ΜΕΛΙΒΟΙΑ: Κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με ζώνες προστασίας απαγόρευσης της δόμησης (Ζώνη Α), αλλά όλη η έκταση είναι… ιδιωτική και καλλιεργούμενη!!!

ΜΕΛΙΒΟΙΑ:
Κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος
με ζώνες προστασίας
απαγόρευσης της δόμησης
(Ζώνη Α),
αλλά όλη η έκταση είναι…
ιδιωτική και καλλιεργούμενη!!!

Στην απάντηση στην με αριθμό πρωτοκόλλου 1867/14.12.2021 Ερώτηση που έγινε προς την υπουργό Πολιτισμού στην Βουλή με θέμα: «Νέα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μελιβοίας στην Λάρισα», διαβάζουμε τα εξής (έχει διατηρηθεί η ανορθογραφία της υπουργού):

«Ο αρχαιολογικός χώρος της Μελίβοιας στη θέση «Κάστρο» στην περιοχή Σκιαθάς Αγιοκάμπου [1], είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με ζώνες προστασίας απαγόρευσης της δόμησης (Ζώνη Α) ή υπό όρους δόμηση (Ζώνη Β’) σύμφωνα με τις αποφάσεις:

Υ.Α. Α1/Φ15/50530/1078/3-8-1979 (Β' 814),

Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ15/55843/2191/π.ε./17-1-1989 (Β' 60),

Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ15/6147/311/11-11-1991 (Β' 981),

Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ15/6147/311/11-11-1991 (Β'45).

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ο τειχισμένος χώρος της αρχαίας Μελιβοίας ανέρχεται σε 60 στρέμματα και τα αρχαία κτίσματα διακρίνονται στην πυκνή βλάστηση. Η ευρείας έκτασης ανασκαφή και ανάδειξη στην οποία προβαίνει η Εφορεία τα τελευταία έτη, προσκρούει σε αντικειμενικές δυσκολίες, καθόσον όλη η έκταση είναι ιδιωτική και κατά μεγάλο μέρος καλλιεργούμενη με ελαιόδενδρα. Ωστόσο, υπάρχει η βούληση της εκπόνησης σχεδίου δράσης, σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς[1], ο οποίος έχει εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα συνεργασίας με επιστημονικά ιδρύματα.

Το πρόσφατα ανευρεθέν σημαντικό αρχαίο κτήριο αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενώ στο πρόγραμμα δράσης του 2022 του ΥΠΠΟΑ εντάχθηκε έργο για την εκπόνηση μελετών και εκτέλεση έργου αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου.

Η σημασία που αρχαιολογικού χώρου της Μελίβοιας φαίνεται, επίσης, από το γεγονός ότι στα εκθέματα του μεγάλου Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας έχουν συμπεριληφθεί αρχαιότητες της περιοχής, ενώ το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας προβαίνει σε και ανακοινώσεις για τα ευρήματα της περιοχής σε επιστημονικά συνέδρια»

Την απάντηση έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ 27.12.2021, Α. Π.: 609087. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.12.2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΛΙΒΟΙΑ, ΕΔΩ.

Για την ιστορία, η ερώτησις ήταν η εξής:

«Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Λάρισας, στον αρχαιολογικό χώρο του Κάτω Πολυδενδρίου στην περιοχή τους εντοπίστηκαν, πρόσφατα, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κατά την ανασκαφική έρευνα, τα οποία καταδεικνύουν την ύπαρξη της αρχαίας Μελίβοιας. Τα μέχρι τώρα ανασκαφικά ευρήματα, από την δεκαετία του ‘90, δείχνουν την παρουσία ιερού των ελληνιστικών χρόνων (3ος - 2ος αι. π.Χ.), κατασκευασμένου από πωρόλιθο και ντόπιο λίθο. Επιπρόσθετα, εντοπίσθηκε τμήμα του επιστυλίου του με πέντε κιονόκρανα δωρικού ρυθμού. Τα σημαντικότερα, δε, αρχαιολογικά ευρήματα είναι οι πρόσφατες ευρεθείσες ενσφράγιστες κεραμίδες με ονόματα ιδιοκτητών κεραμικών εργαστηρίων, καθώς και μια κεραμίδα με την επιγραφή «ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ». Συνεπώς, η ευρεθείσα κεραμίδα υποδηλώνει περίτρανα ότι η θέση «Σκιαθάς», του Κάτω Πολυδενδρίου, της Λάρισας, ταυτίζεται με την αρχαία πόλη των Μαγνήτων, την Μελίβοια, την οποία, άλλωστε, ο Σκύλαξ ο Καρυανδεύς (εξερευνητής, ιστορικός, πλοηγός) στον κατάλογό του με τις πόλεις των Μαγνήτων την τοποθετεί έξω από τον Παγασητικό κόλπο, στη βόρεια περιοχή της αρχαίας Μαγνησίας. Η αρχαία Μελίβοια, ως γνωστόν, ανήκε στο βασίλειο του Φιλοκτήτη

> ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ, ΕΔΩ

> για την ΣΠΗΛΙΑ του ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ στην ΛΗΜΝΟ, ΕΔΩ και

> ομιλία του Γ. Λεκάκη για τον ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ, ΕΔΩ -

ο οποίος ήταν κάτοχος του τόξου του Ηρακλή και εκστράτευσε με τους υπόλοιπους Αχαιούς, επικεφαλής επτά πλοίων με Θεσσαλούς πολεμιστές εναντίον των Τρώων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να συνεχίσετε τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές στην θέση «Σκιαθάς», του Κάτω Πολυδενδρίου, κατόπιν και της ευρέσεως, πρόσφατα, αρχαιολογικών ευρημάτων, έως ότου αποκαλυφθεί το σύνολο της έκτασης που κάλυπτε η αρχαία Μελίβοια, ώστε στην συνέχεια, να αξιοποιηθεί και να προβληθεί περαιτέρω τουριστικά ο Δήμος Αγιάς της Λάρισας;».

Ερωτών ήταν ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χήτας (αρ. πρωτ. 1867 / 14.12.2021).

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

[1] Υπενθυμίζουμε ότι η πόλις λέγονται Αγυιά και Αγυιόκαμπος και όχι Αγιά και Αγιόκαμπος… - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

ΜΕΛΙΒΟΙΑ Κηρυγμενος αρχαιολογικος χωρος ζωνη προστασιας απαγορευσης της δομησης Ζωνη Α υπουργος Πολιτισμου Βουλη ευρηματα Αρχαια Μελιβοια Λαρισας ανορθογραφια Καστρο Σκιαθας Αγιοκαμπου, δομηση Ζωνη Β Εφορεια Αρχαιοτητων Λαρισης, τειχισμενος τειχη κτισματα ανασκαφη εκταση ιδιωτικη καλλιεργει ελαιοδενδρα Δημο Αγιας ανασκαφες κτηριο Διαχρονικο Μουσειο Λαρισα ΜΕΝΔΩΝΗ Κατω Πολυδενδρι αρχαιολογικα ευρημα 1990, ιερο ελληνιστικα χρονια 3ος - 2ος αιωνας πΧ πωρολιθος λιθος επιστυλιο κιονοκρανο δωρικου ρυθμου ενσφραγιστη κεραμιδα ονομα ιδιοκτητης κεραμικο εργαστηριο κεραμιδα επιγραφη ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ Μαγνητες Σκυλαξ ο Καρυανδευς εξερευνητης, ιστορικος, πλοηγος καταλογος πολεις Μαγνησια μαγνησιας Παγασητικος κολπος, βασιλειο Φιλοκτητης, τοξο Ηρακλης εκστρατεια Αχαιοι πλοιο Θεσσαλοι πολεμιστης Τρωες τροια Αγυιας Αγυια Αγυιοκαμπος Αγια Αγιοκαμπος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ