Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στην Ψωρίαση - του Κ. Κουσκούκη

Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής
στην Ψωρίαση

H ψωρίαση είναι μια συχνή, συστηματική, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που οφείλεται στο συνδυασμό πολυγονιδιακής προδιάθεσης και εξωγενών εκλυτικών παραγόντων, είναι δε δυνατόν να σχετίζεται με αρκετές νοσηρότητες, όπως στεφανιαία νόσο, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και σακχαρώδη διαβήτη. Oι ψωρισιακοί ασθενείς είναι συχνά παχύσαρκοι, καταναλωτές αλκοόλ, καπνιστές και πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδη συνδρομή.

Oι ελεγκτικοί παράγοντες σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα δυνάμενα να εμφανίσουν την ψωρίαση, είναι εξωγενείς όπως τραυματισμός, τριβή, υγρό και ψυχρό κλίμα και ενδογενείς όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Tο στρες παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ποσοστό των εξάρσεων υπό μορφή ψωριασιόμορφων εξανθημάτων τα οποία μπορεί να οφείλονται και σε φάρμακα, όπως λίθιο, ιντερφερόνη, β-αδρενεργικοί αναστολείς, ανθελονοσιακά και συστηματικά κορτικοστεροειδή. H ψωρίαση αφορά περίπου το 3% του πληθυσμού παγκοσμίως και στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι το 2,5%, όπου και υπερέχουν οι άντρες έναντι των γυναικών.

H σημαντικότερη κλινική μορφή της ψωρίασης είναι η κατά πλάκας ψωρίαση, που χαρακτηρίζεται από ροδόχροες πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και αφορά περίπου το 80% των περιστατικών, ενώ σπανιότερες μορφές είναι η σταγονοειδής, η φλυκταινώδης, η ερυθροδερμική και η ανάστροφη ψωρίαση. Oι περιοχές του σώματος που προσβάλλονται συχνότερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, ο κορμός και συχνά οι όνυχες, οι οποίοι περίπου στο 30% των περιπτώσεων αποτελούν και το σημείο πρωταρχικής εμφάνισης της νόσου.

Oι περισσότερες περιπτώσεις ψωρίασης εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 40 ετών, ειδικότερα σε ηλικία 20-30 ετών, ενώ παρατηρείται έξαρση και στην ηλικία 50-60 ετών. H κληρονομική προδιάθεση της ψωρίασης εκφράζεται με τον υψηλό κίνδυνο ψωρίασης στους απογόνους που φθάνει στο 50% όταν και οι δύο γονείς πάσχουν, στο 16% όταν πάσχει μόνο ένας γονέας και στο 8% όταν υπάρχει προσβολή ενός αδελφού.

H ψωρίαση δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια μακράς διαρκείας και πολλές φορές οδυνηρή ασθένεια η οποία επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ασθενών, ενώ η ψωριασική αρθρίτιδα και οι συννοσηρότητες επιφέρουν εξουθενωτικά συμπτώματα και επιβαρύνουν τη γενική κατάσταση των ασθενών.

H θεραπευτική προσέγγιση είναι:

α) τοπική εφαρμογή φαρμάκων στην ήπια ψωρίαση,

β) χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ως φωτοθεραπεία,

γ) συστηματικές θεραπείες, όπως κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη και βιολογικές θεραπείες που εφαρμόζονται στη μέτρια και σοβαρή ψωρίαση, και

δ) εφαρμογή συμπληρωματικών μεθόδων της Ιαματικής Ιατρικής με τη χρήση των ιαματικών φυσικών πόρων υπό μορφή ιαματικής υδροθεραπείας, πηλοθεραπείας και θαλασσοθεραπείας. Oι τοπικές θεραπείες εφαρμόζονται στην ήπια ψωρίαση,

H επιλογή του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που πρέπει να εξατομικεύεται, εξαρτάται κυρίαρχα από τον θεράποντα δερματολόγο, ακολουθώντας τις εξελίξεις της σύγχρονης φαρμακολογίας, αναγνωρίζοντας όμως και τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών φυσικών πόρων, πεδίο εφαρμογής και έρευνας της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

H Ιαματικη εξωτερική Υδροθεραπεία συνεπικουρεί στη θεραπεία της ψωρίασης με τις φυσικές, μηχανικές, θερμικές δράσεις καθώς και χημικές, βιολογικές και ανοσολογικές δράσεις των ιχνοστοιχείων και ειδικότερα του υδροθείου, των θειικών ενώσεων και των ιχνοστοιχείων τα οποία εμπεριέχονται στους ιαματικούς φυσικούς πόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκης "Οι 755 ιαματικές πηγές της Ελλάδος".

H Πηλοθεραπεια (ιλυοθεραπεία - λασποθεραπεία) είναι η εφαρμογή ώριμου πηλού σε πάσχοντα σημεία του σώματος ως ολική ή μερική επάλειψη. H βαθιά δράση της λάσπης αποδίδεται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες περίπου 38°C, επειδή τα ιόντα του θείου και του ραδονίου απορροφώνται ευκολότερα με αυτό τον τρόπο. Tο θεραπευτικό πρωτόκολλο καθορίζεται από τον ειδικό ιατρό του Κέντρου Ιαματικής Ιατρικής και περιλαμβάνει 21 εφαρμογές διάρκειας 20 λεπτών.

H Θαλασσοθεραπεία είναι η θεραπευτική και καλλυντική δράση του θαλασσινού νερού με τα ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν βακτηριοστατικές ιδιότητες, ενώ η βιολογική και καταπραϋντική δράση του κλίματος και του θαλάσσιου περιβάλλοντος ασκούν τονωτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, του όζοντος, του ιωδίου, του ιονισμού της ατμόσφαιρας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Πρόσφατα, με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας, πολλά ζώα και φυτά της θάλασσας προσφέρουν χρήσιμα συστατικά στη φαρμακολογία, διατροφολογία και κοσμετολογία, όπως το ιώδιο, το πλαγκτόν, τα φύκια, το χαβιάρι, το θαλάσσιο κολλαγόνο παρέχοντας έντονη ενυδάτωση στο δέρμα, ώστε να ακτινοβολεί φρεσκάδα και υγεία το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά, των πασχόντων από ψωρίαση.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.2.2022.


Ιαματικη Ιατρικη Ψωριαση Κουσκουκης, Πηλοθεραπεια ιλυοθεραπεια λασποθεραπεια, φαρμακολογια, διατροφολογια και κοσμετολογια, ιωδιο, πλαγκτον, φυκια, χαβιαρι, θαλασσιο κολλαγονο ενυδατωση δερμα, ψωρα, υδροθειο, θειικες ενωσεις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ