Αρχαία επιγραφή στα ελληνικά, απαγορεύει την είσοδο σε εβραϊκό ναό της Ιερουσαλήμ, με ποινή θανάτου!

Αρχαία επιγραφή στα ελληνικά,
απαγορεύει την είσοδο
σε εβραϊκό ναό
της Ιερουσαλήμ,
με ποινή θανάτου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτή η αποσπασματική πινακίδα φέρει μια προειδοποίηση, γραμμένη στα ελληνικά, το πλήρες κείμενο της οποίας λέει:

«Κανένας ξένος δεν επιτρέπεται να εισέλθει στον προαύλιο χώρο και στο κιγκλίδωμα γύρω από το ιερό. Όποιος συλληφθεί θα κατηγορηθεί μετέπειτα εις θάνατον».

Είναι μία από τις πολλές παρόμοιες πινακίδες – σήματα, που τοποθετήθηκαν στα σύνορα γύρω από τον Ναό της Ιερουσαλήμ, οι οποίες χώριζαν εκείνες τις περιοχές που επιτρέπονταν σε όλους από την «ιερή» περιοχή, στην οποία επιτρέπονταν μόνον οι εβραίοι.

Το θραύσμα (49 Χ 31 Χ 27 εκατ.) αυτό, από ασβεστόλιθο, είναι ένα από τα λίγα κατάλοιπα από τον περίβολο του Δεύτερου Ναού. Ανήκει στην λεγομένη Ηρώδειο περίοδο, του 1ου αιώνα π.Χ.

Όπως λέει ο εβραίος ιστορικός Φλ. Ιώσηπος «σε αυτό το κιγκλίδωμα στήνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα πλάκες, που προειδοποιούσαν, άλλες με ελληνικά, άλλες με λατινικούς χαρακτήρες, για τον νόμο της κάθαρσης, για να μην επιτρεπόταν σε κανέναν ξένο να εισέλθει στον ιερό τόπο…» (Flavius Josephus, «Jewish War», V, v, 2).

ΠΗΓΗ: Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, ΙΑΑ, 1936-989.

Αρχαια επιγραφη ελληνικα, απαγορευση εισοδου εβραικος ναος Ιερουσαλημ, πινακιδα προειδοποιηση, ελληνικη, ξενος προαυλιος χωρος κιγκλιδωμα ιερο συλληψη κατηγορια εις θανατον πινακιδες – σημα ιερη περιοχη εβραιοι, θραυσμα ασβεστολιθος, περιβολος Δευτερος Ναος Ηρωδης 1ος αιωνας πΧ εβραιος ιστορικος Ιωσηπος πλακα, λατινικα νομος καθαρση ιερος τοπος Flavius Josephus, Εβραικος Πολεμος» / Jewish War, Ισραηλ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ