«Μείζονα προβλήματα στατικότητας» στον αρχαίο πύργο της Λιλαίας, παραδέχεται η Μενδώνη!

«Μείζονα προβλήματα στατικότητας»
στον αρχαίο πύργο της Λιλαίας,
παραδέχεται η Μενδώνη!

Στην απάντηση στην με αριθμό πρωτοκόλλου 1874/15.12.2021 ερώτηση που της έγινε στην Βουλή των Ελλήνων με θέμα «Αναστήλωση και ανάδειξη της οχύρωσης της αρχαίας Λιλαίας της Φωκίδας» η υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη απάντησε (κρατήθηκε η ανορθογραφία της υπούργου):

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη (σ.σ.:!!!) μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στη βόρεια πλευρά του ορεινού συμπλέγματος του Παρνασσού, πολύ κοντά στις πηγές του Κηφισού και ανατολικά του σημερινού χωριού της Λιλαίας βρίσκεται στο ύψωμα “Παλιόκαστρο” (ή Κάστρο ή Πύργος). Στο ύψωμα αυτό διατηρούνται ερείπια του δυτικού τείχους και της ακρόπολης της αρχαίας πόλης που έχει ταυτιστεί με τη Λιλαία. Πρόκειται για μια εκτεταμένη πόλη (περ. 141 στρέμματα) με οχυρωματικό περίβολο, που φτάνει ανατολικά μέχρι τον Αγοριανίτη ποταμό, παραπόταμο του Κηφισού. Χρονολογείται στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα.

Το πλέον επιβλητικό σημείο αυτού του περιβόλου είναι ο ορθογώνιος πύργος που υψώνεται στη ΒΔ γωνία της ακρόπολης. Λόγω της θέσης του και προφανώς και λόγω της διατήρησής του σε ικανό ύψος, ο πύργος παρέμεινε σε χρήση με πολλές μετασκευές καθ’ όλη την διάρκεια της αρχαιότητος και των μεσαιωνικών χρόνων, ενώ πλέον εμφανίζει μείζονα προβλήματα στατικότητας. Προκειμένου να θεραπευτούν τα προβλήματα αυτά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος ανέθεσε, με πιστώσεις του ΥΠΠΟΑ, το έργο «Τεκμηρίωση και εκπόνηση μελέτης για την άρση ετοιμορροποίας (σ.σ.:!!!) στον οχυρωματικό περίβολο της αρχαίας Λιλαίας», η οποία περιέχει την αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη φέρουσας κατασκευής (στατικής μελέτης) για την άρση ετοιμορροπίας του εν λόγω πύργου. Στις 30.11.2021 εξετάστηκε από το ΚΑΣ η ανωτέρω μελέτη, το οποίο γνωμοδότησε θετικά για την έγκρισή της, η οποία αποτελεί την πρώτη από μια σειρά απαραίτητων τεχνικών μελετών.

Με την έγκριση της ανωτέρω μελέτης, είναι δυνατή η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί το μνημείο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΕΡΑ ΦΩΚΙΔΑ, ΕΔΩ.

Για την ιστορία, η ερώτηση ήταν η εξής:

«Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Φωκίδας, ο Εκπολιτιστικός - Αθλητικός Σύλλογος Λιλαίας (Κάτω Αγόριανη) σε κείμενό του, εκθέτει την αναγκαιότητα της τελικής ένταξης της αναστήλωσης και της ανάδειξης της αρχαίας οχύρωσης και των δύο κάστρων της αρχαίας Λιλαίας σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Η εν λόγω οχύρωση, καθώς και τα δύο κάστρα που συνθέτουν την αρχαία Λιλαία, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση με σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του αρχαίου τείχους μήκους 500 μέτρων. Η απόγνωση των κατοίκων είναι μεγάλη και δηλώνουν ότι, αν άμεσα δεν αποκατασταθεί το σύνολο της οχύρωσης, τα ιστορικά αυτά μνημεία θα φθαρούν ανεπανόρθωτα και μη αναστρέψιμα. Η αρχαία πόλη της Λιλαίας, ως γνωστόν, γνώρισε την ακμή μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα π.Χ. Τα τείχη της είχαν σχήμα τετράγωνο και εκτείνονταν από τον κάμπο μέχρι τους πρόποδες του Παρνασσού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου για την ένταξη, το επόμενο χρονικό διάστημα, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου της αναστήλωσης και της ανάδειξης της οχύρωσης της αρχαίας Λιλαίας, αλλά και να επιταχύνετε τις σχετικές εργασίες της ως άνω αναστήλωσης, προς αποφυγή μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης των παραπάνω μνημείων της;».

Ερωτών ήταν ο βουλευτής Κυρ. Βελόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ 27.12.2021, Α. Π.: 611085. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.12.2021.

Μειζονα προβληματα στατικοτητας αρχαιος πυργος Λιλαια Φωκιδος, Μενδωνη, Βουλη Ελληνων Αναστηλωση αναδειξη οχυρωση Φωκιδα ορος Παρνασσος, πηγες Κηφισου ποταμου υψωμα Παλιοκαστρο Καστρο Πυργος ερειπια τειχος ακροπολη αρχαια πολη οχυρωματικος περιβολος, Αγοριανιτης ποταμος, παραποταμος Κηφισος 4ος πΧ αιωνας ορθογωνιος πυργος ακροπολις μετασκευη αρχαιοτητα μεσαιωνας στατικοτητα Εφορεια Αρχαιοτητων Φωκιδος ΥΠΠΟΑ, ετοιμορροποια ετοιμορροπια 2021 ΚΑΣ Φωκις, Κατω Αγοριανη καστρο καστρα 3.000 χρονια πριν καταρρευση ιστορικο μνημειο 7ος 10ος αιωνας πΧ τειχη τετραγωνο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ