Η Ελληνική Επανάσταση στον ρωσικό Τύπο του 1821

Η Ελληνική Επανάσταση
στον ρωσικό Τύπο
του 1821

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί στον χώρο υποδοχής του μικρή περιοδική έκθεση που παρουσιάζει αποσπάσματα από τον ρωσικό τύπο της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το 2021, η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821.

Η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση στον ρωσικό τύπο του 1821» παρουσιάζει σελίδες από την ενότητα «Πολιτική» τριών πολύ διάσημων και δημοφιλών περιοδικών της Αγίας Πετρούπολης από τη συλλογή της Εθνικής Ρωσικής Βιβλιοθήκης:

- του «Θεατή της Λεωφόρου Νιέβσκι»

- του «Αγγελιαφόρου της Ευρώπης» και

- του «Υιού της Πατρίδος».

Το περιοδικό «Ο θεατής της λεωφόρου Νιέβσκι» εκδιδόταν στην Αγία Πετρούπολη σε μηνιαία βάση, από τον Ιανουάριο του 1820 έως τον Ιούνιο του 1821. Συνολικά κυκλοφόρησαν 18 τεύχη, που αποτελούνταν από 6 μέρη. Ο επίσημος εκδότης του περιοδικού ήταν ο Ιβάν Ματβέεβιτς Σνίτκιν, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 1820, συνεκδότης του περιοδικού ήταν ο γνωστός Ρώσος ρομαντικός ποιητής Κιουχελμπέκερ, που μας κληροδότησε ένα αριστούργημα ηρωικών στίχων – το «Ελληνικό τραγούδι» (1821), αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο «Αγγελιαφόρος της Ευρώπης» είναι ένα περιοδικό αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, πολιτική, φιλοσοφία και πολιτισμό - το παλαιότερο ρωσικό περιοδικό που ιδρύθηκε το 1802 από τον μεγάλο Ρώσο ιστορικό και ποιητή Καραμζίν. Ήδη στα πρώτα τεύχη του «Αγγελιαφόρου της Ευρώπης» του Καραμζίν, ανακαλύφθηκε ότι συγκεκριμένα η πολιτική ενότητα ήταν η βάση και η ουσία του περιοδικού.

Ο «Υιός της Πατρίδας» υπήρξε ένα ρωσικό ιστορικό, λογοτεχνικό και κοινωνικοπολιτικό περιοδικό του 19ου αιώνα, που δημοσιευόταν στην Πετρούπολη από το 1812 έως το 1852 (με διακοπές) και επηρέασε την ανάπτυξη της κοινωνικής σκέψης και της λογοτεχνικής ζωής στην Ρωσία.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Εθνική Ρωσική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Ένωση Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη και της Παγκόσμιας Λέσχης Φίλων της Αγίας Πετρούπολης.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.2.2022.

Ελληνικη Επανασταση ρωσικος τυπος 1821, Μουσειο Βυζαντινου Πολιτισμου εκθεση περιοδικο Αγια Πετρουπολη Εθνικη Ρωσικη Βιβλιοθηκη Θεατης της Λεωφορου Νιεβσκι, Αγγελιαφορος της Ευρωπης Υιος της Πατριδος Λεωφορος Νιεβσκυ, Αγγελιοφορος Ευρωπη γιος της Πατριδας, πατριδα, μηνιαιο 1820 τευχος, εκδοτης Ματβεεβιτς Σνιτκιν, Πανεπιστημιο Μοσχας, μοσχα, Ρωσος ρομαντικος ποιητης Κιουχελμπεκερ, αριστουργημα ηρωικοι στιχοι Ελληνικο τραγουδι ευρωπαικη λογοτεχνια, πολιτικη, φιλοσοφια πολιτισμος, 1802 ιστορικος Καραμζιν ενοτητα ρωσικο ιστορικο, λογοτεχνικο κοινωνικοπολιτικο 19ος 1812 1852 κοινωνια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ