108η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ της ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ - της Θ. Παριανού

108η ΕΠΕΤΕΙΟΣ
της ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ
της ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Της Θωμαΐδος Παριανού

 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ έλεγε:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, σας προσκαλεί να παραστείτε στην πανηγυρική Δοξολογία που τελεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, Πλατεία Καρύτση Αθήνα, την Κυριακή 13η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11.00 π.μ. επί τη 108η επετείω της ανακηρύξεως της Ανεξαρτησίας της ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Με τιμή
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

‘’ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ:

Τιμήθηκε στην Αθήνα η 108η επέτειος της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 στην Αθήνα οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών για την 108η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Αρχικά τελέστηκε δοξολογία για την 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Χαράλαμπος Καραθάνος, διάβασε τον πανηγυρικό της ημέρας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γεώργιος Δημόπουλος

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας με σημαίες της Βορείου Ηπείρου καθώς και με πανό και συνθήματα για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

Η γιγαντοσημαία της Βορείου Ηπείρου στο επίκεντρο της πορείας κατέληξε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Το "παρόν", μεταξύ άλλων έδωσε και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου. 

Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της ΚΑΒΗ, Δημήτριος Περδίκης και ο Αντιπρόεδρος Μόντης Κολίλας.

13.2.2022

 

Αλλά, ας δούμε τι είπαν για τις ανωτέρω εκδηλώσεις τα αλβανικά ΜΜΕ:


ΑΝΤΙΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Του Amado Çela

 

Με εξτρεμιστικά πανό και αντιαλβανικά καλέσματα πραγματοποιήθηκε στο

το κέντρο της Αθήνας η επέτειος της ίδρυσης της λεγόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου ή της ελληνοποίησης των εδαφών της Νότιας Αλβανίας.

Εκδήλωση για την 108η επέτειο της λεγόμενης Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου ή εξελληνισμού της Νότιας Αλβανίας πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ορθοδόξων Νέων Ελλάδος.

Αρκετές δεκάδες άτομα, κυρίως νέοι, παρακολούθησαν τη θρησκευτική λειτουργία στον ναό του Αγίου Γεωργίου Κιρίτσι στην Αθήνα.

Οι σημαίες της λεγόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας του Βορίου Ηπείρου φαίνονται και στην εκκλησία, η οποία υποστηρίζεται ότι υπογράφηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1914 στο Αργυρόκαστρο, η οποία είχε στόχο την προστασία των Ελλήνων στο έδαφος του αλβανικού κράτους.

Μετά τις διαδηλώσεις, ακολούθησε παρέλαση στους δρόμους της πρωτεύουσας από μέλη του Ορθόδοξου συλλόγου, την οποία συνόδευαν και οι σημαίες του λεγόμενου Βορείου Ηπείρου και μερικοί συνοδοί ντυμένοι με λαϊκές φορεσιές.

Τα πανό ήταν υπερεθνικιστικού χαρακτήρα, με τις λέξεις «Ελευθερία στη Βόρειο Ήπειρο, τη χώρα των αδελφών μας» καθώς και έκκληση για ανυπακοή των Ελλήνων που ζούσαν στην Αλβανία στο αλβανικό κράτος, οι ηγέτες του οποίου τους θεωρούσαν χασιάρχες(;).

Ο επικεφαλής αυτού του συλλόγου και άλλα πρόσωπα κατέθεσαν στεφάνια στον Άγνωστο Στρατιώτη, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι έπεσε στον πόλεμο για την Ελλάδα στα νότια εδάφη της Αλβανίας.

Διαδηλώσεις για τη λεγόμενη Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου γίνονται κάθε χρόνο και υποστηρίζονται κυρίως από το νεοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή», που δεν διστάζουν να κρατούν φωτογραφίες του Έλληνα εξτρεμιστή Κωνσταντίνου Κατσίφα ως ήρωα του κινήματός τους.

14.2.2022

 

 ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


Το αλβανικό κράτος δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1912. Σύμφωνα με την Συνθήκη του Λονδίνου (17-5-1913),ανατέθηκε στις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία) «η φροντίς της διαχαράξεως των συνόρων της Αλβανίας και ο διακανονισμός όλων των άλλων ζητημάτων των αφορούντων αυτήν». Δυστυχώς, τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας υπερίσχυσαν των δικαίων του ελληνικού πληθυσμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΕΔΩ.

 Στις 17 Δεκεμβρίου, 1913, οι Μεγάλες Δυνάμεις επεδίκασαν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος την Βορειοπηρωτική γη και τον Ελληνισμό της και έκαναν ωμό εκβιασμό, ότι τα νησιά του Αιγαίου θα δίνονταν στην Ελλάδα, μόνον όταν η Βόρειος Ήπειρος παραδοθεί αμαχητί στην Αλβανία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δεχθεί τον εκβιασμό. Όμως, στις 12 Φεβρουαρίου, συνήλθε στο Αργυρόκαστρο η Πανηπειρωτική Συνέλευση που ανακήρυξε την Ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου, αλλά η επίσημη ανακοίνωση αυτής έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 1914 στο Αργυρόκαστρο, όπου υψώθηκε η σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.

Μετά από τρεις μήνες νικηφόρων αγώνων των Βορειοηπειρωτών κατά των Αλβανών, υπεγράφη στην Κέρκυρα το ομώνυμο Πρωτόκολλο (17 Μαΐου 1914) μεταξύ των αντιπροσώπων της Αυτονόμου Ηπείρου, της αλβανικής κυβερνήσεις και της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου, με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους Βορειοηπειρώτες. Όμως, ο διχασμός και η έλλειψη ομοψυχίας στην Ελλάδα έδωσαν την ευκαιρία στους ευρωπαίους προστάτες των Αλβανών να αποσπάσουν πάλι την Βόρειο Ήπειρο από τον Εθνικό κορμό και να την δώσουν εκ νέου στην Αλβανία.

Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα στην Διάσκεψη των Παρισίων (10 Φεβρουαρίου 1947), αλλά οι Μεγάλες Δυνάμεις απεφάσισαν την αναβολή του επ’ αόριστον, και μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί, αλλά δεν έχει καν συζητηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

Οι τρεις απελευθερώσεις της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό

1) Η Πρώτη Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό έγινε το 1912 – 1913 (Βαλκανικοί Πόλεμοι)., αρχής γενομένης από την Κορυτσά (7.12.1912). Από τον Φεβρουάριο 23 έως και 4.3.2013, ακολούθησαν οι πόλεις: Λεσκοβίκι, Πρεμετή, Αργυρόκαστρο, Κλεισούρα, Δέλβινο, Άγιοι Σαράντα και Τεπελένι. Και, ενώ ο ελληνικός στρατός ήταν έτοιμος να προχωρήσει προς την Αυλώνα, η ιταλική παρέμβαση και η ωμή απειλή εναντίον της χώρας μας σταμάτησαν την προέλαση αυτή.

2) Η Δεύτερη Απελευθέρωση έγινε με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914). Η τότε έκρυθμη παγκόσμια κατάσταση ανάγκασε τους Ευρωπαίους να επιτρέψουν την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην Βόρειο Ήπειρο, για την αποκατάσταση της τάξης , στις 14 Οκτωβρίου 1914. Την επόμενη χρονιά , στις ελληνικές εκλογές, εκλέγονται για την Ελληνική Βουλή 16 βουλευτές από το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά. Όμως ο εθνικός διχασμός Ελ. Βενιζέλου και Βασιλέως Κωνσταντίνου και ο διαχωρισμός των Μεγάλων Δυνάμεων σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, την Αντάντ (Entente) και τις Κεντρικές Δυνάμεις (Mittelmächte), είχε σαν αποτέλεσμα να επιστραφεί τελικά η Βόρειος Ήπειρος στην Αλβανία.

3) Η Τρίτη Απελευθέρωση έγινε κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940 – Απρίλιος 1941). Τότε ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στην Βόρειο Ήπειρο και προήλασε νικηφόρα, καταλαμβάνοντας κατά σειρά τις πόλειςΚορυτσάΠόγραδετςΆγιοι ΣαράνταΑργυρόκαστρο και Χειμάρρα. γενόμενος δεκτός από τους Βορειοηπειρώτες, ως ελευθερωτής. Με την είσοδο των Γερμανών στον πόλεμο, ο Ελληνικός Στρατός , από τις 12 Απριλίου, άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνο-ιταλικό-γερμανικό πόλεμο.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.2.2022.

Σκενδερης αλβανικο κρατος 1912 Συνθηκη του Λονδινου 1913 Μεγαλες Δυναμεις Αγγλια, Αυστροουγγαρια, Γαλλια, Γερμανια, Ιταλια, Ρωσια συνορα Αλβανιας διακανονισμος Αυστρια ουγγαρι ελληνικος πληθυσμος, αλβανια Βορειοπηρωτικη γη Ελληνισμος εκβιασμος νησια Αιγαιο Ελλαδα, Βορειος ηπειρος Ελληνικη Κυβερνηση Αργυροκαστρο Πανηπειρωτικη Συνελευση Ανεξαρτησια Βορειου Ηπειρου, 17 Φεβρουαριου 1914 σημαια Αυτονομος Ηπειρος Βορειοηπειρωτες Αλβανοι Κερκυρα Πρωτοκολλο Κερκυρας Διεθνης Επιτροπη Ελεγχου, διχασμος ευρωπαιοι προστατες Βορεια Β Παγκοσμιος πολεμος Βορειοηπειρωτικο Διασκεψη των Παρισιων 1947 απελευθερωση Ελληνικος Στρατος, 1912 – 1913 Βαλκανικοι Πολεμοι Κορυτσα 7 Δεκεμβριου Λεσκοβικι, Πρεμετη, Αργυροκαστρο, Κλεισουρα, Δελβινο, αγιοι Σαραντα Τεπελενι Αυλωνα, Αυλων Α Ευρωπη ελληνικες εκλογες, Ελληνικη Βουλη βουλευτης εθνικος Ελευθεριος Βενιζελος και Βασιλιας Κωνσταντινος στρατοπεδο, Ανταντ Entente Κεντρικες Δυναμεις Mittelmächte ελληνοιταλικος πολεμου 28 Οκτωβριου 1940 – Απριλιος 1941 Πογραδετς, Χειμαρρα Γερμανοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ