Σαρδηνία μεγαλιθικό νησί. Μενίρ, ντολμέν, τάφοι γιγάντων, νουράγκι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σαρδηνία μεγαλιθικό νησί.
Μενίρ ντολμέν, τάφοι γιγάντων, νουράγκι,
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Του Γιώργου Λεκάκη

Για την υπέροχη ΣΑΡΔΗΝΙΑ σας έχω γράψει πολλά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ τε τα ΕΔΩ.

Τώρα όμως, έρχεται και μια έκθεση με θέμα την αρχαία νήσο και τίτλο «Σαρδηνία μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου / Sardinia Megalithic Island. From menhirs to nuraghi: stories of stone in the heart of the Mediterranean», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και εύγε.

Ντολμεν / Dolmen di Ladas – Luras Σαρδηνίας.

Όπως λέει το μουσείο:

«Το υπέροχο ταξίδι της σαρδηνιακής αρχαιολογίας και του Νουραγκικού πολιτισμού συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη! Ξεκίνησε από το Βερολίνο, συνεχίστηκε στην Αγία Πετρούπολη και, πριν τελειώσει στη Νάπολη, κάνει τον τρίτο του σταθμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 εγκαινιάζεται η έκθεση  με τίτλο «Σαρδηνία, μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ, ΕΔΩ.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Πυγμάχου άγαλμα, από την Νεκρόπολη του Mont’e Prama,
της Πρώιμης Εποχή του Σιδήρου, από ασβεστόλιθο.

ΔΕΞΙΑ: Πολεμιστής με ξίφος και ασπίδα, κράνος με ταυροκέρατα,
από μπρούντζο, από την Padria, της Εποχής του Σιδήρου.

Αμφότερα στο Κάλιαρι, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πρόκειται για μια συναρπαστική έκθεση αφιερωμένη στον αρχαίο πολιτισμό της Σαρδηνίας, τον Νουραγκικό πολιτισμό, με τα επιβλητικά μεγαλιθικά κτίρια, τα νουράγκι, τα ντολμέν, τα μενχίρ και τους τάφους των γιγάντων. Τα 188 εκθέματα  μάς δείχνουν τον δρόμο, μέσα από ιστορίες, θρύλους αλλά και τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, να ανακαλύψουμε έναν από τους πιο γοητευτικούς πολιτισμούς της Μεσογείου που συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών.

Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και πλούσιο  οπτικό και ηχητικό υλικό.

Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο Προϊστορίας & Πρωτο-ιστορίας του Βερολίνου και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ο τελευταίος της σταθμός μετά Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα είναι το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Su Nuraxi, αρχαίος νουραγκικός οικισμός, στο Barumini Σαρδηνίας.

Η διοργάνωση αποτελεί την τελευταία δράση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Πολιτισμικής Κληρονομιάς & Τουρισμού για την αρχαιολογία της Σαρδηνίας στη Μεσόγειο, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οργανώνεται από την Περιφέρεια Σαρδηνίας-Τμήμα Τουρισμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι και την Περιφερειακή Διεύθυνση Μουσείων της Σαρδηνίας –σε συνεργασία με τα τέσσερα μουσεία που τη φιλοξενούν– υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας (MAECI) και του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού (MIC), τη συνεργασία της Fondazione di Sardegna και τη Villaggio Globale International που έχει αναλάβει την οργάνωση και τον γενικό συντονισμό.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε πέντε γλώσσες (ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και ελληνικά).

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης: 11.2.2022. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00. ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ».

Άμποτε να τολμήσουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι και μια έκθεση με τα ελληνικά μενίρ, που ευρίσκονται διάσπαρτα στον ελληνικό χώρο, και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, κοντεύουν να διαλυθούν…

ΠΗΓΗ: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.2.2022.

Σαρδηνια μεγαλιθικα νησι μενιρ νουραγκι λιθος Μεσογειος Αρχαιολογικο Μουσειο Θεσσαλονικης, εκθεση αρχαια νησος Σαρδηνιας μεγαλιθικο μενχιρ νουρατζι λιθινο Sardinia Megalithic Island menhir nuraghi stone Mediterranean Θεσσαλονικη σαρδηνιακη αρχαιολογια Νουραγκικος πολιτισμος Βερολινο, Αγια Πετρουπολη Ναπολη, κτηρια, ντολμεν, ταφοι γιγαντων, ταφος γιγαντα, γιγαντας, γιγας, εκθεμα θρυλος Προιστορια Πρωτοιστορια Ερμιταζ Ναπολι Καλιαρι Ελληνας αρχαιολογος, Su Nuraxi, αρχαιος νουραγκικος οικισμος, Μπαρουμινι Barumini, σου νουραξι, Πυγμαχος αγαλμα, Νεκροπολη Mont’e Prama μοντε πραμα, Νεκροπολις, πυγμαχια, Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου, ασβεστολιθος πολεμιστης ξιφος ασπιδα, κρανος ταυροκερατα, μπρουντζος, Παντρια, Παδρια, Padria, κερατα ταυρου, ταυρος, κερας, κερατο, Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο,Dolmen di Ladas – Luras, λαντας, λαδας λουρας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ