Στην Πέτρα λάτρευαν τρεις θεές!

Στην Πέτρα λάτρευαν τρεις θεές!

Οι ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ έμειναν έκπληκτοι από τα στοιχεία που προέκυψαν για την λατρεία γυναικείων θεοτήτων στην αρχαία πόλη της Πέτρας, πολύ πριν από την εισαγωγή του ισλάμ σε αυτήν.

Η Πέτρα ήταν κάποτε ένας από τους πιο κρίσιμους πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς κόμβους της Μέσης Ανατολής. Αρχικά ιδρύθηκε ως εμπορικός σταθμός. Λέγεται από τους εντοπίους Ναβαταίους / Nabateans. Η κυριαρχία της εκτεινόταν σε εκτάσεις που σήμερα κατέχουν η Ιορδανία και το Ισραήλ. Συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο και η πόλις έγινε ζηλευτή.

Οι Ρωμαίοι εισέβαλαν το 106 μ.Χ. Αλλά ένας σεισμός κατέστρεψε δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλεως. Από αυτό το σημείο και μετά, η Πέτρα παρήκμασε σημαντικά και δεν έφτασε ποτέ στο αρχαίο μεγαλείο της.

Ξανα-ανακαλύφθηκε από τον Ελβετό ταξειδιώτη Johann Ludwig Burckhardt στις αρχές του 19ου αιώνα... Από τότε αρχαιολόγοι και ακαδημαϊκοί έχουν συρρεύσει στην «μητρόπολη της ερήμου», αποκαλύπτοντας μυριάδες μυστικά της... Ένα από αυτά, ήταν η ανακάλυψη της θρησκευτικής λατρείας της, χαραγμένη σε μια σειρά αρχαίων λίθων, η οποία εξερευνήθηκε από το ντοκιμαντέρ του Smithsonian Channel, «Sacred sites: Petra».

Ελάτρευαν λοιπόν τρεις γυναικείες θεότητες:

- την Allat (θεά),

- την Al-'Uzza (η ισχυρή) και

- την Manat (θεά της μοίρας)

και τις τιμούσαν στα μεγάλα ιερά και τους ναούς τους.

Ο δρ. Γκλεν Κόρμπετ, από το Αμερικανικό Κέντρο Ανατολικών Ερευνών στην Ιορδανία, είπε: «Ελάτρευαν ιδία την θεά Al-'Uzza, η οποία ονομάζεται απλώς “η πιο ισχυρή”».

ΠΗΓΗ: J. Day «Archaeologists stunned by worship of female god in Petra 'long before Islam'», Express, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.12.2021.


Πετρα ιορδανιας λατρεια τρεις θεες, θεαινες, γυναικεια θεοτητα αρχαια πολη ισλαμ Μεση Ανατολη Ναβαταιοι Nabateans Ιορδανια Ισραηλ εβραιοι Ρωμαιοι 106 μΧ σεισμος Ελβετος ταξειδιωτης Μπουρκαντ Johann Ludwig Burckhardt 19ος αιωνας αρχαιολογοι μητροπολη της ερημου, ερημος, μυστικα θρησκεια αρχαιος λιθος Smithsonian Channel, Sacred sites: Petra, γυναικα Αλλατ αλατ λατ Allat θεα, Al-'Uzza ισχυρη μανατ σμιθσονιαν Manat θεα της μοιρας μοιρα ιερον ναος aluzza αλουζα ουζα ισχυροτερη female god Islam
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ