ. με αρχές 5ου αι. μ.Χ., καθώς και ευρήματα ρωμαϊκών χρόνων, όπως χάλκινο δαχτυλίδι, οστέινη περόνη, λύχνοι και μαρμάρινος κιονίσκος.

Εν συνεχεία, βόρεια των θερμών δωματίων ανασκάφηκε το τρίτο praefurnium των λουτρών και οι χώροι που εξυπηρετούσαν στην αποθήκευση υλικών-ξυλείας για τη λειτουργεία του. Εντός των τομών αυτών, μεταξύ άλλων ευρημάτων των ρωμαϊκών χρόνων, βρέθηκαν καταπεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη αρχαϊκής περιόδου, ένας ηγεμόνας καλυπτήρας και μια επιζωγραφισμένη σίμη με πλοχμοειδή διακόσμηση (Εικ.2), στοιχεία που πιθανώς προέρχονται από κτίριο ίδιας χρονολογικής με αυτά περιόδου, το οποίο πιθανολογείται ότι βρίσκεται στην εγγύτητα του μνημείου και του οποίου έχουν εντοπιστεί σε προγενέστερες ανασκαφικές περιόδους σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη.

Με την αποπεράτωση των ανασκαφικών εργασιών στις ανωτέρω τομές ολοκληρώθηκε η ανασκαφή του κυρίως σώματος του λουτρού. Στο μνημείο συνολικής έκτασης περίπου 800 τ.μ. περιλαμβάνονται τρία θερμά δωμάτια (caldaria) με αψιδωτές απολήξεις, που διαθέτουν μικρές πισίνες (alvei) στο εσωτερικό τους, υποδαπέδια και εντοίχια θέρμανση και τρία praefurnia, δύο δωμάτια κρύου και χλιαρού λουτρού, εκ των οποίων το ένα είναι η piscina frigida, χώροι απόδυσης και ποδολουτήρες, βεσπασιανές, τριμερής δεξαμενή φίλτρανσης νερού, δεξαμενή περισυλλογής βρόχινων υδάτων, υδατόπυργος και χώροι αποθήκευσης καύσιμης ύλης. Τα δημόσιου χαρακτήρα λουτρά της Τενέας φαίνεται πως θεμελιώθηκαν λίγο πριν τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. και στη συνέχεια ακολούθησαν δύο νέες οικοδομικές φάσεις, μία στον 4ο αι. μ.Χ. και μία στον 5ο αι. μ.Χ., κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις, επισκευές και επεκτάσεις.

Ανατολικά του λουτρού συνεχίστηκε η διερεύνηση των χώρων εμπορικής δραστηριότητας με τη διάνοιξη νέων τομών. Διαπιστώθηκε πως επεκτείνονται τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια, δημιουργώντας οικοδομικές νησίδες που οριοθετούνται από οδούς και παρόδους. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν σε παράταξη, στον άξονα ΝΔ προς ΒΑ, έξι νέα δωμάτια, που φαίνεται ότι έφεραν στέγαση, διαστάσεων κατά μέσο όρο 7μ. x 5μ. με μεσοτοιχίες και θυραία ανοίγματα. Η ανασκαφή των παραπάνω χώρων βοήθησε σημαντικά στην χαρτογράφηση του αστικού ιστού της πόλης, ο οποίος διαμορφώνεται διαρκώς με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν αντικείμενα εμπορικής δραστηριότητας, (κεραμική ρωμαϊκής περιόδου χρηστικών αγγείων, γυάλινα και κεραμικά αγγεία κοσμετολογίας, περόνες, λύχνοι κ.α.) (Εικ.3), λάκκοι αποθήκευσης προϊόντων και 179 νομίσματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. μέχρι τα μέσα του 6ου αι. μ.Χ. (Εικ. 5) Η συνέχεια της ανασκαφής στο δωμάτιο, όπου εντοπίστηκαν το 2020 ο θησαυρός των 30 χρυσών νομισμάτων των αυτοκρατόρων Μαρκιανού, Ιουστίνου Α΄ και Ιουστινιανού, απέδωσε πάνω από 120 νέα νομίσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νομισμάτων σε 202, γεγονός που υποδηλώνει την έντονη οικονομική δραστηριότητα που συντελούνταν στο συγκεκριμένο χώρο. Στο ίδιο δωμάτιο, σε χαμηλότερο βάθος αποκαλύφθηκε πρωιμότερο κτίριο των ύστερων ελληνιστικών χρόνων, με κατεύθυνση Β/Ν. Το κτίριο φαίνεται να επεκτείνεται και πέραν των ορίων του ανεσκαμμένου χώρου και θα ερευνηθεί περαιτέρω την επόμενη ανασκαφική περίοδο. Επιπλέον, ανασκάφηκαν δύο νέα κτίρια πιο βόρεια και πιο νότια των ανωτέρω χώρων εμπορικής δραστηριότητας, παρόμοιας με αυτά τυπολογίας και στον ίδιο με αυτά άξονα, υποδηλώνοντας την επέκταση της πόλης και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στα ευρήματα των συγκεκριμένων χώρων ξεχωρίζει ένας σφραγιδόλιθος από καρνεόλη όπου εικονίζεται προτομή νεαρού άνδρα (Εικ.4).

Τέλος, βόρεια του λουτρού αποκαλύφθηκαν τρία φρεατοειδή ασβεστοκάμινα με το στόμιο τροφοδοσίας τους. Στο εσωτερικό και εξωτερικό τους βρέθηκε σωρεία σφηνών ψαμμιτικού πετρώματος. Η κεραμική στο στρώμα των καμίνων χρονολογείται κυρίως στους ρωμαϊκούς χρόνους, δίχως ωστόσο αυτό να μας επιτρέπει με σαφήνεια να προσδιορίσουμε την ακριβή χρονολόγηση των κατασκευών λόγω αναμοχλεύσεων. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε μια ακέραιη κωνική οινοχόη του τέλους του 7ου αι. π.Χ. και ένα τμήμα πήλινου ειδωλίου όρθιας γυναικείας μορφής κλασικών χρόνων (Εικ.4). Το στρώμα καύσης που εντοπίζεται στον χώρο των ασβεστοκαμίνων, επεκτείνεται και βόρεια αυτών με διαστάσεις 1.20μ. x 1.13μ. και πάχος 0.30μ.

 

Η σπουδαιότερη ανακάλυψη της φετινής ανασκαφικής περιόδου, που προσθέτει νέα δεδομένα αναφορικά με την κατοίκηση στην περιοχή της Τενέας, είναι η ανασκαφή ενός κτιστού προϊστορικού (Πρώιμης Εποχής Χαλκού) αποθέτη. Εντοπίστηκε βόρεια του λουτρικού συγκροτήματος σε απόσταση 45μ. και σε βάθος περίπου 2μ. από την επιφάνεια του εδάφους. Έφερε επικάλυψη από στρώμα αργών λίθων και σωρεία κεραμικής πάχους περίπου 2μ. Τα εσωτερικά τοιχώματα της εν λόγω κατασκευής αποτελούνται από ομοιόμορφο και ιδιαίτερα επιμελημένο χτίσιμο από αργούς λίθους μεγάλου μεγέθους και στο ανώτερο τμήμα της διαμορφώνονται επάλληλα επίπεδα σπειροειδούς μορφής, που πιθανότατα εξυπηρετούσαν την κάθοδο και την άνοδο στο εσωτερικό της. Το σχήμα του αποθέτη είναι ελλειψοειδές με διαστάσεις αξόνων 3,30μ. x 3,10μ. και το βάθος του κάτω από το στρώμα επικάλυψης φτάνει στα 6.80μ. Ο αποθέτης στενεύει σταδιακά έως το τέρμα του, φτάνοντας να έχει τελικές διαστάσεις αξόνων 0.60μ. x 0,45μ. και εσωτερικό ύψος 4.80μ. (Εικ.6).

Τα ευρήματα από το στρώμα επικάλυψης αλλά και το εσωτερικό του αποθέτη είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Από αυτά ξεχωρίζουν ειδώλια κριαριών (Εικ.7), βάσεις αποθηκευτικών αγγείων με αποτύπωμα ψάθας και μία βάση με αποτύπωμα φύλλων (Εικ.8), τμήματα από πήλινες εστίες με εγχάρακτη διακόσμηση (Εικ.8), τμήματα πιθανόν από φορητές πήλινες τράπεζες προσφορών με σπειροειδή και εγχάρακτη διακόσμηση (Εικ.8), πόδια τριποδικών αγγείων και κρατευτών, πρόχοι (Εικ.9), πολυάριθμα θραύσματα ανοιχτών αγγείων, φιάλες με μαύρο και ερυθρό επίχρισμα, φιάλες με πόδι και φιάλες με δακτυλιόσχημη ή επίπεδη βάση, κομβιόσχημες λαβές από πίθους, καθώς και σωληνωτές από μεγάλα ανοιχτά αγγεία (Εικ.9). Λαβές με έκκρουστη και εγχάρακτη διακόσμηση και τμήματα πίθων με ανάγλυφη σχοινοειδή διακόσμηση (Εικ.10). Επιπλέον, ήλθαν στο φως τμήματα από κύμβες (σαλτσιέρες), αρύταινες, πινάκια και τμήμα λίθινου σκεύους (Εικ.10). Σημαντικός είναι και ο εντοπισμός μεγάλης ποσότητας σφονδυλιών, καθώς και πυρήνων, λεπίδων και απολεπισμάτων από οψιανό, καθώς και λειασμένων εργαλείων (Εικ.11).

Το πρόγραμμα, υπό τη Διεύθυνση της Δρ. Ε. Κόρκα, υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα, αρχαιολόγων με υπεύθυνη την κ. Π. Ευαγγέλογλου, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κορινθίας, νομισματολόγων με υπεύθυνο τον Δρ. Κ. Λαγό, ανθρωπολόγων με υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. κ. Χρ. Παπαγεωργοπούλου, τοπογράφων με υπεύθυνο τον καθηγητή αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών του Ε.Μ.Π. κ. Α. Γεωργόπουλο και γεωλόγων με υπεύθυνο καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Γρ. Τσόκα. Στο πλαίσιο των παραπάνω συνεργασιών εφαρμόστηκαν σύγχρονες μέθοδοι φωτογραμμετρικής αποτύπωσης, τρισδιάστατης απεικόνισης χώρων, αντικειμένων, και ανθρωπολογικού υλικού, καθώς και γεωφυσικές διασκοπήσεις. Για μια ακόμη χρονιά συμμετείχαν φοιτητές από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας με υπεύθυνους τομεάρχες τους αρχαιολόγους Π. Βλάχου, Μ. Ιωάννου, Π. Παναϊλίδη, Μ. Σύρρου, Ι. Χρηστίδη, Κ. Ψύχα, τους αρχιτέκτονες Δ. Μπάρτζη, και Α. Αντωνίου, τους τοπογράφους Α. Αναστασίου, Ε. Κούτρο, Ε. Συρόκου, και τη συντηρήτρια Β. Παπαρίδου.

Η ανασκαφική ομάδα ευχαριστεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Κορινθίων, την εταιρεία Χρ. Τσαούση και MYTILINEOS χάρις στους οποίους πραγματοποιείται η έρευνα. Επίσης, το σωματείο «Φίλοι Αρχαίας Τενέας» και τους κατοίκους του Χιλιομοδίου, οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο, καθώς και τους κ.κ. Τάκη, Ταγαρά, Μπίτζιου, Χασικίδη, Γιαννόπουλο και Μεζίνη, που παραχώρησαν τα αγροτεμάχιά τους για τη διεξαγωγή της έρευνας, και τους Μανούσο και Μαρία Μανουσάκη, Θωμά Αθανασάκο και Παναγιώτα Βουρβοπούλου για τη φιλοξενία των τομεαρχών και συνεργατών-ερευνητών. Η ομάδα ευχαριστεί επίσης, τη ΔΙΠΚΑ και ΕΦΑ Κορινθίας καθώς και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων, την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και το Νομισματικό Μουσείο για την υποστήριξή τους.​

…………………..............................................

ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. Λεκάκη:

Πότε θα γίνει στο Χιλιομόδι ένα (μικρό έστω) Αρχαιολογικό Μουσείο, παράρτημα αυτού της Κορίνθου, να εκτεθούν όλα αυτά και να αναδειχθεί η αξία της περιοχής;

.........................................

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 28.12.2021 (κρατήθηκε η ανορθογραφία της ανακοινώσεως του υπ. Πολιτισμού). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.12.021

5.000 χρονια πριν, αρχαια Τενεα Κορινθιας, σαλτσιερα, κτιστος προιστορικος αποθετης, αρχαιο δημοσιο λουτρο, σφραγιδολιθος, οινοχοη, λουτρο Χιλιομοδι Κορινθια Κορκα Υπουργειο Πολιτισμου οργανωμενη κατοικηση 3η χιλιετια πΧ οικισμοι πρωτοελλαδικος οικισμος Πελοποννησος ανασκαφη ρωμαικο 2019 2020, εμποριο αψιδα caldarium βεσπασιανες βεσπασιανη βεσπασιανος τουαλετα, τουαλεττα λουτρα πηλινη πλακα αγωγος επενδυμενος κεραμος, απορροη λυματα νομισματα, 2ος αιωνας μΧ 3ος 4ος 5ος ευρηματα ρωμαικα χρονια χαλκινο δαχτυλιδι, οστεινη περονη, λυχνοι μαρμαρινος κιονισκος, δακτυλιδι, θερμες δωματιο ανασκαφη praefurnium αποθηκη ξυλεια ευρημα αρχιτεκτονικα μελη αρχαικη περιοδος, ηγεμονας καλυπτηρας επιζωγραφισμενη σιμη πλοχμοειδης διακοσμηση κτηριο μνημειο ανασκαφές αρχιτεκτονικη θερμα δωματια caldaria αψιδωτη αποληξη πισινα αλβει alvei υποδαπεδια εντοιχια θερμανση praefurnia, κρυο χλιαρο piscina frigida, αποδυσητηριο ποδολουτηρας, τριμερης δεξαμενη φιλτρανσης νερου, φιλτρο, δεξαμενες περισυλλογης βροχινων υδατων, υδατοπυργος καυσιμη υλη μεσοτοιχια θυραιο ανοιγμα αστικος ιστος αντικειμενα κεραμικη χρηστικο αγγειο γυαλινα και κεραμικα αγγεια κοσμετολογια, περονη, λυχνος λακκος αποθηκευσης προιοντα νομισμα 6ος θησαυρος χρυσο νομισματα αυτοκρατορες Μαρκιανος, Ιουστινος Α, Ιουστινιανος, οικονομια υστερα ελληνιστικα χρονια σφραγιδολιθος καρνεολης προτομη νεαρος ανδρας φρεατοειδες ασβεστοκαμινο σφηνα ψαμμιτης πετρωμα κεραμεικη καμινι κωνικη οινοχοη 7ος πΧ πηλινο ειδωλιο ορθια γυναικεια μορφη γυναικα κλασσικα χρονια καυση προιστορια Πρωιμη Εποχη Χαλκου αποθετης λουτρικο συγκροτημα αργος λιθος χτισιμο σπειρα ελλειψοειδες ειδωλια κριαρι κριος βαση αποθηκευτικο αγγειο αποτυπωμα ψαθα φυλλο πηλινη εστια εγχαρακτη διακοσμηση φορητη πηλινη τραπεζα προσφορων προσφορα σπειροειδης ποδια ποδι, τριποδικο κρατευτης, προχους θραυσμα ανοιχτο φιαλη μαυρο ερυθρο επιχρισμα, φιαλες δακτυλιοσχημη επιπεδη βαση, κομβιοσχημη λαβη πιθος, σωληνωτης εκκρουστη αναγλυφη σχοινοειδης κυμβες κυμβη σαλτσιερες, αρυταινα, πινακιο λιθινος σκευος σφονδυλι πυρηνα, λεπιδα απολεπισμα οψιανος, οψιδιανος λειασμενο εργαλειο, Τενεατες Τρωες αιχμαλωτος Τενεδος Αγαμεμνων Τρωικος πολεμος Βιργιλιος, Ρωμη Τροια φυγαδες ελληνικο φυλο, ιδρυμα, ιερο θεα τοκετος μαια Ειλειθυια Παυσανιας ιερον Απολλωνος απολλωνα, απολλων, θεος απολλωνας Στραβων αγαλμα κουρος 6ος πΧ κλοπη αρχαιολογικό μουσειο Μοναχο Βαυαριας Γερμανιας, Βαυαρια Γερμανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ