Μια Θεσσαλονικιά Ποντία η μοναδική γυναίκα όλων των εποχών που συμμετείχε στην τελετή καταδύσεως του Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη! - του Κλ. Σαματιάδη

Μια Θεσσαλονικιά Ποντία
η μοναδική γυναίκα
όλων των εποχών
που συμμετείχε στην τελετή
καταδύσεως του Σταυρού
στην Κωνσταντινούπολη!

Του Κλ. Σαματιάδη 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑΦΩΤΑ: Η μοναδική φορά της εμφάνισης, στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας. Αγιασμος των υδατων και η καταδυση του Τιμιου Σταυρου.

Στην ελληνική εθιμολογία, ο εν λόγω Αγιασμός έχει και την έννοια της καθαρσης, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια της κακοτητας.

Η τελευταία δε αυτή έννοια δεν είναι ασφαλώς αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει ρίζες στην αρχαία λατρεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΕΘΙΜΑ (και) των ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ - ΦΩΤΩΝ βλ. Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα".

Στην εικονα η αγαπητη μου φιλη Λιγεία Σταυρούλα Παναγιωτίδου (Liyia Panayotidou) Θεσσαλονικια, ποντιακης καταγωγής, η μοναδικη γυναικα ολων των εποχων, που συμμετειχε στην τελετη καταδυσης του Τιμιου Σταυρου στην Κωνσταντινουπολη, στο Φαναρι το ετος 2011.

Το γενος συνεχιζει να πορευεται με οδηγο τις λαμπρες εξαιρεσεις του.

ΠΗΓΗ: Κλ. Σαματιάδης, 5.1.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.1.2022.

Θεσσαλονικια Ποντια μοναδικη γυναικα τελετη καταδυσεως του τιμιου Σταυρου Κωνσταντινουπολη Σαματιαδης ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ – ΦΩΤΑ φωτων Αγια ομοουσιος αδιαιρετος Τριας Τριαδα μυστηριο Θεοτητα Αγιασμος υδατων καταδυση Τιμιος Σταυρος ελληνικη εθιμολογια καθαρση εξαγνισμος κακοτητα χριστιανικη αρχαια λατρεια Παναγιωτυδου Panayotidou Θεσσαλονικη ποντιακης καταγωγης, ποντος καταδυσης Κωνσταντινουπολις, Φαναρι Κωνσταντινουπολης Κωνσταντινουπολεως 2011 γενος εξαιρεση

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ