Επί τέλους… Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά!

Επί τέλους…
Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
στον Πειραιά!

Του Γιώργου Λεκάκη

Χρόνια το έγραφα, χρόνια φώναζα, χρόνια γκρίνιαζα… Ο Πειραιεύς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ναυτικός και θαλάσσιος σύνδεσμος όλης της χώρας, να μην έχει μουσεία – και δη ένα Εναλίων Αρχαιοτήτων, με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, από κάθε ακτή μας, κάθε θάλασσά μας, κάθε νησί μας… Και να που ήρθε η ώρα, που κάτι γίνεται…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού:

«Ομοφώνως θετικά γνωμοδότησε το Συμβούλιο Μουσείων επί των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκρομηχανολογικών προμελετών, της μουσειογραφικής προμελέτης και της τροποποίησης του κτηριολογικού προγράμματος του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, στην Ηετιώνεια Ακτή του Πειραιά. Με τον τρόπο αυτό ξεκινά η μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου του Σιλό –στον χώρο του ΟΛΠ- σε ένα πρωτοποριακό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο θα αναδεικνύει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, αποτελώντας εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μετά τη θετική γνωμοδότηση δήλωσε τα εξής: «Ένα όραμα δεκαετιών, χάρη στην συνεργασία μας με τον ΟΛΠ, με το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη -που χρηματοδότησε την  εκπόνηση των προμελετών- και με την χρηματοδότηση του έργου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Ο μοναδικός πλούτος των ελληνικών θαλασσών αποκτά, στο παλαιό κτήριο του Σιλό, που από τα μέσα της δεκαετίας του '30 έχει συνδέσει την παρουσία του με την ιστορία του Πειραιά, τον ιδανικό χώρο φιλοξενίας του. Το κτήριο του Σιλό είναι ο  πλέον κατάλληλος χώρος για  να στεγαστούν  τα πολυάριθμα και ήδη συντηρημένα ενάλια ευρήματα, που παραμένουν για χρόνια στις αποθήκες της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Βασικός σκοπός  της δημιουργίας του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων είναι να αναδειχθεί η σχέση της χώρας μας  με τη θάλασσα και ο ελληνικός πολιτισμός στη μεγάλη διαχρονία του μέσα από τα ευρήματα των θαλασσών μας. Παγκοσμίως  είναι ελάχιστα τα μουσεία που εκθέτουν αποκλειστικά ενάλιες αρχαιότητες. Είναι φανερό ότι το Μουσείο μπορεί να εισάγει τον Πειραιά στους διεθνείς  πολιτιστικούς  προορισμούς».

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών".

Το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων  θα προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία της κατάδυσης στο παρελθόν, με σταθμούς στον χρόνο, καταβυθισμένους οικισμούς, ναυάγια, ομοιώματα πλοίων, σκαριά και φορτία εμπορικών πλοίων, χάρτες και διαγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές και προβολές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.

Με την προβλεπόμενη νέα προσθήκη, οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.1.2022.

Ηετιωνεια Ακτη Πειραια, Ηετιωνος Πυλη, Ηετιων, Πειραιευς Μουσειο Εναλιων Αρχαιοτητων Πειραιως Εναλιες Αρχαιοτητες Πειραιας ευρηματα ανελκυση ελληνικες θαλασσες Αγαλμα, γλυπτο, συναλλαγες, σκαρι εξαρτημα εξοπλισμος πλοιων, πλοιο, οπλικο εργαλειο, επιγραφη, καλλωπισμος, χρηστικη και επιτραπεζια κεραμικη, εργαλεια αντικειμενα, υποβρυχια αυτοψια, ερευνα ανασκαφη, παραδοση κατασχεση αρχαιων,
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ